Alocasia

Alocasia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Alocasia is een tropische plant met grote, opvallende bladeren die vaak glanzen en soms zelfs metallic kleuren hebben. De bladeren kunnen verschillende vormen hebben, zoals pijlvormig of hartvormig. De plant heeft een dikke stam en groeit het beste in vochtige en warme omstandigheden. Alocasia's worden vaak als kamerplant gehouden vanwege hun decoratieve uitstraling. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en af en toe te bemesten voor een gezonde groei.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Alocasia is over het algemeen niet erg makkelijk in onderhoud. Het vereist regelmatig water geven en een hoge luchtvochtigheid. Ook moet je de bladeren regelmatig besproeien en stofvrij houden.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien. Zet de plant daarom op een plek met veel indirect zonlicht. Vermijd direct zonlicht om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  Alocasia heeft behoefte aan regelmatig water geven, ongeveer 1-2 keer per week. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. Het is belangrijk om de plant niet te laten uitdrogen tussen de gietbeurten.

  De Alocasia houdt niet van direct zonlicht en kan daardoor verbranden. Het is beter om de plant op een plek te zetten met indirect licht. Te veel zonlicht kan de bladeren beschadigen en verkleuren.

  Ja, de plant houdt van warmte en gedijt het beste bij temperaturen tussen 18 en 24 graden Celsius. Plaats de plant op een warme en lichte locatie, maar vermijd direct zonlicht om verbranding te voorkomen. Het is belangrijk om de plant uit de tocht te houden en regelmatig te controleren op eventuele veranderingen in temperatuur.

  De Alocasia bloeit meestal in de maanden mei tot en met augustus. De bloeiperiode kan enkele weken duren.

  Ja, de plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen en helpt de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Het kan giftige stoffen zoals formaldehyde en xyleen uit de lucht filteren en omzetten in zuurstof. Het is daarom een goede keuze voor een gezonder binnenklimaat.

  Ja, het is prettig voor mij om op een plek te staan waar de temperatuur tussen de 15 en 25 graden ligt. Dit zorgt ervoor dat ik goed gedij en gezond blijf. Het is belangrijk om mij niet bloot te stellen aan temperatuurschommelingen.

 • Het is niet nodig om een Alocasia te snoeien, tenzij dood of beschadigd blad verwijderd moet worden. Het is belangrijk om scherpe scharen of messen te gebruiken om schade aan de plant te minimaliseren. Snoeien kan het beste gedaan worden in het voorjaar of de zomer, wanneer de plant actief groeit.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar vermijd dat de grond te drassig wordt. Laat de bovenste laag van de grond opdrogen voordat je opnieuw water geeft. Geef bij voorkeur water op kamertemperatuur.

  Alocasia heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond, bij voorkeur met een hoog organisch gehalte. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te drassig. Verpot de plant indien nodig om de paar jaar om verse voedingsstoffen te geven.

  De Alocasia plant houdt van een goed doorlatende, vochtige bodem die rijk is aan organisch materiaal. Het is belangrijk dat de bodem licht zuur tot neutraal is. Zorg ervoor dat de plant niet in een te natte bodem staat om wortelrot te voorkomen.

  Zet de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Houd de grond altijd licht vochtig, maar voorkom dat de wortels in het water staan. Geef in het voorjaar en zomer om de 2 weken plantenvoeding.

  Om stof te verwijderen van deze plant, gebruik een vochtige doek om de bladeren voorzichtig schoon te vegen. Probeer niet te veel aan de bladeren te trekken of te wrijven, omdat dit schade kan veroorzaken. Eventuele harde plekken kunnen worden weggeveegd met een milde oplossing van water en zeep.

  De Alocasia heeft behoefte aan helder, indirect licht. Plaats de plant niet in direct zonlicht om bladschade te voorkomen. De plant gedijt het beste op een plek met veel natuurlijk licht.

  De Alocasia gedijt het beste bij een gemiddelde kamertemperatuur tussen de 18 en 22 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan koude tocht of temperatuurschommelingen. Als de temperatuur te laag is, kan dit leiden tot bladverlies en andere gezondheidsproblemen.

  De plant heeft behoefte aan een hoge luchtvochtigheid, idealiter tussen de 60% en 80%. Dit kan worden behaald door regelmatig te sproeien, een luchtbevochtiger te gebruiken of de plant op een tray met water te plaatsen. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid constant te houden om de gezondheid van de plant te garanderen.

  Kamerplanten gedijen het beste op een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren en zo nodig aan te passen met bijvoorbeeld kalk of zwavel. Een optimale zuurgraad zorgt voor een gezonde groei en bloei van de kamerplanten.

  Het is belangrijk om de plant regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen, van lente tot herfst. Gebruik een evenwichtige vloeibare meststof en volg de instructies op de verpakking. Geef de plant geen mest tijdens de rustperiode in de winter.

 • Omschrijving

  De Alocasia is een tropische plant met grote, opvallende bladeren die vaak glanzen en soms zelfs metallic kleuren hebben. De bladeren kunnen verschillende vormen hebben, zoals pijlvormig of hartvormig. De plant heeft een dikke stam en groeit het beste in vochtige en warme omstandigheden. Alocasia's worden vaak als kamerplant gehouden vanwege hun decoratieve uitstraling. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en af en toe te bemesten voor een gezonde groei.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.