Rosa

Rosa overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rosa is een geslacht van bloeiende planten in de rozenfamilie, gekend om hun prachtige bloemen en doornige stengels. Ze komen in vele kleuren en geuren voor en worden vaak gebruikt als siertuinplanten. De bloemen van de Rosa planten zijn meestal gevuld met vele bloemblaadjes en bloeien in de zomermaanden. Sommige soorten Rosa produceren ook eetbare rozenbottels, die rijk zijn aan vitamine C. Rosa planten vereisen een zonnige standplaats en goed doorlatende grond om goed te gedijen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • "Rosa" is een bladverliezende plant en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is dus niet groenblijvend maar verliest zijn bladeren in de winter.

  De plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant tijdens strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld een laag mulch of een winterhoes. Het is belangrijk om de plant goed te verzorgen om de winter goed door te komen.

  De plant heeft regelmatig water en zonlicht nodig, maar verder is hij vrij onderhoudsvriendelijk. Het snoeien van dode bloemen en takken bevordert de bloei en gezondheid van de plant. Over het algemeen is de plant niet veeleisend en kan goed gedijen in de tuin.

  Voor deze plant is het ideaal om ongeveer 30-50 cm tussen elke plant te houden. Op die manier hebben ze voldoende ruimte om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg er ook voor dat de plant voldoende zonlicht krijgt.

  De meeste rozen groeien het beste in de volle zon en hebben minstens 6 uur direct zonlicht per dag nodig. In de schaduw zullen ze waarschijnlijk minder goed groeien en minder bloemen produceren. Overweeg om ze te verplanten naar een zonniger plek in de tuin voor betere resultaten.

  Tuinplanten zoals Rosa hebben gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grootte van de plant. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Houd de grond dus goed in de gaten en pas het water geven daarop aan.

  Ja, de bloemen van deze plant zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege hun zoete geur en nectarrijke bloemen. Hierdoor kan de plant een waardevolle toevoeging zijn voor het aantrekken van bestuivers in de tuin.

  Ja, de plant draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van bestuivers zoals bijen en vlinders. Daarnaast kan de plant ook schuil- en nestelplekken bieden voor verschillende insecten en kleine dieren.

  De bloeiperiode van deze plant is van juni tot en met september. De bloemen blijven gemiddeld 2 tot 3 weken aan de plant zitten.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk dat de plant voldoende water krijgt. Het beste is om de plant in de ochtend of avond water te geven om verbranding te voorkomen.

  Nee, de bloem van deze plant is niet eetbaar. Het is voornamelijk gekweekt om zijn decoratieve waarde in de tuin. Het consumeren van de bloem kan leiden tot maagklachten.

  Ja, de bladeren en bloemen van deze plant kunnen geluid absorberen en helpen daardoor een geluidsdempend effect te creëren in de tuin. Het kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen en een rustige sfeer te creëren in de buitenruimte. Het is echter niet zo effectief als specifieke geluidswerende materialen.

 • Deze plant moet in de late winter of vroege lente worden gesnoeid om de groei te bevorderen en de vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en knip oude, zwakke takken tot aan de basis af. Knip bloeiende takken na de bloei terug om de bloei te bevorderen.

  Tuinplanten zoals Rosa hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens drogere periodes. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden, maar let op dat de wortels niet in het water blijven staan om wortelrot te voorkomen. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late middag.

  De plant heeft vruchtbare, goed doorlatende potgrond nodig voor optimale groei en bloei. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar voorkom wateroverlast. Geef de plant regelmatig voeding voor een gezonde ontwikkeling.

  Deze plant houdt van goed doorlatende, vochtige en vruchtbare grond. Het is belangrijk dat de bodem voedingsstoffen bevat en een licht zure tot neutrale pH-waarde heeft. Zorg voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt om optimaal te groeien en bloeien. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst. Dit kan door de plant af te dekken met een dikke laag mulch of bladeren. Ook kan het helpen om de plant dichter bij de muur van het huis te plaatsen voor extra bescherming tegen koude wind.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoeien is nodig in het voorjaar voor een volle bloei. Zorg voor voldoende zonlicht en een voedingsrijke bodem voor optimale groei.

  Om goed te groeien heeft deze plant behoefte aan een voedzame bodem. Gebruik organische meststoffen in het voorjaar voor een gezonde groei en bloei. Zorg voor een evenwichtige bemesting om de plant in optimale conditie te houden.

  Mulchen is belangrijk voor de Tuinplanten om vocht vast te houden, onkruid tegen te gaan en de grond te voeden. Het kan bestaan uit organisch materiaal zoals bladeren, stro of compost. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam of steel van de plant ligt.

  Tuinplanten zoals de Rosa geven de voorkeur aan een lichtzure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 6 en 7. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en goed doorlatend is. Een te zure bodem kan de groei van de plant belemmeren en gezondheidsproblemen veroorzaken.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant is het aan te raden regelmatig te controleren op bladluizen, spint en witte vlieg. Het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie kan helpen bij het oplossen van het probleem. Daarnaast is het belangrijk om de plant regelmatig te besproeien met water om ongedierte weg te spoelen.

 • Omschrijving

  Rosa is een geslacht van bloeiende planten in de rozenfamilie, gekend om hun prachtige bloemen en doornige stengels. Ze komen in vele kleuren en geuren voor en worden vaak gebruikt als siertuinplanten. De bloemen van de Rosa planten zijn meestal gevuld met vele bloemblaadjes en bloeien in de zomermaanden. Sommige soorten Rosa produceren ook eetbare rozenbottels, die rijk zijn aan vitamine C. Rosa planten vereisen een zonnige standplaats en goed doorlatende grond om goed te gedijen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.