Fragaria x ananassa 'Elsanta'

Fragaria

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Fragaria x ananassa 'Elsanta' is een populaire aardbeienplant vanwege zijn zoete en sappige vruchten. De plant produceert grote, roodkleurige aardbeien die zeer smaakvol zijn. 'Elsanta' is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in de volle zon en vruchtbare, goed doorlatende grond. Deze aardbeienplant heeft weinig last van ziektes en plagen en kan zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt. 'Elsanta' is een zelfbestuivende variëteit en kan dus zonder andere bestuivende planten vruchten produceren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend, maar verliest zijn bladeren in de winter. De plant is een vaste plant die elk jaar opnieuw bloeit en vruchten produceert in de zomer. Het is dus geen groenblijvende plant.

  Fragaria x ananassa 'Elsanta' is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strenge vorst. In de winter kan een mulchlaag helpen om de plant te beschermen tegen de kou.

  Ja, deze plant is vrij gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig zorg. Zolang hij voldoende zonlicht en water krijgt, zal hij gedijen in de tuin. Het is belangrijk om regelmatig de uitlopers te verwijderen om de plant gezond te houden.

  Strawberry Elsanta heeft ongeveer 30 cm ruimte nodig tussen elke plant om optimaal te groeien. Zorg voor voldoende ruimte rondom de planten zodat ze zich goed kunnen verspreiden. Over het algemeen hebben aardbeiplanten graag wat ruimte om zich heen.

  Tuinplanten zoals aardbeiplanten groeien het beste in de volle zon. Schaduw kan de groei vertragen en de productie van fruit verminderen. Kies daarom een zonnige plek om volop te kunnen genieten van de heerlijke aardbeien.

  Aardbeiplanten hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Over het algemeen is het voldoende om ze 1-2 keer per week water te geven, afhankelijk van de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond niet te laten uitdrogen.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de geur en de nectar die de bloemen produceren. Het is een aantrekkelijke keuze voor tuinen die deze bestuivers willen aantrekken.

  Aardbeiplanten dragen bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van nuttige bestuivers zoals bijen en vlinders. De planten bieden ook voedsel en schuilplaatsen voor verschillende insecten en kleine dieren. Door het creëren van een divers ecosysteem in de tuin, wordt de biodiversiteit bevorderd.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden mei en juni. De bloei duurt ongeveer 2 tot 4 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is aan te raden om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes. Zorg ook voor een goede afwatering in de grond.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en erg geliefd vanwege hun zoete smaak. Het zijn aardbeien die vaak vers gegeten worden, maar ook verwerkt kunnen worden in diverse gerechten en dranken. Het is belangrijk om de vruchten rijp te plukken voor de beste smaak.

  Nee, de plant Fragaria x ananassa 'Elsanta' heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Het is voornamelijk een sierplant die wordt gekweekt voor zijn heerlijke vruchten. Het heeft geen specifieke kenmerken die geluid dempen.

 • Deze plant kan het beste gesnoeid worden in de lente na de oogst. Verwijder oude, dode of beschadigde bladeren en dun de plant uit om de luchtcirculatie te bevorderen. Knip ook uitlopers die buiten het gewenste groeigebied verschijnen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels te nat worden. Geef bij voorkeur water aan de voet van de plant om schimmelziektes te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Voeg regelmatig meststof toe om de groei en bloei te stimuleren.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige bodem met een neutrale zuurgraad. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat, zoals organisch materiaal. Vermijd te natte of te zure grond om een gezonde groei te bevorderen.

  De plant heeft een zonnige standplaats nodig in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschut staat tegen harde wind. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door mulch of fleece te gebruiken. Zorg ervoor dat de plant goed wordt bewaterd voordat de vorst begint en controleer regelmatig op schade. Het is aan te raden om de plant in potten te zetten en deze naar binnen te brengen tijdens extreme vorst.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en regelmatig water krijgt. Verwijder oude bladeren en onkruid regelmatig om de plant gezond te houden. Gebruik af en toe meststoffen om de groei te stimuleren.

  Voor het bemesten van deze plant is het belangrijk om te kiezen voor een organische meststof met een hoog kaliumgehalte. Gebruik deze meststof in het voorjaar en in de zomermaanden om de groei en vruchtontwikkeling te bevorderen. Let op dat je de bemesting gelijkmatig verdeelt rondom de plant en niet te dicht bij de stam aanbrengt.

  Mulchen rondom de plant helpt om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals compost, stro of houtsnippers. Breng een laag van 5-10 cm aan en houd de mulch weg van de stam om schimmelvorming te voorkomen.

  Tuinplanten zoals deze aardbei houden van een bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Een licht zure bodem is ideaal voor een goede groei en vruchtzetting. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij Tuinplanten zoals aardbeiplanten kan gebruik worden gemaakt van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of roofmijten. Ook kan er gekozen worden voor biologische bestrijdingsmiddelen op basis van bijvoorbeeld pyrethrum of neemolie. Preventieve maatregelen zoals regelmatig controleren op ongedierte en het verwijderen van aangetaste bladeren kunnen ook helpen bij het voorkomen van plagen.

 • Omschrijving

  De Fragaria x ananassa 'Elsanta' is een populaire aardbeienplant vanwege zijn zoete en sappige vruchten. De plant produceert grote, roodkleurige aardbeien die zeer smaakvol zijn. 'Elsanta' is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in de volle zon en vruchtbare, goed doorlatende grond. Deze aardbeienplant heeft weinig last van ziektes en plagen en kan zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt. 'Elsanta' is een zelfbestuivende variëteit en kan dus zonder andere bestuivende planten vruchten produceren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.