Cycas

Cycas

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Cycas is een plantensoort die behoort tot de palmvarens en heeft een kenmerkend uiterlijk met langwerpige, geveerde bladeren die lijken op palmbladeren. De plant groeit langzaam en kan uiteindelijk een stam vormen die bedekt is met oude bladvoeten. Cycas planten hebben mannelijke en vrouwelijke kegels en kunnen zich voortplanten door middel van zaden. Deze planten gedijen goed in warme en vochtige klimaten en kunnen zowel binnen als buiten worden gekweekt als decoratieve planten. Cycas planten zijn populair vanwege hun exotische uitstraling en vereisen weinig onderhoud.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De plant is redelijk makkelijk in onderhoud en heeft niet veel aandacht nodig. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt en geef af en toe water. Overmatig water geven kan leiden tot rotting van de wortels.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien. Zet de plant het liefst op een plek met veel licht, maar vermijd direct zonlicht. Zonder voldoende licht kan de plant minder goed groeien en minder gezond blijven.

  De plant heeft ongeveer 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingscondities. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig is, maar niet drassig. In de winter kan de frequentie van water geven verminderd worden.

  De plant houdt van indirect zonlicht en vermijd direct zonlicht. Het is het beste om de plant op een plek te zetten waar het helder maar niet te fel is. Te veel zonlicht kan de bladeren beschadigen.

  Ja, de Cycas houdt van warmte en gedijt het beste bij temperaturen tussen de 20-30 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant op een warme en zonnige plek te plaatsen. Koudere temperaturen kunnen schade aan de plant veroorzaken.

  Cycas bloeit meestal in de zomermaanden, van juni tot augustus. De bloei kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de omstandigheden en de soort.

  Ja, de plant heeft de eigenschap om de lucht te zuiveren en giftige stoffen zoals formaldehyde en benzeen te absorberen, waardoor de luchtkwaliteit verbetert in de ruimte waar de plant staat.

  Ja, de plant houdt van een plek met een gematigde temperatuur tussen de 15 en 25 graden. Dit draagt bij aan een gezonde groei en ontwikkeling van de plant. Zorg dus voor een constante temperatuur in deze range.

 • Het is niet nodig om de Cycas te snoeien, aangezien deze plant langzaam groeit en zijn bladeren voor lange tijd behoudt. Indien nodig kunnen dode of beschadigde bladeren worden verwijderd met een scherpe snoeischaar. Het snoeien van gezonde bladeren wordt afgeraden, omdat dit de plant kan beschadigen.

  De Cycas heeft regelmatig water nodig, maar kan beter te weinig dan teveel water krijgen. Laat de grond tussen de gietbeurten door licht opdrogen om wortelrot te voorkomen. Gebruik bij voorkeur lauw water en vermijd dat er water op de bladeren blijft staan.

  Voor deze plant is het belangrijk om een goed doorlatende potgrond te gebruiken. Zorg ervoor dat de potgrond niet te vochtig blijft, dit kan wortelrot veroorzaken. Kies een potgrond speciaal voor kamerplanten voor het beste resultaat.

  De Cycas heeft behoefte aan goed doorlatende grond met uitstekende afwatering. Zorg voor een licht vochtige bodem en vermijd stilstaand water om wortelrot te voorkomen. Goede kwaliteit potgrond gemengd met wat grof zand is ideaal voor deze plant.

  Zet de plant op een lichte standplaats, maar vermijd direct zonlicht. Geef regelmatig water, maar voorkom dat de grond constant vochtig is. Bemest de plant eens in de maand tijdens het groeiseizoen.

  Om stof en vuil te verwijderen van de bladeren van deze plant, kun je een vochtige doek gebruiken. Let op dat je de bladeren niet te nat maakt, omdat dit schade kan veroorzaken. Af en toe kun je ook de plant onder de douche zetten om het stof weg te spoelen.

  Kamerplanten zoals Cycas hebben over het algemeen veel indirect zonlicht nodig. Plaats de plant daarom in de buurt van een raam, maar vermijd direct zonlicht. Een lichte standplaats zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  De ideale temperatuur voor deze plant is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet blootgesteld wordt aan temperaturen onder de 10 graden Celsius. Vermijd ook plotselinge temperatuurschommelingen.

  Een luchtvochtigheid tussen de 50% en 60% is ideaal voor de Cycas. Wanneer de luchtvochtigheid te laag is, kan dit leiden tot uitdroging van de bladeren. Het is daarom belangrijk om regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken.

  Kamerplanten zoals de Cycas gedijen het beste in een neutrale tot licht zure bodem. De zuurgraad van de bodem voor deze planten moet idealiter tussen de 6 en 7 liggen. Een te zure of te basische bodem kan leiden tot voedingsstoffen die niet goed beschikbaar zijn voor de plant.

  Kamerplanten zoals de Cycas hebben behoefte aan bemesting met een speciale kamerplantenvoeding. Het is belangrijk om dit regelmatig te geven tijdens het groeiseizoen, meestal in het voorjaar en de zomer. Overbemesting kan leiden tot schade aan de wortels, dus houd de aanbevolen dosering in de gaten.

 • Omschrijving

  De Cycas is een plantensoort die behoort tot de palmvarens en heeft een kenmerkend uiterlijk met langwerpige, geveerde bladeren die lijken op palmbladeren. De plant groeit langzaam en kan uiteindelijk een stam vormen die bedekt is met oude bladvoeten. Cycas planten hebben mannelijke en vrouwelijke kegels en kunnen zich voortplanten door middel van zaden. Deze planten gedijen goed in warme en vochtige klimaten en kunnen zowel binnen als buiten worden gekweekt als decoratieve planten. Cycas planten zijn populair vanwege hun exotische uitstraling en vereisen weinig onderhoud.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.