Rhododendron (Simsii Grp) 'Rila'

Rhododendron (Simsii Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Rhododendron vraagt niet veel onderhoud. Zorg voor een lichte standplaats en regelmatige watergift. Af en toe bemesten in het groeiseizoen is voldoende.

  Ja, de Rhododendron houdt van veel licht en doet het het beste op een plek met veel helder, indirect zonlicht. Het is belangrijk om de plant niet in direct zonlicht te plaatsen, omdat dit verbranding kan veroorzaken. Het is aan te raden om de plant regelmatig te draaien, zodat alle kanten gelijkmatig belicht worden.

  De Rhododendron (Simsii Grp) 'Rila' heeft wekelijks water nodig, maar het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten te laten opdrogen. In de winterperiode kan de plant wat minder water nodig hebben dan in de zomer. Zorg ervoor dat de plant niet constant in een te vochtige grond staat.

  Deze plant houdt niet van direct zonlicht en geeft de voorkeur aan helder, indirect licht. Plaats de plant op een locatie met wat gefilterd licht of in de buurt van een raam op het oosten of westen. Te veel zonlicht kan schade veroorzaken aan de bladeren.

  De Rhododendron houdt van een gematigde temperatuur en zal het goed doen bij kamertemperatuur. Te warme temperaturen kunnen de plant beschadigen, dus vermijd direct zonlicht en hoge temperaturen. Zorg ervoor dat de plant op een plek staat met een constante en gematigde temperatuur.

  De Rhododendron (Simsii Grp) 'Rila' bloeit meestal in de maanden maart en april. De bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Ja, Rhododendrons zijn in staat om schadelijke stoffen uit de lucht op te nemen en te zuiveren. Dit kan bijdragen aan een gezonder binnenklimaat in huis. Let wel op dat deze planten giftig kunnen zijn voor huisdieren en kinderen.

  Ja, Rhododendron (Simsii Grp) 'Rila' staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Deze plant gedijt het beste in een omgeving met een gematigde temperatuur. Het is belangrijk om de plant niet bloot te stellen aan extreme hitte of kou.

 • Rhododendrons moeten direct na de bloei worden gesnoeid om een goede bloei voor het volgende jaar te bevorderen. Verwijder oude, dode en zieke takken en knip de struik in vorm. De plant zal profiteren van regelmatig snoeien om gezond te blijven en goed te groeien.

  Geef regelmatig water aan de plant en zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is. Vermijd echter dat de plant met de wortels in het water staat, dit kan leiden tot wortelrot. Geef bij voorkeur water op kamertemperatuur.

  De Rhododendron (Simsii Grp) 'Rila' gedijt het beste in zure potgrond met een goede drainage. Het is belangrijk om te voorkomen dat de potgrond uitdroogt, maar ook om te vermijden dat de wortels te nat worden. Het regelmatig bemesten van de potgrond helpt de plant gezond te houden.

  De Rhododendron (Simsii Grp) 'Rila' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende zure grond. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te controleren en ervoor te zorgen dat deze vruchtbaar is. Voeg indien nodig organisch materiaal toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  De Rhododendron heeft regelmatig water nodig en staat het liefst op een lichte plek zonder direct zonlicht. Ook is het belangrijk om de plant regelmatig te voeden met speciale voeding voor Kamerplanten.

  Om stof te verwijderen van de bladeren van deze plant, kun je een zachte doek lichtjes bevochtigen met water en voorzichtig over de bladeren vegen. Gebruik geen schoonmaakmiddelen, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de plant. Het regelmatig afstoffen van de bladeren helpt de plant gezond te houden.

  De Rhododendron heeft veel licht nodig, maar vermijd direct zonlicht in de zomer. Zet de plant op een plek met helder, indirect zonlicht voor de beste groei. In de winter kan de plant profiteren van wat direct zonlicht.

  De Rhododendron heeft het liefst een constante temperatuur tussen de 18 en 22 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan sterke temperatuurwisselingen om stress te voorkomen. Vermijd ook tocht en koude luchtstromen rondom de plant.

  De luchtvochtigheid voor deze plant moet gemiddeld tot hoog zijn. Een luchtvochtigheid van rond de 60-70% wordt aanbevolen. Zorg ervoor dat de plant regelmatig besproeid wordt om de luchtvochtigheid op peil te houden.

  De Rhododendron (Simsii Grp) 'Rila' gedijen het beste in zure grond met een pH van ongeveer 4,5 tot 6. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot verkleuring van de bladeren en een slechte groei van de plant.

  Rhododendrons in het algemeen hebben behoefte aan zure grond en daarom is het aan te raden om te bemesten met een speciale rhododendronmeststof. Dit kun je het beste doen in het voorjaar, zodat de plant voldoende voedingsstoffen heeft om goed te groeien en bloeien. Let erop dat je niet te veel bemest, want dit kan schade veroorzaken aan de plant.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.