Dianthus 'Jolan'

Dianthus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Dianthus 'Jolan' is een compacte en rijkbloeiende anjer met dubbele bloemen in een prachtige dieproze kleur. De bloemen hebben een licht geurende en opvallende uitstraling. Deze plant bloeit van de lente tot de herfst en trekt vlinders en bijen aan. 'Jolan' heeft een goede winterhardheid en gedijt het beste in een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Ideaal voor borders, rotstuinen of in potten op het terras.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Dianthus 'Jolan' is niet groenblijvend. Het is een tuinplant die niet het hele jaar door groen blijft. Het verliest zijn blad in de wintermaanden.

  Dianthus 'Jolan' is winterhard tot circa -15 graden Celsius. De plant kan dus goed tegen koude temperaturen en winterse weersomstandigheden. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes.

  Dianthus planten zijn over het algemeen makkelijk te onderhouden. Ze hebben regelmatig water nodig en moeten worden bemest tijdens het groeiseizoen. Snoei dode bloemen regelmatig af om de bloei te stimuleren.

  "Dianthus 'Jolan' heeft ongeveer 20-30 cm ruimte nodig om te groeien en zich goed te kunnen ontwikkelen in de tuin. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te kunnen spreiden en te bloeien. Plant de Dianthus 'Jolan' op een zonnige plek in goed doorlatende grond voor optimale groei."

  De meeste Dianthus planten groeien het beste in de volle zon en hebben minimaal 6 uur zonlicht nodig. In de schaduw kan de groei en bloei van de plant verminderen. Het is daarom aan te raden om Dianthus planten op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  Dianthus 'Jolan' heeft gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te doorweekt. Zorg ervoor dat de plant niet uitdroogt tussen de gietbeurten.

  Ja, Dianthus planten in het algemeen staan bekend om hun aantrekkelijkheid voor vlinders en bijen vanwege de nectar die ze produceren. Deze plant trekt vaak ook andere bestuivende insecten aan. Het is dus een goede keuze voor een tuin die insecten wil aantrekken.

  Ja, dianthus planten zijn goed voor biodiversiteit omdat ze vlinders en bijen aantrekken met hun bloemen. Daarnaast kunnen ze dienen als schuilplaats voor kleine dieren in de tuin. Het is daarom een waardevolle toevoeging voor een biodiverse tuin.

  De Dianthus 'Jolan' bloeit meestal vanaf mei tot en met september. De bloeiperiode van deze plant duurt ongeveer 4 maanden.

  Ja, Dianthus planten kunnen over het algemeen goed tegen de volle zon. Ze gedijen het beste op een zonnige locatie in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer.

  Nee, de Dianthus 'Jolan' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn bloemen en geur. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Dianthus 'Jolan' heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Het is vooral bekend vanwege zijn decoratieve bloemen en geur. Het is een geliefde plant in borders en rotstuinen.

 • De Dianthus 'Jolan' kan na de bloei teruggesnoeid worden om de plant compact en gezond te houden. Verwijder uitgebloeide bloemstelen en eventueel ook verzwakte of dode takjes. Dit kan het beste gedaan worden in het voorjaar.

  Houd de grond vochtig, maar vermijd dat de grond te nat wordt. Geef de plant regelmatig water tijdens droge periodes. Laat de grond echter niet te lang nat staan om wortelrot te voorkomen.

  Zorg voor goed doorlatende potgrond. Kies een potgrond specifiek voor tuinplanten voor een optimale groei. Voeg eventueel wat compost toe voor extra voeding.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend zijn en mag niet te nat zijn. Een lichtzure tot neutrale bodem met een goede structuur en voedingswaarde is ideaal voor deze tuinplanten. Zorg voor voldoende organisch materiaal in de bodem voor een gezonde groei.

  De plant groeit het best op een zonnige standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd plekken met veel vocht. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Dianthus 'Jolan' vereist winterbescherming, zoals het bedekken van de plant met stro of bladeren, om te voorkomen dat de wortels bevriezen. Ook kan het helpen om de plant te beschermen tegen sterke wind en neerslag door bijvoorbeeld een omheining te plaatsen. Het is aan te raden om de plant regelmatig te controleren tijdens de wintermaanden en eventuele beschermende maatregelen aan te passen indien nodig.

  De plant heeft regelmatig water nodig en is het beste op een zonnige plek. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen en bemest de plant af en toe voor een gezonde groei. Het is belangrijk om de plant in het voorjaar te snoeien om de groei te stimuleren.

  Voor tuinplanten zoals deze is het aan te raden om in het voorjaar organische mest te geven. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld compost of mestkorrels. Let op dat je niet te veel mest gebruikt om schade aan de plant te voorkomen.

  Je kunt de plant het beste mulchen met een laag organisch materiaal, zoals compost of boomschors, om de grond vochtig en onkruidvrij te houden. Mulchen helpt ook bij het behouden van een constante bodemtemperatuur en het verbeteren van de bodemstructuur. Verwijder de mulch in het voorjaar en vervang deze indien nodig.

  De Dianthus planten geven de voorkeur aan een neutrale tot licht alkalische bodem met een pH-waarde tussen 6,5 en 8. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat blijft staan. Een goede luchtcirculatie rond de wortels van de plant is ook essentieel voor een goede groei en bloei.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij tuinplanten kunnen verschillende methoden worden toegepast, zoals het regelmatig controleren op plagen, het gebruik van natuurlijke vijanden of het toepassen van biologische bestrijdingsmiddelen. Het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om de gezondheid van de plant te behouden. Het is aan te raden om ongedierte direct te bestrijden om schade aan de plant te voorkomen.

 • Omschrijving

  Dianthus 'Jolan' is een compacte en rijkbloeiende anjer met dubbele bloemen in een prachtige dieproze kleur. De bloemen hebben een licht geurende en opvallende uitstraling. Deze plant bloeit van de lente tot de herfst en trekt vlinders en bijen aan. 'Jolan' heeft een goede winterhardheid en gedijt het beste in een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Ideaal voor borders, rotstuinen of in potten op het terras.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.