Xerochrysum bracteatum

Xerochrysum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Xerochrysum bracteatum, ook wel bekend als de 'strobloem', is een bloeiende plant die behoort tot de familie Asteraceae. De plant heeft opvallende, papierachtige bloemen die langdurig kunnen worden gedroogd en behouden hun kleur en vorm. Xerochrysum bracteatum kan variëren in hoogte, van 30 cm tot meer dan een meter, afhankelijk van de soort. De plant gedijt goed in zonnige en goed doorlatende grond en is een populaire keuze voor droogboeketten en tuinperken. De bloemen van Xerochrysum bracteatum zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder geel, oranje, roze en rood.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een mooie toevoeging aan de tuin doordat het groen blijft, zelfs in de winter. Het is een populaire keuze voor tuinbezitters die het hele jaar door groen willen hebben.

  De Xerochrysum bracteatum is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is daarom aan te raden om de plant binnen te halen bij strenge vorst. Over het algemeen kan de plant goed tegen milde winters in Nederland.

  De plant Xerochrysum bracteatum is gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed gedijt in de zon en weinig water nodig heeft. Regelmatig snoeien en doodkoppen bevordert de bloei en gezonde groei van de plant.

  De plant heeft ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen, dus het is aan te raden om voldoende afstand tussen andere planten te houden. Een ruimte van ongeveer 30-40 cm tussen de planten is ideaal. Zorg er ook voor dat de plant voldoende zonlicht en lucht krijgt om gezond te blijven.

  Nee, Xerochrysum bracteatum groeit het best in de volle zon. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te gedijen. In de schaduw kan de groei van de plant belemmerd worden en kan deze minder goed bloeien.

  De plant heeft gemiddeld 1 keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door lichtjes te laten opdrogen. Zorg ervoor dat de plant niet te nat staat om wortelrot te voorkomen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de heldere kleuren en de nectarrijke bloemen. Het is een goede keuze voor tuinen die willen genieten van bezoek van deze bestuivers.

  Tuinplanten in het algemeen dragen bij aan de biodiversiteit door voedsel en schuilgelegenheid te bieden aan insecten en vogels. De bloemen van deze plant trekken bestuivers aan, wat ook bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Het is daarom een waardevolle toevoeging voor een biodiverse tuin.

  De plant bloeit van juni tot september en de bloei kan wel tot 12 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en heeft veel zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. Zorg wel voor voldoende water bij warm weer.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is voornamelijk gekweekt als tuinplant vanwege de mooie bloemen. Het consumeren van deze plant kan leiden tot maagklachten.

  Ja, de plant heeft een beperkte geluidsdempende eigenschap door de bladeren en bloemen die geluidsgolven absorberen. Echter, het is niet zo effectief als specifieke geluidsdempende materialen. Over het algemeen wordt de plant voornamelijk gekozen vanwege zijn esthetische waarde.

 • Je kunt de plant na de bloei terugsnoeien om de vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en knip terug tot een paar centimeter boven de grond. Pas op met te veel snoeien, dit kan de bloei verminderen.

  Deze plant heeft matig water nodig en moet goed gedraineerde grond hebben. Water geven zodra de bovenste laag van de grond droog aanvoelt, voorkomt dat de wortels gaan rotten. In de zomerperiode kan het nodig zijn om vaker water te geven vanwege de warmere temperaturen.

  Zorg bij het verpotten van deze plant voor goede kwaliteit potgrond die goed doorlatend is. Vermijd vochtige grond om wortelrot te voorkomen. Kies voor een potgrond speciaal voor tuinplanten voor de beste resultaten.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot lage vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Het is raadzaam om de bodem te verrijken met compost voor een optimale groei van de plant.

  Deze plant groeit het beste op een zonnige standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte plaatsen. Bescherm de plant tegen harde wind om beschadiging van de bloemen te voorkomen.

  Om de winter te overleven heeft deze plant bescherming nodig tegen vorst. Bedek de plant met een mulchlaag van bladeren of stro om de wortels te beschermen. Bescherm de plant ook tegen harde wind en zware sneeuwval door bijvoorbeeld een winterhoes te gebruiken.

  Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Verwijder verwelkte bloemen om de bloei te stimuleren. Snoei de plant in het voorjaar om de groei te bevorderen.

  . Voor een Tuinplant als deze is het belangrijk om te bemesten met een algemene meststof tijdens het groeiseizoen. Gebruik een meststof die specifiek is samengesteld voor bloeiende planten om de bloei te stimuleren. Bemest de planten volgens de instructies op de verpakking voor de beste resultaten.

  Mulchen van de grond rondom deze plant helpt om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het beschermt de wortels tegen extreme temperaturen en bevordert een gezonde groei. Gebruik organische mulch, zoals compost of houtsnippers, voor het beste resultaat.

  De plant verlangt een goed doorlatende, zanderige grond met een licht zure tot neutrale pH. Een pH tussen 5,5 en 7 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld compost of tuinturf.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij tuinplanten, kun je gebruik maken van natuurlijke methoden zoals het verwijderen van aangetaste bladeren en het instellen van plantvriendelijke insecten. Daarnaast kunnen biologische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt om ongedierte zoals bladluizen en witte vlieg te bestrijden. Het is belangrijk om regelmatig de planten te controleren op tekenen van ongedierte om vroegtijdig in te grijpen.

 • Omschrijving

  Xerochrysum bracteatum, ook wel bekend als de 'strobloem', is een bloeiende plant die behoort tot de familie Asteraceae. De plant heeft opvallende, papierachtige bloemen die langdurig kunnen worden gedroogd en behouden hun kleur en vorm. Xerochrysum bracteatum kan variëren in hoogte, van 30 cm tot meer dan een meter, afhankelijk van de soort. De plant gedijt goed in zonnige en goed doorlatende grond en is een populaire keuze voor droogboeketten en tuinperken. De bloemen van Xerochrysum bracteatum zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder geel, oranje, roze en rood.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.