Crocus

Crocus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Crocus is een bolgewas dat bekend staat om zijn vrolijke en kleurrijke bloemen die vaak in het vroege voorjaar bloeien. Deze plant behoort tot de familie van de lissen en is te vinden in verschillende kleuren, waaronder paars, geel en wit. De Crocus groeit het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige plek. Na de bloei verschijnen er lange, smalle bladeren die uiteindelijk verdorren en afsterven. De bol van de Crocus kan het beste in de herfst worden geplant voor bloei in het volgende voorjaar.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden en de plant op een zonnige plek te plaatsen. Het enige wat je hoeft te doen, is de bloemen regelmatig verwijderen na de bloei.

  Ja, de Crocus heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Plaats de plant daarom op een zonnige plek in huis, bij voorkeur voor een raam op het zuiden. Onvoldoende licht kan leiden tot langere stelen en minder bloemen.

  Crocussen hebben ongeveer eens per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Zorg ervoor dat de plant geen natte voeten krijgt.

  Deze plant houdt van veel zonlicht en kan het beste op een zonnige plek worden geplaatst. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien. In de zomermaanden kan de plant zelfs buiten worden gezet op een zonnige locatie.

  Ja, de Crocus houdt van warmte en gedijt goed bij temperaturen tussen de 15 en 20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant op een warme plek te zetten waar hij voldoende zonlicht kan ontvangen. Koude temperaturen kunnen de groei en bloei van de Crocus belemmeren.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden februari tot en met april en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 4 weken.

  Nee, de Crocus is geen luchtzuiverende plant.

  Ja, de plant gedijt het best op een plek met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden. Deze temperatuur zorgt ervoor dat de plant gezond en bloeiend blijft. Plaats de plant daarom op een warme en lichte plek in huis.

 • De verwelkte bloemen van de plant kunnen worden afgeknipt om de groei te bevorderen. Wanneer de bladeren verwelken, kunnen deze ook worden afgeknipt. Het snoeien van de plant dient voorzichtig te gebeuren om beschadiging te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar let op dat de grond niet te drassig wordt. Geef water aan de basis van de plant en vermijd het besproeien van de bladeren. Laat de grond tussen de gietbeurten licht opdrogen.

  Voor de Crocus is het belangrijk om gebruik te maken van goed doorlatende potgrond. Dit zorgt ervoor dat de wortels niet te nat worden en de plant gezond blijft. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig wordt vervangen of ververst.

  Voor deze plant is het belangrijk om te groeien in goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en voldoende vocht vasthoudt. Vermijd zware en vochtige grondsoorten.

  De plant heeft een zonnige standplaats nodig en moet regelmatig water krijgen. Tijdens de bloeiperiode is het belangrijk om de uitgebloeide bloemen te verwijderen om nieuwe bloemknoppen te stimuleren. De plant kan het beste in potgrond voor kamerplanten geplant worden.

  Om de plant schoon te maken, kan je voorzichtig het stof van de bladeren afvegen met een zachte doek. Ook kan je de plant af en toe besproeien met water om stof te verwijderen. Verwijder dode bladeren en bloemen regelmatig om de plant gezond te houden.

  De Crocus heeft voorkeur voor een lichte standplaats met indirect zonlicht. Zorg ervoor dat de plant geen direct zonlicht krijgt, dit kan bladeren beschadigen. Plaats de plant bij een raam op het zuiden, oosten of westen voor voldoende licht.

  De Crocus gedijt het beste bij temperaturen tussen de 15°C en 20°C. Het is belangrijk om de plant op een plek te zetten waar de temperatuur constant is en niet te veel schommelt. Te lage temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de bloei vertraagd wordt.

  De luchtvochtigheid voor kamerplanten moet gemiddeld zijn, met een voorkeur voor een vochtigere omgeving in de groeiperiode. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid regelmatig te controleren en deze aan te passen indien nodig, bijvoorbeeld door regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken. Een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot uitdroging en problemen met de groei van de plant.

  Crocussen groeien het beste in neutrale tot lichtzure bodems met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren voordat je deze planten in de grond zet. De planten kunnen anders moeite hebben met het opnemen van voedingsstoffen en kunnen slecht groeien.

  Kamerplanten hebben eens per maand een bemesting nodig tijdens het groeiseizoen. Gebruik hiervoor een vloeibare meststof speciaal voor kamerplanten en volg de instructies op de verpakking. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid meststof die je gebruikt.

 • Omschrijving

  De Crocus is een bolgewas dat bekend staat om zijn vrolijke en kleurrijke bloemen die vaak in het vroege voorjaar bloeien. Deze plant behoort tot de familie van de lissen en is te vinden in verschillende kleuren, waaronder paars, geel en wit. De Crocus groeit het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige plek. Na de bloei verschijnen er lange, smalle bladeren die uiteindelijk verdorren en afsterven. De bol van de Crocus kan het beste in de herfst worden geplant voor bloei in het volgende voorjaar.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.