Lobularia maritima

Lobularia maritima

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Lobularia maritima, ook wel bekend als Alyssum, is een laagblijvende en compacte plant met kleine bloemen die sterk geuren. De bloemen van Lobularia maritima kunnen wit, roze, paars of lila van kleur zijn en bloeien rijkelijk in de lente en de zomer. De plant is populair vanwege de zoete en aangename geur die de bloemen verspreiden, waardoor ze vaak worden gebruikt in bloembakken, borders en hangmanden. Lobularia maritima gedijt het best in de volle zon en goed doorlatende grond, en vereist regelmatig water geven om te gedijen. Deze plant trekt ook vlinders en bijen aan, waardoor het een mooie toevoeging is aan elke tuin of balkon.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, "Lobularia maritima" is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een hoge overblijvende plant die tot 40cm hoog kan worden en wordt vaak gebruikt als bodembedekker.

  De plant is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant te beschermen bij strenge vorst. Overwintering op een beschutte plek kan de overlevingskans vergroten.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft minimale verzorging nodig. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in verschillende soorten grond en weersomstandigheden. Zolang de plant voldoende zonlicht en water krijgt, zal hij gezond en bloeiend blijven.

  De plant heeft ongeveer 20 tot 30 centimeter ruimte nodig in de tuin. Het is een compacte plant die goed gedijt in kleine ruimtes zoals bloembakken of borders. Zorg voor voldoende afstand tussen de planten voor optimale groei.

  De Tuinplant Lobularia maritima groeit het beste in de volle zon, maar kan ook redelijk goed gedijen in halfschaduw. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant voldoende licht krijgt om gezond te blijven en goed te groeien. In de schaduw kan de plant minder bloeien en minder compact groeien.

  Tuinplanten zoals Lobularia maritima hebben over het algemeen ongeveer 1-2 keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten door licht vochtig te houden. Bij warm weer kan vaker water geven nodig zijn.

  Ja, ik ben een vlinder- en bijenlokkende plant vanwege mijn zoete geur en nectarrijke bloemen. Mijn bloemen zijn zeer aantrekkelijk voor deze bestuivers, waardoor ze vaak op bezoek komen. Over het algemeen help ik bij het bevorderen van biodiversiteit in de tuin.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn kleine bloemen. Zo draagt het bij aan de voedselketen in de tuin. Daarnaast zorgt het ook voor bestuiving en verspreiding van stuifmeel.

  Deze plant bloeit meestal van mei tot september en de bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 5 maanden.

  Deze tuinplant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te groeien en te bloeien. Het is niet aan te raden om deze plant op een schaduwrijke plek te zetten.

  Nee, de bloemen van deze plant zijn niet eetbaar en worden voornamelijk gebruikt voor decoratieve doeleinden in tuinen en bloemstukken. Het is belangrijk om te voorkomen dat deze plant ingenomen wordt, omdat sommige delen ervan giftig kunnen zijn.

  Ja, de plant heeft een dicht bladerdek waardoor geluid enigszins gedempt kan worden. Dit komt voornamelijk door de bladeren die geluidsgolven absorberen. Het effect is echter minimaal en het is geen plant die specifiek bekend staat om zijn geluidsdempende eigenschappen.

 • Je kunt de plant na de bloei terugsnoeien om de groei te bevorderen en de vorm te behouden. Verwijder dode bloemen en takken om de plant gezond te houden. Het is ook mogelijk om de plant regelmatig lichtjes te knippen om een compacte groei te stimuleren.

  De plant dient regelmatig water te krijgen, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig, maar niet doorweekt is. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  . Lobularia maritima heeft een goede, voedzame potgrond nodig om optimaal te groeien en bloeien. Kies een potgrond die speciaal geschikt is voor bloeiende planten en die voldoende voeding bevat. Zorg ervoor dat de potgrond goed vocht vasthoudt maar ook goed water doorlaat.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende bodem met een neutrale tot licht alkalische pH. Zorg voor een vruchtbare bodem met voldoende organisch materiaal voor optimale groei. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt om gezond te groeien. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door deze af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek of bladeren. Zorg er ook voor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Bij strenge vorst is het aan te raden de plant tijdelijk naar binnen te halen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om nieuwe bloei te stimuleren. Bemest de plant jaarlijks met organische meststoffen voor een gezonde groei.

  De plant heeft een matige bemesting nodig om gezond te groeien en bloeien. Gebruik een evenwichtige meststof in het voorjaar en eventueel nog een keer halverwege het groeiseizoen. Zorg ervoor dat de bemesting niet te overvloedig is om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch is een goede manier om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken bij deze plant. Het kan worden aangebracht rond de basis van de plant, met een laag van ongeveer 5-10 cm dik. Mulch kan bestaan uit organisch materiaal zoals compost, stro, houtsnippers of bladeren.

  De plant gedijt het beste in een neutrale tot licht alkalische bodem met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem in de gaten te houden om de gezondheid en groei van de plant te optimaliseren. Het is aan te raden om indien nodig kalk toe te voegen om de pH-waarde te verhogen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen worden ingezet. Daarnaast is regelmatig controleren op luizen, spint en andere plaaginsecten belangrijk om snel in te grijpen. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt afgeraden vanwege mogelijke schade aan de plant en het milieu.

 • Omschrijving

  Lobularia maritima, ook wel bekend als Alyssum, is een laagblijvende en compacte plant met kleine bloemen die sterk geuren. De bloemen van Lobularia maritima kunnen wit, roze, paars of lila van kleur zijn en bloeien rijkelijk in de lente en de zomer. De plant is populair vanwege de zoete en aangename geur die de bloemen verspreiden, waardoor ze vaak worden gebruikt in bloembakken, borders en hangmanden. Lobularia maritima gedijt het best in de volle zon en goed doorlatende grond, en vereist regelmatig water geven om te gedijen. Deze plant trekt ook vlinders en bijen aan, waardoor het een mooie toevoeging is aan elke tuin of balkon.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.