Zinnia

Zinnia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Zinnia is een Felgekleurde en vrolijke bloem die vaak wordt gekweekt vanwege de mooie en kleurrijke bloemen die ze produceert. Het zijn eenjarige planten die gemakkelijk te kweken zijn en een lange bloeiperiode hebben. Zinnia's hebben een rechtopstaande groeiwijze en kunnen variëren in hoogte, afhankelijk van de variëteit. Ze zijn populair in tuinen en borders vanwege hun heldere kleuren en aantrekkelijke uitstraling. Zinnia's trekken ook vlinders en bijen aan, waardoor ze een waardevolle toevoeging zijn voor elke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de zinnia is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een eenjarige plant die elk jaar opnieuw geplant moet worden.

  Zinnia is niet winterhard en kan niet overleven in koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant binnen te halen tijdens de wintermaanden of om deze te kweken als eenjarige plant. Het is niet geschikt voor koudere klimaten.

  De Zinnia is een gemakkelijk te onderhouden plant die weinig zorg nodig heeft. Het vereist regelmatig water geven en regelmatig snoeien om de bloei te bevorderen. Het doet het goed in de volle zon en gedijt in goed doorlatende grond.

  Zinnia heeft ongeveer 20-30 cm ruimte nodig tussen de planten. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende luchtcirculatie en zonlicht voor een gezonde groei. Plant ze ongeveer 30-40 cm uit elkaar in goed doorlatende grond.

  Nee, de Zinnia groeit het beste in de volle zon en heeft minstens zes uur zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. Te weinig zonlicht kan leiden tot langgerekte, zwakke planten en minder bloei. Het is dus belangrijk om de Zinnia op een zonnige locatie te planten.

  Zinnia heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme zomermaanden. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Over het algemeen is 1-2 keer per week water geven voldoende.

  Ja, de Zinnia plant trekt vlinders en bijen aan door de nectar die zij produceren. Het is een populaire keuze voor tuiniers die willen bijdragen aan de biodiversiteit in hun tuin.

  Ja, de plant trekt bestuivende insecten aan zoals bijen en vlinders, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast kan de plant ook nuttig zijn voor het bestrijden van plagen in de tuin. Het is dus een goede toevoeging voor een biodiverse tuin.

  Zinnia bloeit van juni tot september en bloeit gemiddeld zo'n 8 tot 12 weken. De bloemen zijn vaak felgekleurd en trekken vlinders en bijen aan.

  Ja, de Zinnia kan goed tegen de volle zon en heeft minimaal 6 uur direct zonlicht nodig. Het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is om gezond te blijven. De plant zal het beste groeien en bloeien in een zonnige omgeving.

  Nee, de bloemen van deze plant zijn niet eetbaar en worden meestal gebruikt voor decoratieve doeleinden in de tuin of in boeketten. Het consumeren van de bloemen kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is daarom niet aan te raden om deze plant te eten.

  Ja, de Zinnia kan helpen bij het absorberen van geluid vanwege zijn dichte bladeren en stengels. Het kan een positief effect hebben op het verminderen van omgevingsgeluid in de tuin. Het is echter niet zo effectief als bijvoorbeeld bomen of struiken.

 • Zinnia hoeft niet gesnoeid te worden, maar het verwijderen van verwelkte bloemen zal de bloei bevorderen. Het is belangrijk om regelmatig dood blad en stelen te verwijderen om de plant gezond te houden. In het najaar kunnen de planten tot aan de grond worden afgeknipt.

  Zinnia houdt van regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Geef water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen. Laat de grond niet te drassig worden, want dit kan wortelrot veroorzaken.

  Zinnia's gedijen het beste in goed doorlatende potgrond met voldoende voedingstoffen. Gebruik bij voorkeur een mengsel van potgrond en zand voor een optimale groei. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat.

  Zinnia gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en een neutrale pH-waarde heeft. Zorg voor regelmatige bemesting om de groei en bloei te bevorderen.

  Zinnia houdt van een zonnige standplaats en gedijt goed in goed doorlatende grond. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende ruimte tussen de planten zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen.

  Zinnia heeft winterbescherming nodig omdat het gevoelig is voor vorst. Het is belangrijk om de plant voor de eerste vorst te beschermen door hem bijvoorbeeld af te dekken met een dikke laag mulch of door hem binnen te zetten. Het is ook mogelijk om de plant te verplanten naar een pot en deze binnen te zetten tijdens de wintermaanden.

  Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, vooral tijdens warm weer. Verwijder regelmatig dode bloemen om de groei te bevorderen. Bemest de plant elke paar weken met een algemene plantenvoeding.

  Zinnia heeft regelmatig voeding nodig om goed te groeien en bloeien. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten vanaf het voorjaar tot aan het einde van de zomer. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en minder bloemen.

  Het is aan te raden om mulch rond de basis van deze tuinplant te plaatsen. Mulch helpt de grond vochtig te houden, beschermt de wortels tegen extreme temperaturen en onderdrukt onkruid. Kies voor organische materialen zoals bladeren, stro of houtsnippers.

  Zinnia's gedijen het best in een bodem met een neutrale pH, tussen 6,0 en 7,5. Een te zure bodem kan de groei en bloei van de plant belemmeren. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Door regelmatig de plant te inspecteren op tekenen van ongedierte zoals bladluizen, trips en spint, kan tijdig actie worden ondernomen. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen kunnen helpen bij de bestrijding van ongedierte. Mocht chemische bestrijding nodig zijn, kies dan voor een insecticide dat veilig is voor de plant en het milieu.

 • Omschrijving

  Zinnia is een Felgekleurde en vrolijke bloem die vaak wordt gekweekt vanwege de mooie en kleurrijke bloemen die ze produceert. Het zijn eenjarige planten die gemakkelijk te kweken zijn en een lange bloeiperiode hebben. Zinnia's hebben een rechtopstaande groeiwijze en kunnen variëren in hoogte, afhankelijk van de variëteit. Ze zijn populair in tuinen en borders vanwege hun heldere kleuren en aantrekkelijke uitstraling. Zinnia's trekken ook vlinders en bijen aan, waardoor ze een waardevolle toevoeging zijn voor elke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.