Ficus benjamina

Ficus benjamina

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ficus benjamina, ook wel bekend als de treurvijg of huiskamerplant, is een populaire kamerplant met glanzende groene bladeren en een slanke stam. Deze plant kan uitgroeien tot een grote en weelderige struik, maar kan ook in een vorm gesnoeid worden, zoals een bol of spiraal. De Ficus benjamina heeft regelmatig water nodig en gedijt goed op een lichte standplaats, maar vermijd direct zonlicht. Let op: de plant kan gevoelig zijn voor veranderingen in zijn omgeving en reageert mogelijk met bladval.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het belangrijkste is regelmatig water geven en voldoende licht. De plant heeft geen speciale voedingsbehoeften.

  Ja, deze plant heeft veel licht nodig om goed te groeien. Plaats de plant het liefst op een plek met veel indirect zonlicht. Vermijd te felle zonnestralen, dit kan bladverbranding veroorzaken.

  Een Ficus benjamina heeft ongeveer 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de temperatuur en lichtintensiteit in de kamer. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Zorg ervoor dat de grond tussen waterbeurten door iets kan opdrogen.

  Nee, deze plant houdt niet van direct zonlicht. Het beste is om hem op een plek te zetten waar hij indirect licht ontvangt. Te veel direct zonlicht kan bladverbranding veroorzaken.

  Ja, deze plant houdt van warmte en gedijt het best bij een constante temperatuur tussen de 18-24 graden Celsius. Plaats de plant dus op een warme en lichte plek in huis. Te veel kou kan schadelijk zijn voor deze plant.

  De Ficus benjamina bloeit meestal in de lente en de zomermaanden. De bloei duurt meestal enkele weken tot een paar maanden.

  Ja, de Ficus benjamina staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Deze plant kan helpen bij het verwijderen van schadelijke stoffen en het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis. Het is daarom een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een natuurlijke luchtzuiveraar.

  Ja, deze plant staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant op een constante temperatuur te houden om groeiproblemen te voorkomen. Zorg voor een stabiele en warme omgeving voor optimale groei.

 • De Ficus benjamina kun je het beste snoeien in het voorjaar om de vorm en hoogte van de plant te behouden. Knip met een scherpe snoeischaar de takken tot de gewenste lengte af en verwijder eventueel dode of beschadigde bladeren. Zorg ervoor dat er altijd genoeg blad overblijft om de plant gezond te houden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar vermijd dat de grond te drassig wordt. Laat de bovenste laag van de grond drogen voordat je opnieuw water geeft. In de winterperiode kan de waterbehoefte verminderen.

  De plant gedijt goed in lichte potgrond die goed doorlatend is en rijk is aan voedingsstoffen. Het is belangrijk om regelmatig de potgrond vochtig te houden, maar zonder dat de wortels te lang nat blijven staan. Een mengsel van potgrond met wat grof zand en perliet kan helpen bij een goede drainage.

  Kamerplanten zoals de Ficus benjamina gedijen het beste in een goed doorlatende potgrond met voldoende voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat wordt, aangezien dit wortelrot kan veroorzaken. Het is aan te raden om de plant regelmatig te bemesten en de grond af en toe te vervangen.

  Zet de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Houd de grond vochtig, maar voorkom dat de wortels in het water staan. Geef in de lente en zomer regelmatig plantenvoeding voor kamerplanten.

  Het stof van de bladeren kan regelmatig wordt verwijderd met een zachte doek of borstel. Als de bladeren vies zijn, kan je deze voorzichtig afnemen met lauw water en een milde zeepoplossing. Het is belangrijk om de bladeren voorzichtig af te drogen om schimmel te voorkomen.

  Deze plant heeft veel helder, indirect licht nodig om goed te gedijen. Plaats hem dicht bij een raam, maar vermijd direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen. In de winter kan extra verlichting nodig zijn.

  De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk om temperatuurschommelingen en tocht te vermijden, omdat dit de gezondheid van de plant kan beïnvloeden. Zorg ervoor dat de plant niet in de directe omgeving van een verwarming of airconditioning staat.

  De plant vereist een hoge luchtvochtigheid en moet regelmatig besproeid worden. Plaats een luchtbevochtiger in de omgeving van de plant of zet de plant in een badkamer of keuken waar de luchtvochtigheid van nature hoger is. Het regelmatig afnemen van de bladeren met een vochtige doek kan ook helpen om de luchtvochtigheid te behouden.

  De Ficus benjamina gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0 is ideaal voor deze kamerplant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren om ervoor te zorgen dat de plant gezond blijft.

  Kamerplanten hebben regelmatig voeding nodig om gezond te blijven. Gebruik tijdens de groeiperiode een speciale kamerplantenmeststof volgens de aanwijzingen op de verpakking. Overbemesting kan schade veroorzaken, dus wees voorzichtig met het gebruik van meststoffen.

 • Omschrijving

  Ficus benjamina, ook wel bekend als de treurvijg of huiskamerplant, is een populaire kamerplant met glanzende groene bladeren en een slanke stam. Deze plant kan uitgroeien tot een grote en weelderige struik, maar kan ook in een vorm gesnoeid worden, zoals een bol of spiraal. De Ficus benjamina heeft regelmatig water nodig en gedijt goed op een lichte standplaats, maar vermijd direct zonlicht. Let op: de plant kan gevoelig zijn voor veranderingen in zijn omgeving en reageert mogelijk met bladval.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.