Hedera helix 'Wonderful'

Hedera helix

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Hedera helix 'Wonderful' is een klimmende klimop met prachtig donkergroen blad en opvallende witte nerven. Deze variëteit heeft een compacte groeiwijze en is geschikt voor zowel binnen- als buitenshuis. De 'Wonderful' staat bekend om zijn winterhardheid en kan goed tegen koude temperaturen. Hij gedijt het beste in vochtige en goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de schaduw groeien. Deze plant is ideaal voor het bedekken van muren, schuttingen of als hangplant in een hanging basket.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en kan goed gedijen in verschillende omgevingen. Het vereist weinig water en kan in zowel schaduw als zonlicht groeien. Regelmatig snoeien houdt de plant gezond en mooi.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te groeien. Plaats hem daarom op een plek met indirect zonlicht. Te weinig licht kan leiden tot verlies van bladeren.

  Deze plant heeft matig water nodig, dus geef hem eens per week water. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door licht vochtig blijft. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Deze plant houdt niet van direct zonlicht en staat het liefst op een plek met indirect licht of halfschaduw. Direct zonlicht kan de bladeren beschadigen. Het beste is om de plant op een plek te zetten waar het licht gefilterd wordt.

  Ja, deze plant houdt van warmte en voelt zich het best bij temperaturen tussen de 18-22°C. Het is belangrijk om de plant weg te houden van tocht en plotselinge temperatuurwisselingen. Het is ideaal om de plant te plaatsen op een plek met indirect zonlicht.

  De plant bloeit in de herfstmaanden, meestal in september en oktober. De bloei kan enkele weken duren.

  Ja, Hedera helix 'Wonderful' is een luchtzuiverende plant en kan helpen de luchtkwaliteit in huis te verbeteren door schadelijke stoffen op te nemen. Het is een populaire keuze voor binnenruimtes vanwege deze eigenschap.

  Ja, deze plant staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk dat de temperatuur niet te laag of te hoog is voor de optimale groei. Zorg voor een constante en comfortabele temperatuur voor deze kamerplant.

 • Om de plant compact en mooi te houden, kan regelmatig snoeien nodig zijn. Snoei in het voorjaar of najaar, en verwijder lange takken en dode bladeren. Gebruik scherpe snoeischaar en maak schuine snedes om schade te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water zodat de grond altijd licht vochtig is, maar voorkom dat de wortels in het water staan. Laat de grond tussen gietbeurten in licht opdrogen om wortelrot te voorkomen. Zorg voor een goede drainage in de pot om te voorkomen dat overtollig water blijft staan.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond die licht vochtig gehouden moet worden. Zorg ervoor dat de potgrond geen water vasthoudt om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om eens in de paar jaar de plant te verpotten met verse potgrond.

  Een goede bodemkwaliteit is essentieel voor de groei van de Hedera helix 'Wonderful'. Zorg voor een goed doorlatende potgrond met voldoende voedingsstoffen. Vermijd te natte grond, aangezien dit kan leiden tot wortelrot.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed bij regelmatige bewatering. Het is belangrijk om de bladeren regelmatig af te stoffen om de plant gezond te houden. Oude of beschadigde bladeren kunnen worden verwijderd om de groei te bevorderen.

  Het is aan te raden om stof van de bladeren te verwijderen met een zachte doek. Gebruik lauwwarm water om de bladeren schoon te maken indien nodig. Spuit de plant af en toe met water om de luchtvochtigheid te verhogen.

  Deze plant heeft veel indirect zonlicht nodig, maar kan ook gedijen in schaduwrijke omgevingen. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan beschadigen. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt om gezond te blijven.

  De optimale temperatuur voor deze plant is tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant niet bloot te stellen aan extreme temperaturen en tocht. Een constante en gematigde temperatuur zal de plant gezond houden.

  Hedera helix 'Wonderful' gedijt het beste in een gematigde luchtvochtigheid, tussen de 40-60%. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid regelmatig te controleren en indien nodig aanpassingen te maken om optimale groei te garanderen. Een te droge lucht kan leiden tot bruine en droge bladeren.

  De Hedera helix 'Wonderful' gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale zuurgraad. Een pH-waarde tussen 6.0 en 7.0 is ideaal voor deze kamerplant. Zorg ervoor dat de bodem niet te zuur of te basisch is voor een optimale groei.

  Kamerplanten hebben regelmatige bemesting nodig tijdens de groeiperiode, meestal vanaf het voorjaar tot het einde van de zomer. Gebruik een speciale meststof voor kamerplanten, volgens de aanbevolen dosering op de verpakking. Te veel mest kan schadelijk zijn voor de plant, dus wees voorzichtig met het toedienen.

 • Omschrijving

  De Hedera helix 'Wonderful' is een klimmende klimop met prachtig donkergroen blad en opvallende witte nerven. Deze variëteit heeft een compacte groeiwijze en is geschikt voor zowel binnen- als buitenshuis. De 'Wonderful' staat bekend om zijn winterhardheid en kan goed tegen koude temperaturen. Hij gedijt het beste in vochtige en goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de schaduw groeien. Deze plant is ideaal voor het bedekken van muren, schuttingen of als hangplant in een hanging basket.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.