Lobelia valida

Lobelia overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Lobelia valida, ook wel bekend als de grote lobelia, is een vaste plant die behoort tot de klokjesfamilie. Het heeft heldergroene bladeren en produceert lange, rechtopstaande bloemstelen met kleine, blauwe bloemen. De plant bloeit in de zomermaanden en trekt vlinders en bijen aan. Lobelia valida gedijt het best in vochtige grond en halfschaduw, en kan een hoogte bereiken van ongeveer 60 tot 90 centimeter. Deze plant wordt vaak gebruikt in borders, rotstuinen en vochtige tuinen vanwege zijn aantrekkelijke bloemen en groene bladeren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Lobelia valida is groenblijvend en behoudt zijn bladeren het hele jaar door.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij extreme vorst. De plant kan het beste in het voorjaar worden teruggesnoeid.

  Ja, "Lobelia valida" is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke en gezonde plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Met regelmatig water geven en wat bemesting zal de plant goed groeien.

  Lobelias hebben gemiddeld ruimte nodig om te groeien, dus zorg voor voldoende afstand tussen de verschillende planten. Ze hebben behoefte aan een plek met voldoende zonlicht en vochtige, goed doorlatende grond. Houd rekening met de uiteindelijke hoogte en breedte van de planten bij het bepalen van de plantafstand.

  Ja, Lobelia valida groeit goed in de schaduw. Het houdt van vochtige grond en kan goed gedijen in de schaduwrijke omgeving van een tuin. Het is een goede keuze voor schaduwrijke borders of plantenbakken.

  Tuinplanten zoals Lobelia valida hebben doorgaans eens per week water nodig, afhankelijk van de bodem en de omgevingstemperatuur. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Het is aan te raden om regelmatig de grond te controleren voordat je besluit om water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het is een goede keuze om biodiversiteit in de tuin te bevorderen en deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Ja, Lobelia's staan ​​bekend om hun aantrekkingskracht op bijen, vlinders en andere bestuivers, waardoor ze een waardevolle toevoeging zijn voor de biodiversiteit in de tuin. De bloemen bieden voedsel en schuilplaatsen voor verschillende insectensoorten, waardoor de algehele diversiteit aan flora en fauna wordt verhoogd. Als tuinplant kunnen Lobelia's een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van biodiversiteit in stedelijke en landelijke omgevingen.

  De bloeiperiode van deze plant is van juni tot september. De bloemen bloeien gemiddeld zo'n 2 tot 3 maanden lang.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de plant voldoende water krijgt, vooral in de zomermaanden. Zorg er ook voor dat de grond goed doorlatend is.

  Nee, Lobelia valida is niet eetbaar. Het wordt hoofdzakelijk gebruikt als sierplant in tuinen. Het consumeren ervan wordt niet aanbevolen.

  Ja, de plant heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte bladeren en stelen. Het kan een beetje geluid absorberen en verminderen. Het is echter geen volledige geluidsisolatie.

 • Het is aan te raden om Lobelia valida regelmatig te snoeien om de groei te bevorderen en de plant compact te houden. Verwijder regelmatig dode of beschadigde bladeren en bloemen om de gezondheid van de plant te bevorderen. Snoei na de bloeiperiode om de plant voor te bereiden op de winterperiode.

  De Tuinplant Lobelia valida heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te langdurig in natte grond staan. Geef bij voorkeur water bij de wortels en niet op de bladeren.

  Voor de Tuinplanten zoals Lobelia valida is het aan te raden om te planten in goed doorlatende potgrond. Het moet rijk zijn aan voedingsstoffen en humus om de planten te voorzien van de benodigde voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig wordt bemest om de groei en bloei te bevorderen.

  Deze plant groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond met veel organisch materiaal. Een bodem met een neutrale pH-waarde is ideaal voor de groei van deze plant. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige plek in de tuin. Zorg voor goed doorlatende grond en voorkom te natte standplaatsen. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Het is aan te raden om Lobelia valida vorstvrij te overwinteren, bijvoorbeeld in een kas of binnenshuis. Zorg voor een goed gedraineerde pot en vermijd te veel vocht tijdens de wintermaanden. Bescherm de plant tegen koude temperaturen en vorst.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef de plant regelmatig voeding voor een gezonde groei en bloei. Verwijder regelmatig dode bloemen om de bloei te stimuleren.

  Voor tuinplanten zoals deze is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen te gebruiken. Zorg er ook voor dat de plant een goede afwatering heeft om wortelrot te voorkomen. Overbemesting kan leiden tot een slechte bloei en groei van de plant.

  Mulchen is gunstig voor deze plantensoort, het helpt de grond vochtig te houden en voorkomt onkruidgroei. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, houtsnippers of compost voor het beste resultaat. Let op dat de mulchlaag niet te dicht bij de stengels van de plant wordt aangebracht om rotting te voorkomen.

  De Lobelia valida gedijt het beste in een zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel aan te passen met behulp van de juiste meststoffen of bodemverbeteraars. Een te hoge pH-waarde kan de groei en bloei van de plant belemmeren.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan je regelmatig controleren op bladluizen, rupsen en slakken. Door regelmatig te inspecteren en indien nodig handmatig te verwijderen, kan je de schade beperken. Daarnaast kan je ook natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes inzetten voor de bestrijding van ongedierte.

 • Omschrijving

  Lobelia valida, ook wel bekend als de grote lobelia, is een vaste plant die behoort tot de klokjesfamilie. Het heeft heldergroene bladeren en produceert lange, rechtopstaande bloemstelen met kleine, blauwe bloemen. De plant bloeit in de zomermaanden en trekt vlinders en bijen aan. Lobelia valida gedijt het best in vochtige grond en halfschaduw, en kan een hoogte bereiken van ongeveer 60 tot 90 centimeter. Deze plant wordt vaak gebruikt in borders, rotstuinen en vochtige tuinen vanwege zijn aantrekkelijke bloemen en groene bladeren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.