Viburnum tinus Spirit

Viburnum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Viburnum tinus Spirit is een groenblijvende struik met glanzende donkergroene bladeren en witte bloemen die in de winter bloeien. Het is een compacte en bossige plant die een maximale hoogte van ongeveer 2 meter kan bereiken. De bloemen worden gevolgd door donkerblauwe bessen die vogels aantrekken. Viburnum tinus Spirit gedijt goed in zowel volle zon als halfschaduw en is geschikt voor zowel borders als hagen. Deze plant is winterhard en gemakkelijk te onderhouden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend. Dit betekent dat de bladeren het hele jaar door aan de plant blijven zitten en niet afvallen in de herfst. Het is dus een mooie en groene toevoeging aan je tuin, ook in de winter.

  Viburnum tinus Spirit is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Deze plant kan dus goed overleven in ons klimaat en is bestand tegen milde vorst. Het is aan te raden om de plant in de winter extra bescherming te bieden bij strenge vorst.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende om de plant gezond te houden. Het is een sterke en winterharde plant die goed gedijt in de tuin.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om zich te kunnen ontwikkelen tot zijn maximale grootte. Het is aan te raden om de plant op ongeveer 1,5 meter afstand van andere planten te plaatsen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich volledig uit te spreiden.

  Ja, de Viburnum tinus Spirit groeit goed in de schaduw, maar zal ook gedijen in de zon. Het is echter belangrijk om de plant voldoende water te geven en hem regelmatig te bemesten voor optimale groei en bloei.

  Tuinplanten hebben over het algemeen één keer per week water nodig, met uitzondering van regenachtige periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet drassig. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven vanwege de warmte.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Dit zorgt voor een aantrekkelijke plant voor bestuivende insecten in de tuin.

  Ja, Viburnum tinus Spirit draagt bij aan biodiversiteit door het aantrekken van bijen en vlinders met zijn bloemen en het bieden van voedsel en schuilplaatsen voor vogels en andere dieren. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om de diversiteit van flora en fauna te bevorderen.

  De "Viburnum tinus Spirit" bloeit van november tot maart en de bloei kan tot wel vier maanden duren. Deze plant staat bekend om zijn mooie bloemen in de wintermaanden.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en zal gedijen in een zonnige locatie. Het is echter belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes om uitdroging te voorkomen. Het is een sterke tuinplant die goed zal groeien in zonnige omstandigheden.

  Nee, de bessen van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn als ze worden gegeten. Het wordt daarom afgeraden om deze plant te consumeren. Het is verstandig om kinderen en huisdieren uit de buurt van deze plant te houden.

  Ja, deze plant heeft dichte takken en bladeren die geluid kunnen absorberen, waardoor het geluid enigszins gedempt kan worden. Het kan daarom een beetje helpen bij het verminderen van omgevingsgeluiden.

 • Viburnum tinus Spirit kan het best gesnoeid worden in het voorjaar, direct na de bloei. Verwijder dode, beschadigde of kruisende takken om de vorm en gezondheid van de plant te behouden. Het is ook goed om de plant lichtjes te snoeien om de groei te stimuleren.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd natte bladeren om schimmel te voorkomen.

  Viburnum tinus Spirit heeft voedzame potgrond nodig om goed te groeien. Gebruik een potgrond die rijk is aan voedingsstoffen en goed waterdoorlatend is. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te bemesten om de plant gezond te houden.

  Viburnum tinus Spirit gedijt het best in een goed doorlatende bodem met een gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Een neutrale tot licht zure bodem pH is ideaal voor deze plantensoort.

  De Viburnum tinus Spirit gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg ervoor dat de plant voldoende beschutting krijgt tegen harde wind en vorst. De grond dient goed doorlatend en vochtig te zijn.

  Ter bescherming tegen vorst kan het nodig zijn om de plant in de winter af te dekken met een laag mulch of bladeren. Zorg ervoor dat de plant goed water heeft gekregen voordat de vorst begint. Plaats een beschermende doek over de plant als er strenge vorst voorspeld wordt.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Snoei kan worden uitgevoerd na de bloei om de vorm en grootte van de plant te behouden. Bemest de plant in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij bemesting in het voorjaar en zomer, met een evenwichtige en organische meststof. Te veel stikstof kan leiden tot te veel groei en minder bloei. Vergeet niet om de bemesting te combineren met regelmatig water geven.

  Mulch kan worden toegepast rond de wortels van deze plant om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Een laag van 5-10 cm mulch rond de plant wordt aanbevolen. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors, compost of bladeren als mulch.

  Viburnum tinus Spirit heeft een voorkeur voor neutrale tot licht zure bodems met een pH tussen 6 en 7. Een te zure bodem kan de opname van voedingsstoffen belemmeren en de groei van de plant negatief beïnvloeden. Het is daarom aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Viburnum tinus Spirit kan te maken krijgen met bladluizen, spintmijten en witte vlieg. Om deze plagen te bestrijden kan je de plant regelmatig controleren en eventueel behandelen met biologische bestrijdingsmiddelen of insecticiden. Het is belangrijk om de plant gezond te houden door de juiste verzorging, zodat deze beter bestand is tegen ongedierte.

 • Omschrijving

  Viburnum tinus Spirit is een groenblijvende struik met glanzende donkergroene bladeren en witte bloemen die in de winter bloeien. Het is een compacte en bossige plant die een maximale hoogte van ongeveer 2 meter kan bereiken. De bloemen worden gevolgd door donkerblauwe bessen die vogels aantrekken. Viburnum tinus Spirit gedijt goed in zowel volle zon als halfschaduw en is geschikt voor zowel borders als hagen. Deze plant is winterhard en gemakkelijk te onderhouden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.