Iris reticulata 'Harmony'

Iris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Iris reticulata 'Harmony' is een prachtige lentebloeiende bolgewas met sierlijke diepblauwe bloemen met gele accenten. De plant heeft smalle, opvallende bladeren en groeit tot ongeveer 10-15 cm hoog. 'Harmony' is een sterke en gemakkelijk te kweken plant die goed gedijt in goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw. De bloemen van deze iris verspreiden een heerlijke geur en trekken vlinders en bijen aan. Plant 'Harmony' in grote groepen in borders, rotstuinen of potten voor een prachtig kleuraccent in het vroege voorjaar.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • "Iris reticulata 'Harmony' is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud, omdat ze weinig verzorging nodig hebben. Ze gedijen goed in goed doorlatende grond en hebben voldoende zonlicht nodig. Verwijder wel regelmatig uitgebloeide bloemen om nieuwe bloei te bevorderen."

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te groeien. Plaats de plant op een plek waar hij minstens 6 uur per dag indirect zonlicht ontvangt. Te weinig licht kan leiden tot zwakke groei en een gebrek aan bloei.

  De Iris reticulata 'Harmony' heeft behoefte aan regelmatig water geven, ongeveer één tot twee keer per week is voldoende. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar voorkom dat de plant met zijn wortels in het water staat om wortelrot te voorkomen. Geef de plant bij voorkeur water op kamertemperatuur.

  Nee, de Iris reticulata 'Harmony' houdt niet van de felle zon. Deze kamerplant gedijt het beste op een lichte plek, maar uit direct zonlicht. Het is belangrijk om de plant uit de volle zon te houden om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  De Iris reticulata 'Harmony' houdt van een gematigde tot koele omgeving en gedijt het beste bij een temperatuur tussen de 15-21 graden Celsius. Warmte kan ervoor zorgen dat de plant vroegtijdig verwelkt of slecht bloeit. Het is daarom belangrijk om de plant op een koele plek te houden.

  "Iris reticulata 'Harmony'" bloeit meestal in februari en maart en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de Iris reticulata 'Harmony' is luchtzuiverend en kan bijdragen aan een betere luchtkwaliteit binnenshuis. Het bladoppervlak van de plant zorgt ervoor dat schadelijke stoffen worden opgenomen en omgezet in zuurstof. Het is daarom een goede keuze voor een gezonde leefomgeving.

  Ja, deze plant staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk dat de temperatuur constant is en niet te veel schommelt. Dit zorgt ervoor dat de plant goed kan groeien en bloeien.

 • Je hoeft de Iris reticulata 'Harmony' niet te snoeien, behalve het verwijderen van dode of beschadigde bladeren. Zorg ervoor dat je dit voorzichtig doet om de plant niet te beschadigen. Snoeien kan het beste worden gedaan na de bloeiperiode om de plant gezond te houden.

  Geef regelmatig water aan de plant, vooral tijdens de groeiperiode. Laat de grond niet uitdrogen, maar zorg voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen. Geef in de winter periode minder water dan in de zomer.

  Deze plant heeft vochthoudende potgrond nodig voor een goede groei. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Gebruik een speciale potgrond voor kamerplanten voor optimale groeiomstandigheden.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed doorlatend en vruchtbaar zijn. Het is belangrijk dat de grond rijk is aan organisch materiaal en een pH-waarde heeft tussen de 6,5 en 7,5. Vermijd zware kleigrond en zorg voor regelmatige bemesting om de plant gezond te houden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar laat de grond niet te drassig worden. Geef in de groeiperiode wat plantenvoeding en verwijder uitgebloeide bloemen. Zet de plant op een lichte plek maar vermijd direct zonlicht.

  Om de plant schoon te maken, kun je regelmatig stof van de bladeren afvegen met een vochtige doek. Verwijder dode bladeren en bloemen tijdig om de plant gezond te houden. Gebruik een zachte borstel om eventueel vuil van de bladeren te verwijderen.

  Kamerplanten zoals de Iris reticulata 'Harmony' hebben minstens 6 uur licht per dag nodig om goed te gedijen. Plaats de plant daarom het liefst op een plek in huis waar hij veel daglicht ontvangt, maar vermijd direct zonlicht om verbranding te voorkomen. Het regelmatig draaien van de plant zorgt ervoor dat alle delen gelijkmatig belicht worden.

  De plant gedijt het best bij een gemiddelde kamertemperatuur van ongeveer 18-22°C. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan extreme temperatuurschommelingen of tocht. Het is belangrijk om de plant weg te houden van koude tochtige ramen.

  Een luchtvochtigheid van 40-60% is ideaal voor deze plant. Zorg voor voldoende luchtvochtigheid door regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken. Te droge lucht kan leiden tot uitgedroogde bladeren en bloemen.

  De zuurgraad van de bodem voor de irisplant moet neutraal tot licht zuur zijn, met een pH tussen 6,5 en 7,5. Zure grond kan leiden tot voedingsstoffen die niet goed opgenomen worden door de plant en kan de groei belemmeren. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aan te passen.

  Deze plant heeft behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Gebruik een uitgebalanceerde meststof speciaal voor kamerplanten en volg de instructies op de verpakking. Overbemesting kan schade aan de plant veroorzaken, wees dus voorzichtig met de hoeveelheid bemesting die wordt toegediend.

 • Omschrijving

  Iris reticulata 'Harmony' is een prachtige lentebloeiende bolgewas met sierlijke diepblauwe bloemen met gele accenten. De plant heeft smalle, opvallende bladeren en groeit tot ongeveer 10-15 cm hoog. 'Harmony' is een sterke en gemakkelijk te kweken plant die goed gedijt in goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw. De bloemen van deze iris verspreiden een heerlijke geur en trekken vlinders en bijen aan. Plant 'Harmony' in grote groepen in borders, rotstuinen of potten voor een prachtig kleuraccent in het vroege voorjaar.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.