Hedera helix 'Harlekijn'

Hedera helix

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Hedera helix 'Harlekijn' is een klimmende plant met opvallende, bontgekleurde bladeren. De bladeren zijn groen met crèmekleurige randen en hebben een bijzondere tekening die lijkt op een harlekijn. Deze klimopsoort is wintergroen en kan zowel binnen als buiten groeien. Hij gedijt goed in de schaduw en kan langs muren, hekken of pergola's omhoog klimmen. De Hedera helix 'Harlekijn' is een decoratieve en veelzijdige plant die zorgt voor een speels accent in de tuin of in huis.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Hij heeft weinig water en licht nodig en groeit goed in verschillende omstandigheden. Snoeien kan regelmatig nodig zijn om hem mooi en gezond te houden.

  Ja, deze plant heeft veel licht nodig en gedijt het beste bij helder, indirect zonlicht. Plaats de plant op een plek waar het niet te donker is, maar vermijd direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te draaien zodat alle kanten gelijkmatig licht ontvangen.

  Gemiddeld heeft deze plant één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te nat. In de wintermaanden kan de waterbehoefte wat afnemen.

  Hedera helix 'Harlekijn' houdt niet van direct zonlicht, maar gedijt goed in indirect licht. Plaats de plant op een plek met helder licht, maar vermijd intense zonnestralen. Overmatige blootstelling aan felle zon kan bladverbranding veroorzaken.

  Ja, deze plant houdt van warmte en gedijt het beste bij kamertemperatuur. Plaats hem op een plek waar de temperatuur niet onder de 15 graden Celsius komt. Te koude temperaturen kunnen de groei van de plant belemmeren.

  De plant bloeit in de late herfst en vroege wintermaanden, meestal van oktober tot december. De bloei kan enkele weken duren.

  Ja, de plant is luchtzuiverend en kan helpen bij het verwijderen van giftige stoffen uit de lucht zoals formaldehyde en benzeen. Het is daarom een goede keuze voor binnenshuis om de luchtkwaliteit te verbeteren.

  Ja, Hedera helix 'Harlekijn' staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Deze plant gedijt het beste bij deze temperatuur. Zorg er dus voor dat de omgevingstemperatuur binnen deze grenzen blijft voor optimale groei.

 • Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de vorm en grootte te behouden. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar. Knip lange scheuten terug tot halverwege de gewenste lengte om de groei te bevorderen.

  De Hedera helix 'Harlekijn' heeft regelmatig water nodig, zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is maar niet te nat. Geef water aan de plant wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Het is belangrijk om te voorkomen dat de plant met zijn wortels in het water staat, dit kan leiden tot wortelrot.

  Deze plant gedijt goed op normale potgrond die rijk is aan voedingsstoffen en goed waterdoorlatend is. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig maar niet te nat is, en geef regelmatig plantenvoeding tijdens het groeiseizoen voor optimale groei en gezondheid. Snoei regelmatig om de vorm te behouden en de plant gezond te houden.

  "Hedera helix 'Harlekijn' gedijt het beste in een goed doorlatende potgrond met een licht zure tot neutrale pH. Zorg ervoor dat de bodem vochtig blijft, maar niet te nat. Regelmatig bemesten tijdens de groeiperiode zal de plant gezond houden."

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het best op een plek met indirect zonlicht. Houd de grond licht vochtig door regelmatig water te geven, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef af en toe plantenvoeding in het groeiseizoen voor optimale groei.

  Het is belangrijk om de bladeren van deze plant regelmatig af te stoffen met een zachte doek of ze voorzichtig af te spoelen onder lauw water. Reinig de bladeren van de plant af en toe met een milde zeepoplossing om eventueel vuil te verwijderen. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, die de plant kunnen beschadigen.

  De Hedera helix 'Harlekijn' gedijt het beste op een lichte standplaats met indirect zonlicht. Zorg ervoor dat de plant niet in de volle zon staat om bladverbranding te voorkomen. Een plekje bij een raam op het noorden of oosten is ideaal voor deze kamerplant.

  De optimale temperatuur voor deze kamerplant is tussen de 18 en 22 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan temperaturen onder de 10 graden Celsius. Koude tocht kan schade aan de plant veroorzaken.

  De plant houdt van een gematigde luchtvochtigheid, dus een normale kamertemperatuur met een luchtvochtigheid van rond de 40-60% is ideaal. Vermijd té droge lucht, dit kan leiden tot bruine randen aan de bladeren. Een regelmatige sproeibeurt met lauw water kan helpen om de luchtvochtigheid op peil te houden.

  Deze plant gedijt het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor een gezonde groei. Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  De Hedera helix 'Harlekijn' heeft behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen, vanaf het voorjaar tot het najaar. Gebruik hiervoor een algemene vloeibare meststof voor kamerplanten, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Overbemesting kan leiden tot schade aan de wortels, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid mest die u geeft.

 • Omschrijving

  De Hedera helix 'Harlekijn' is een klimmende plant met opvallende, bontgekleurde bladeren. De bladeren zijn groen met crèmekleurige randen en hebben een bijzondere tekening die lijkt op een harlekijn. Deze klimopsoort is wintergroen en kan zowel binnen als buiten groeien. Hij gedijt goed in de schaduw en kan langs muren, hekken of pergola's omhoog klimmen. De Hedera helix 'Harlekijn' is een decoratieve en veelzijdige plant die zorgt voor een speels accent in de tuin of in huis.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.