Browallia speciosa

Browallia speciosa

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Browallia speciosa, ook wel bekend als de Amethistbloem, is een populaire eenjarige plant met kleine paars-blauwe bloemen die lijken op viooltjes. Deze plant kan tot 30 cm hoog worden en heeft groen blad dat mooi contrasteert met de bloemen. Browallia speciosa bloeit van de lente tot de herfst en gedijt goed in zowel de volle zon als de halfschaduw. Het is een gemakkelijk te kweken plant die goed gedijt in borders, containers en hangmanden. Deze plant trekt vlinders aan en voegt een vleugje kleur toe aan elke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende licht. Verder kan de plant goed gedijen in normale kamertemperatuur.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Plaats de plant daarom op een plek met veel natuurlijk licht, zoals bij een raam op het zuiden. Direkt zonlicht moet echter vermeden worden om bladverkleuring te voorkomen.

  De plant heeft gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft door de grond met je vinger te voelen.

  De plant houdt niet van direct zonlicht en staat het liefst op een lichte plek maar uit de volle zon. Het beste is om de plant op een plek te zetten waar het zachte, gefilterde licht ontvangt. Te veel direct zonlicht kan de bladeren verbranden.

  Ja, deze plant houdt van warmte en voelt zich het beste bij temperaturen tussen de 18 en 25 graden Celsius. Plaats de plant op een plek met voldoende zonlicht en vermijd tocht of koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant regelmatig water en voeding te geven voor een optimale groei.

  De plant bloeit meestal van juli tot en met oktober en de bloeiperiode kan enkele maanden duren.

  Ja, de plant heeft een luchtzuiverende werking en kan helpen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis. Het verwijdert schadelijke stoffen uit de lucht en zorgt voor een gezondere leefomgeving. Het is daarom een goede keuze voor binnenshuis.

  Ja, de plant staat graag op een plek met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Dit zorgt voor een optimale groei en bloei van de plant. Zorg ervoor dat de temperatuur niet te veel schommelt om stress te voorkomen.

 • Je kunt de plant snoeien om hem compact en bossig te houden. Verwijder regelmatig dode bloemen en takken om de groei te bevorderen. Snoei in het voorjaar om de plant te verjongen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. Laat de bovenste laag van de grond opdrogen tussen de gietbeurten door. Geef in de winter minder water dan in de zomer.

  Voor deze plant is het belangrijk om gebruik te maken van luchtige potgrond die goed water doorlaat. Zorg ervoor dat de potgrond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. Kamerplanten hebben over het algemeen een gematigde voedingsbehoefte, dus gebruik geen te voedzame potgrond.

  De plant gedijt het best in goed doorlatende en vochtige grond. Het is belangrijk dat de grond voedzaam is en een goede luchtigheid heeft. Vermijd te zure of te zware grond voor deze plantensoort.

  Zorg voor voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht. Houd de grond vochtig, maar voorkom dat de plant in een te vochtige omgeving staat. Gebruik een lichte potgrond en mest de plant regelmatig tijdens het groeiseizoen.

  Browallia speciosa kan stof op zijn bladeren verzamelen, dus af en toe afstoffen met een zachte doek kan helpen om de plant schoon te houden. Vermijd het gebruik van chemicaliën of schoonmaakmiddelen, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de plant. Als de plant erg vies is geworden, kan een milde oplossing van water en natuurlijke zeep worden gebruikt om voorzichtig schoon te maken.

  De Browallia speciosa heeft veel licht nodig om goed te groeien, plaats de plant daarom op een plek met veel indirect zonlicht. Vermijd direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant minimaal 6 uur per dag licht krijgt.

  De optimale temperatuur voor deze plant is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan koude tocht of extreme hitte. Het is belangrijk om de plant weg te houden van tochtige plekken en temperatuurschommelingen.

  De plant gedijt het beste bij een hoge luchtvochtigheid. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid rondom de plant op peil te houden door regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken. Dit zal de plant helpen gezond te blijven en te gedijen in zijn omgeving.

  De Browallia speciosa gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met geschikte meststoffen. Het is aan te raden om de plant in een goed doorlatende potgrond te planten met voldoende voedingsstoffen.

  Gebruik een lichte meststof met een hoger kaliumgehalte om de bloemproductie te stimuleren. Bemest de plant tijdens de groeiperiode (voorjaar en zomer) eens per maand. Houd de dosering volgens de instructies op de verpakking om overbemesting te voorkomen.

 • Omschrijving

  Browallia speciosa, ook wel bekend als de Amethistbloem, is een populaire eenjarige plant met kleine paars-blauwe bloemen die lijken op viooltjes. Deze plant kan tot 30 cm hoog worden en heeft groen blad dat mooi contrasteert met de bloemen. Browallia speciosa bloeit van de lente tot de herfst en gedijt goed in zowel de volle zon als de halfschaduw. Het is een gemakkelijk te kweken plant die goed gedijt in borders, containers en hangmanden. Deze plant trekt vlinders aan en voegt een vleugje kleur toe aan elke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.