Pelargonium

Pelargonium overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Pelargonium, ook wel bekend als de geranium, is een populaire bloeiende plant met kleurrijke bloemen in tinten zoals roze, rood, wit en paars. Het heeft een compacte groeiwijze en wordt vaak gekweekt in hangmanden, bloembakken of borders. Pelargoniums hebben een kenmerkende geurig blad en bloeien overvloedig gedurende de zomermaanden. Ze gedijen goed in de volle zon en hebben regelmatig water nodig om te gedijen. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden en kunnen zowel binnen als buiten worden geteeld.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Pelargonium is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een populaire en decoratieve tuinplant die veelal in bloembakken en borders wordt gebruikt.

  De plant is niet winterhard en moet vorstvrij overwinteren. Het wordt aanbevolen om de planten binnen te halen bij temperaturen onder de 5 graden Celsius. Zorg voor een beschutte plek tijdens de koudere maanden.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en hem te beschermen tegen vorst.

  Pelargonium heeft voldoende ruimte nodig om zich te kunnen ontwikkelen en groeien. De plant kan het beste geplant worden op een afstand van ongeveer 20-30 cm van andere planten, zodat hij genoeg licht en lucht krijgt. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en dat de plant voldoende voedingsstoffen krijgt.

  Pelargonium groeit het beste in de volle zon of lichte schaduw. Een plek met veel schaduw kan de groei en bloei van de plant belemmeren. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te zetten voor optimale groei.

  De plant heeft ongeveer 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de vochtigheid van de grond. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Laat de bovenste laag van de grond tussen gietbeurten indrogen.

  Ja, Pelargonium staat erom bekend vlinders en bijen aan te trekken met zijn felgekleurde bloemen en zoete geur. Dit maakt het een mooie toevoeging aan elke tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn bloemen en nectar. Het biedt voedsel en schuilplaatsen voor diverse soorten insecten, zoals bijen en vlinders. Daarnaast kan de plant helpen om de biodiversiteit in uw tuin te vergroten.

  Pelargonium bloeit van mei tot en met oktober. De bloei kan gedurende deze periode enkele maanden aanhouden.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven wanneer deze in de volle zon staat. De plant zal genieten van de warmte en het licht van de zon.

  Nee, de plant is niet eetbaar en wordt voornamelijk gekweekt voor zijn decoratieve bloemen en geur. Het consumeren van de bladeren of bloemen kan maagklachten veroorzaken en wordt daarom afgeraden. Het is belangrijk om enkel planten te eten die specifiek gekweekt worden voor consumptie.

  De plant heeft geen specifieke eigenschappen om geluid te dempen. Het is voornamelijk decoratief en heeft niet het vermogen om geluid te absorberen. Voor geluidsdemping zijn andere planten of materialen meer geschikt.

 • Pelargonium heeft regelmatige snoei nodig om de groei en bloei te bevorderen. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om nieuwe bloemknoppen te stimuleren. Snoei in het voorjaar dode of beschadigde takken weg voor een gezonde groei van de plant.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, want dat kan wortelrot veroorzaken. Laat de bovenste laag van de grond opdrogen voordat je opnieuw water geeft.

  Het is belangrijk om potgrond te gebruiken die goed doorlatend is en rijk aan voedingsstoffen voor optimale groei. Vermijd zware kleigrond en kies voor een lichtere potgrond speciaal samengesteld voor tuinplanten. Houd de potgrond vochtig, maar niet te nat, om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant houdt van een goed doorlatende en vruchtbare bodem. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Zorg voor voldoende voedingsstoffen voor een gezonde groei en bloei.

  Pelargonium gedijt het beste op een zonnige standplaats en heeft minstens 6 uur zonlicht per dag nodig. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen sterke wind en vorst. Een goed doorlatende grond is belangrijk voor een goede groei en bloei.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door hem naar binnen te halen of te bedekken met bijvoorbeeld stro of bladeren. Zorg ervoor dat de wortels niet bevriezen door de pot op een beschutte plek te zetten. Geef de plant tijdens de winterperiode minder water om rotting te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, vooral tijdens warme zomerdagen. Verwijder regelmatig dode bloemen om de groei te bevorderen. Geef de plant elke 2 weken plantenvoeding voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals Pelargonium hebben behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Gebruik een vloeibare meststof voor bloeiende planten of een speciale meststof voor geraniums. Bemesting zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Mulch helpt de grond vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het kan worden gebruikt rondom de plant om de wortels te beschermen tegen extreme temperaturen en bevordert de groei. Kies een organisch mulch zoals stro, compost of boomschors voor de beste resultaten.

  De zuurgraad van de bodem voor Tuinplanten zoals Pelargonium moet licht zuur tot neutraal zijn, met een pH-waarde tussen 6 en 7. Een te zure of te basische bodem kan leiden tot voedingsstoffentekorten en problemen met de opname van voedingsstoffen. Het is daarom belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Pelargonium kan gevoelig zijn voor bladluizen, spintmijten en trips. Om deze ongedierte te bestrijden, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en roofmijten ingezet worden. Daarnaast kunnen insecticiden op basis van bijvoorbeeld pyrethrum gebruikt worden.

 • Omschrijving

  De Pelargonium, ook wel bekend als de geranium, is een populaire bloeiende plant met kleurrijke bloemen in tinten zoals roze, rood, wit en paars. Het heeft een compacte groeiwijze en wordt vaak gekweekt in hangmanden, bloembakken of borders. Pelargoniums hebben een kenmerkende geurig blad en bloeien overvloedig gedurende de zomermaanden. Ze gedijen goed in de volle zon en hebben regelmatig water nodig om te gedijen. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden en kunnen zowel binnen als buiten worden geteeld.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.