Trollius

Trollius

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Trollius, ook wel bekend als de kogelbloem, is een opvallende vaste plant met prachtige ronde bloemen in verschillende tinten geel en oranje. De bloemen hebben een bolvormige structuur en staan mooi boven het diep ingesneden blad. Trollius gedijt het best in vochtige en goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in halfschaduw groeien. Deze plant trekt bijen en vlinders aan en is een mooie toevoeging aan een tuinborder of moerasachtige tuin. Trollius bloeit in de lente en kan een aanwinst zijn voor tuinen die wat extra kleur en textuur nodig hebben.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Trollius is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een tuinplant die bloeit in de lente en zomer met opvallende bloemen. Het is aan te raden om de plant in het najaar terug te snoeien.

  Deze tuinplant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst af te dekken of te beschermen tegen de kou. In de winter is het aan te raden om de plant op een beschutte plek te zetten.

  Ja, de plant is vrij makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Regelmatig water geven en af en toe bemesten is voldoende om de plant gezond te houden. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en laat de grond niet uitdrogen.

  De plant heeft minimaal 30 centimeter aan ruimte nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen andere planten om te voorkomen dat ze elkaar verstikken. Het is belangrijk om de plant regelmatig te verpotten naar een grotere pot indien deze in een pot groeit.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw en kan minder goed gedijen in de volledige schaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende licht te geven voor een goede groei en bloei. Zorg voor een plekje met voldoende zonlicht voor een gezonde ontwikkeling.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme zomers. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, dus geef de plant ongeveer 2-3 keer per week water. Houd de grond altijd licht vochtig, maar voorkom dat de wortels in water blijven staan.

  Ja, de plant "Trollius" is vlinder- en bijenlokkend vanwege de opvallende bloemen die deze insecten aantrekken. Het is een aantrekkelijke plant voor bestuivers in de tuin.

  Ja, de plant Trollius is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn bloemen en nectar. Dit draagt bij aan de diversiteit van het ecosysteem in de tuin. Het is een waardevolle toevoeging voor een gezonde flora en fauna.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden mei tot en met juli. De bloei kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  De plant houdt van een plekje in de halfschaduw tot lichte schaduw. Directe volle zon kan schadelijk zijn voor de plant. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen felle zonnestralen.

  Nee, de plant is niet eetbaar en kan toxiciteit veroorzaken bij consumptie. Het is dus belangrijk om de plant niet te eten.

  Trollius heeft geen specifieke eigenschappen die geluid dempen. Deze plant heeft voornamelijk decoratieve en esthetische waarde in de tuin.

 • De plant kan na de bloei teruggesnoeid worden om de vorm en de gezondheid te behouden. Verwijder eventuele dode of beschadigde takken en knip de plant terug tot ongeveer 5-10 cm boven de grond. Het beste moment om te snoeien is in het najaar of het voorjaar.

  Houd de grond altijd vochtig, maar niet drassig. Geef regelmatig water, vooral tijdens warme periodes. Geef water bij de wortels en vermijd het nat maken van de bladeren.

  Voor een Tuinplant zoals Trollius is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken met voldoende voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om in het voorjaar de potgrond te vervangen of te verrijken met compost.

  De plant gedijt het beste in vochtige, voedzame grond met een goede drainage. Het is belangrijk dat de grond niet te zuur is en dat er voldoende organisch materiaal aanwezig is. Een licht zure tot neutrale pH-waarde is ideaal voor deze plant.

  Trollius gedijt het beste op een standplaats in de volle zon of halfschaduw, in vochtige en goed doorlatende grond. Vermijd droge, schrale grond en zorg voor voldoende luchtcirculatie rondom de plant.

  In de winter kan het nuttig zijn om de basis van de plant te bedekken met een laag mulch of bladeren om de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast is het aan te raden om de plant in een beschutte plek te zetten om hem te beschermen tegen de koude wind. Het is belangrijk om de plant niet te bedekken met plastic, omdat dit de luchtstroom kan belemmeren en schimmelgroei kan bevorderen.

  Deze plant houdt van een vochtige, goed doorlatende grond en een plekje in de halfschaduw. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes, en bemest de plant in het voorjaar voor een goede bloei. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloeiperiode te verlengen.

  Voor tuinplanten zoals Trollius is het belangrijk om regelmatig te bemesten met een evenwichtige meststof. Gebruik bij voorkeur een organische meststof in het voorjaar en zomer om de plant gezond en vitaal te houden. Overbemesting kan leiden tot een teveel aan voedingsstoffen in de grond, dus houd de bemesting matig en volg de instructies op de verpakking.

  Mulch is een goede manier om de grond rondom deze plant te bedekken, waardoor onkruidgroei wordt verminderd en water wordt vastgehouden. Het helpt ook om de wortels van de plant te beschermen en de grond koel te houden tijdens warme dagen. Kies voor organisch mulch zoals boomschors, compost of houtsnippers voor het beste resultaat.

  De plant Trollius gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren om de optimale groei en bloei van de plant te bevorderen. Voor Tuinplanten is het aan te raden om de grond zo nodig aan te passen om de gewenste pH-waarde te bereiken.

  Trollius is gevoelig voor bladluizen en slakken. Het is raadzaam om regelmatig te controleren op deze plaagdieren en indien nodig maatregelen te nemen, zoals het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen of het plaatsen van slakkenkorrels. Eetbare planten in de buurt kunnen ook helpen om plaaginsecten weg te lokken.

 • Omschrijving

  Trollius, ook wel bekend als de kogelbloem, is een opvallende vaste plant met prachtige ronde bloemen in verschillende tinten geel en oranje. De bloemen hebben een bolvormige structuur en staan mooi boven het diep ingesneden blad. Trollius gedijt het best in vochtige en goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in halfschaduw groeien. Deze plant trekt bijen en vlinders aan en is een mooie toevoeging aan een tuinborder of moerasachtige tuin. Trollius bloeit in de lente en kan een aanwinst zijn voor tuinen die wat extra kleur en textuur nodig hebben.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.