Iris bucharica

Iris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Iris bucharica is een prachtige bloeiende plant afkomstig uit Centraal-Azië. De plant groeit tot ongeveer 40 cm hoog en heeft smalle, langwerpige bladeren. De bloemen van Iris bucharica zijn violetblauw van kleur en hebben een opvallende witte tekening en gele vlekken. De plant bloeit in het voorjaar en trekt bijen en vlinders aan. Iris bucharica gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft slechts matige verzorging nodig, zoals regelmatig water geven en af en toe bemesten. Het is belangrijk om de plant op een lichte standplaats te zetten en regelmatig de dode bladeren te verwijderen voor een gezonde groei.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig. Plaats de plant bij voorkeur op een plek met veel indirect zonlicht. Vermijd direct zonlicht om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  De plant heeft gemiddeld eens per week water nodig. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond voordat je water geeft.

  Deze plant houdt niet van direct zonlicht en is het beste op zijn plaats in een ruimte met indirect zonlicht. Te veel direct zonlicht kan schade aan de bladeren veroorzaken. Het is raadzaam om de plant op een plek met helder, maar gefilterd licht te plaatsen.

  Ja, de plant houdt van warmte en gedijt het beste bij een gematigd tot warm klimaat. Het is belangrijk om de plant op een warme en lichte plek te zetten om zijn groei en bloei te bevorderen. Temperaturen onder de 10 graden Celsius kunnen schadelijk zijn voor deze plant.

  De bloeiperiode van deze plant valt meestal in de maanden april en mei. De bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Ja, de plant heeft de capaciteit om de lucht in een ruimte te zuiveren door schadelijke stoffen op te nemen en om te zetten in zuurstof. Dit draagt bij aan een gezondere leefomgeving binnenshuis.

  Ja, deze plant groeit het beste bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het houdt niet van extreme hitte of kou. Zorg voor een constante en gematigde temperatuur voor een gezonde groei.

 • Je kunt de verwelkte bloemen en bladeren van de plant verwijderen door ze dicht bij de basis af te knippen. Snoei de plant om de paar jaar om de groei en bloei te bevorderen. Zorg ervoor dat de snoeischaren schoon en scherp zijn om beschadiging van de plant te voorkomen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens de groeiperiode. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water staan. In de winterperiode kan de plant minder water nodig hebben.

  Voor de beste resultaten groeit de plant goed in goed doorlatende, licht zure potgrond. Het is belangrijk om regelmatig water te geven, maar zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt. Het is aanbevolen om in het voorjaar een kleine hoeveelheid meststof toe te voegen om de groei te stimuleren.

  Deze plant heeft een goed doorlatende en vruchtbare grond nodig. Zorg ervoor dat de bodem vochtig is maar niet drassig. Voeg indien nodig organische stof toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  De plant vereist regelmatige bewatering, maar vermijd dat de grond te drassig wordt. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Af en toe bemesten tijdens het groeiseizoen zal de plant helpen gedijen.

  De plant kan worden schoongemaakt door voorzichtig stof van de bladeren te vegen met een zachte doek of een kleine borstel. Gebruik eventueel ook een licht vochtige doek om vuil te verwijderen. Zorg ervoor dat de plant na het schoonmaken voldoende tijd heeft om te drogen voordat het weer wordt blootgesteld aan direct zonlicht.

  Deze plant heeft veel licht nodig en staat het liefst op een plek met direct zonlicht. Zorg ervoor dat de plant minstens 6 uur per dag zonlicht ontvangt voor een optimale groei. Plaats de plant in een raam op het zuiden, oosten of westen voor de beste resultaten.

  De plant gedijt het beste bij kamertemperatuur, tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant uit de buurt van tocht te houden en te beschermen tegen extreme temperatuurschommelingen. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan temperaturen onder de 10 graden Celsius.

  De luchtvochtigheid voor deze plant moet hoog zijn, dus het is belangrijk om regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken. Het zal gedijen in een omgeving met een luchtvochtigheid van 60-70%. Te droge lucht kan leiden tot bruine bladeren en stress voor de plant.

  Deze plant gedijt het beste in een zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5.5 en 7. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat om de plant gezond te houden. Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is en niet te compact.

  Kamerplanten hebben behoefte aan periodieke bemesting om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik hiervoor speciale meststoffen voor kamerplanten en volg de instructies op de verpakking. Overbemesting kan schadelijk zijn voor de plant, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid mest die je gebruikt.

 • Omschrijving

  Iris bucharica is een prachtige bloeiende plant afkomstig uit Centraal-Azië. De plant groeit tot ongeveer 40 cm hoog en heeft smalle, langwerpige bladeren. De bloemen van Iris bucharica zijn violetblauw van kleur en hebben een opvallende witte tekening en gele vlekken. De plant bloeit in het voorjaar en trekt bijen en vlinders aan. Iris bucharica gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.