Vaste planten

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Vaste planten zijn planten die elk jaar weer opnieuw uit hun wortels groeien en bloeien. Ze hebben een levensduur van meerdere jaren en sterven niet af na de bloeiperiode, in tegenstelling tot eenjarige planten. Vaste planten kunnen zowel bloemen, zoals lavendel en asters, als bladplanten, zoals hosta's en varens, zijn. Ze zijn vaak winterhard en kunnen in verschillende grondsoorten groeien. Door hun duurzaamheid zijn vaste planten populaire keuzes voor tuinen en borders en zorgen ze vaak voor een kleurrijke en levendige uitstraling.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, vaste planten zijn over het algemeen groenblijvend in de zin dat ze hun bladeren behouden gedurende het hele jaar. Hierdoor zorgen ze voor een mooi groen accent in de tuin, zelfs in de winter. Echter, niet alle vaste planten zijn groenblijvend, sommige verliezen hun bladeren in de winter en komen weer terug in het voorjaar.

  Tuinplanten zoals ik zijn meestal winterhard tot ongeveer -15°C en kunnen dus overleven in ons klimaat. Echter, sommige soorten kunnen nog lagere temperaturen verdragen, afhankelijk van de plantensoort. Het is altijd verstandig om je planten tijdens strenge vorst te beschermen met mulch of een beschermhoes.

  Ja, vaste planten zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud. Ze hebben weinig verzorging nodig en komen elk jaar opnieuw terug. Het enige wat nodig is, is af en toe wat snoeien en bemesten.

  Vaste planten hebben over het algemeen wat meer ruimte nodig om goed te gedijen. Het is aan te raden om ze zo'n 15 tot 45 centimeter uit elkaar te planten, afhankelijk van de specifieke soort. Zo kunnen ze voldoende ruimte krijgen om te groeien en zich te verspreiden.

  Ja, vaste planten groeien over het algemeen goed in de schaduw. Ze kunnen minder bloeien dan in de zon, maar ze zullen nog steeds gezond en groen blijven. Kies wel vaste planten die specifiek geschikt zijn voor schaduwrijke plekken in de tuin.

  Tuinplanten hebben meestal één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van het weer en de bodemomstandigheden. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door te laten opdrogen, om wortelrot te voorkomen. Overmatig water geven kan schadelijk zijn voor de plant.

  Ja, vaste planten kunnen vlinders en bijen aantrekken vanwege hun nectarrijke bloemen. Het is een goede keuze voor een tuin die veel biodiversiteit wil ondersteunen. Het is belangrijk om verschillende soorten planten aan te planten om verschillende soorten vlinders en bijen aan te trekken.

  Ja, vaste planten zijn goed voor biodiversiteit omdat ze langere tijd bloeien en voedsel en schuilplaatsen bieden voor verschillende insecten en dieren. Daarnaast zorgen ze voor een gevarieerd ecosysteem in de tuin dat bijdraagt aan de gezondheid van de natuur. Het aanplanten van verschillende soorten vaste planten kan de diversiteit en het evenwicht in de tuin versterken.

  Vaste planten bloeien meestal in de lente, zomer en herfst. De bloeiperiode kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de soort plant.

  Ja, vaste planten kunnen over het algemeen goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de planten voldoende water te geven bij warm weer. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft.

  Nee, vaste planten die onder de categorie tuinplanten vallen zijn over het algemeen niet eetbaar. Het is belangrijk om alleen planten te eten die specifiek gekweekt zijn voor consumptie, om gezondheidsrisico's te voorkomen. Raadpleeg altijd een expert voordat je planten consumeert.

  Ja, vaste planten hebben de eigenschap om geluid te dempen door hun bladeren en stelen. Het kan helpen bij het verminderen van omgevingsgeluiden in de tuin. Het effect zal echter niet zo sterk zijn als bij bijvoorbeeld een hoge muur of een geluidsscherm.

 • Vaste planten moeten regelmatig gesnoeid worden om de groei te stimuleren en de plant gezond te houden. Verwijder dode of beschadigde bladeren en bloemen om de luchtstroom te bevorderen en ziektes te voorkomen. Bij het snoeien is het belangrijk om gebruik te maken van scherpe en schone snoeischaar om de plant niet onnodig te beschadigen.

  Het is belangrijk om tuinplanten regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Geef de planten 's ochtends water om verdamping te verminderen. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig wordt, maar niet doorweekt.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om potgrond te gebruiken die goed draineert en voedingsstoffen bevat. Kies een potgrond die geschikt is voor de specifieke behoeften van de plant, bijvoorbeeld een zure of kalkrijke variant. Regelmatig verpotten met verse potgrond helpt om de gezondheid en groei van de plant te bevorderen.

  Vaste planten gedijen het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vochtigheid. Zorg voor een bodem met voldoende organisch materiaal voor een gezonde groei. Vermijd zware of compacte grondsoorten om wortelrot te voorkomen.

  Vaste planten gedijen goed op een zonnige plek in de tuin, maar kunnen ook in halfschaduw groeien. Zorg voor een goed doorlatende grond om wortelrot te voorkomen. Bescherm de planten tegen harde wind om breken van stengels te voorkomen.

  Vaste planten hebben over het algemeen weinig winterbescherming nodig, omdat ze goed bestand zijn tegen koude temperaturen. In strenge winters kan het echter helpen om wat mulch rondom de planten te leggen om de wortels te beschermen. Ook kun je eventueel een beschermende laag van bladeren of stro over de planten leggen.

  Vaste planten hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig. Het is belangrijk om dode bladeren en bloemen regelmatig te verwijderen en de plant af en toe te bemesten. In het voorjaar kunnen sommige vaste planten ook worden gescheurd om de groei te bevorderen.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om ze regelmatig te bemesten, vooral in het voorjaar en de zomermaanden. Gebruik een evenwichtige meststof die de planten voorziet van alle benodigde voedingsstoffen. Overbemesting kan schadelijk zijn, dus volg altijd de instructies op de verpakking.

  Mulch wordt vaak gebruikt bij tuinplanten om de bodem vochtig te houden, onkruidgroei te verminderen en de temperatuur van de grond te reguleren. Het kan bestaan uit verschillende materialen zoals boomschors, compost of stro. Mulch wordt in een laagje rondom de planten aangebracht, maar niet direct tegen de stengels of stammen.

  Vaste planten gedijen het best in een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0 is ideaal voor deze planten. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem in de gaten te houden en indien nodig te corrigeren met kalk of zwavel.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij deze planten kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden ingezet. Ook regelmatig controleren op eventuele plagen en deze handmatig verwijderen kan helpen. Een natuurlijke oplossing is het gebruik van neemolie of een mengsel van water en zeep om ongedierte te bestrijden.

 • Omschrijving

  Vaste planten zijn planten die elk jaar weer opnieuw uit hun wortels groeien en bloeien. Ze hebben een levensduur van meerdere jaren en sterven niet af na de bloeiperiode, in tegenstelling tot eenjarige planten. Vaste planten kunnen zowel bloemen, zoals lavendel en asters, als bladplanten, zoals hosta's en varens, zijn. Ze zijn vaak winterhard en kunnen in verschillende grondsoorten groeien. Door hun duurzaamheid zijn vaste planten populaire keuzes voor tuinen en borders en zorgen ze vaak voor een kleurrijke en levendige uitstraling.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.