Hydrangea quercifolia

Hydrangea overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Hydrangea quercifolia, ook bekend als de eikenbladhortensia, is een bladverliezende struik die behoort tot de hortensiafamilie. De plant dankt zijn naam aan de gelijkenis van de bladeren met die van de eikenboom, met diep ingesneden lobben. De bloemen van de Hydrangea quercifolia zijn wit en verschijnen in kegelvormige trossen in de zomermaanden. Na de bloei veranderen de bloemen naar een roze tint, wat een mooi contrast geeft tegen het groene blad. Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is over het algemeen vrij gemakkelijk in onderhoud. Zorg voor voldoende licht, regelmatig water geven en af en toe bemesten. Vermijd te veel direct zonlicht en tocht.

  Ja, de Hydrangea quercifolia heeft veel licht nodig om goed te groeien. Het is aan te raden om de plant op een plek te zetten waar het indirect zonlicht kan ontvangen. Te weinig licht kan ervoor zorgen dat de plant sprietig wordt en minder bloemen produceert.

  De Hydrangea quercifolia heeft regelmatig water nodig, ongeveer 1-2 keer per week. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Het is belangrijk om te controleren of de grond droog is voordat je opnieuw water geeft.

  Deze plant houdt niet van direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden. Het beste is om de plant op een plek te zetten waar hij indirect zonlicht ontvangt. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op tekenen van verbranding en indien nodig te verplaatsen naar een meer geschikte locatie.

  De plant houdt van warme temperaturen en vochtige omstandigheden. Een plek met veel licht en indirect zonlicht is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de plant niet blootgesteld wordt aan extreme hitte of kou.

  Deze plant bloeit van juni tot augustus en de bloei kan tot wel vier weken duren.

  Ja, Kamerplanten staan erom bekend dat ze de lucht kunnen zuiveren door schadelijke stoffen op te nemen en om te zetten in zuurstof. Het regelmatig water geven en verzorgen van de plant zal bijdragen aan zijn luchtzuiverende eigenschappen. Planten met grote bladeren, zoals de Hydrangea quercifolia, hebben over het algemeen een groter effect op de luchtkwaliteit.

  Ja, de plant staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Dit is een ideale temperatuur voor de groei en bloei van de plant. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en vocht krijgt op deze temperatuur.

 • Hydrangea quercifolia moet worden gesnoeid in de late winter of vroege lente om dode of beschadigde takken te verwijderen en de vorm te behouden. Knip de takken tot net boven een knop of zijtak af en verwijder oude bloemen om de plant gezond te houden. Overmatig snoeien kan de bloei in het volgende seizoen verminderen.

  Geef regelmatig water aan de plant door de grond gelijkmatig vochtig te houden. Laat de bovenste laag van de grond licht opdrogen tussen gietbeurten door. Zorg ervoor dat de plant niet in een laag water staat om wortelrot te voorkomen.

  Voor de Kamerplant Hydrangea quercifolia is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond. Kies voor een mix van potgrond met vermiculiet of perliet om de waterafvoer te verbeteren. Voeg eventueel wat schors toe om de potgrond luchtig te houden.

  De Hydrangea quercifolia doet het het beste in goed doorlatende en vochtige grond. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en een licht zure pH heeft. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen uit de bodem kan halen voor een gezonde groei.

  De plant heeft veel water nodig en moet regelmatig worden bewaterd. Snoei de plant elk jaar zodat deze gezond blijft en goed kan groeien. Geef de plant af en toe plantenvoeding voor een optimale groei.

  De bladeren van de plant kunnen stofvrij worden gehouden door ze zachtjes af te nemen met een vochtige doek. Verwelkte bloemen kunnen regelmatig worden weggeknipt om de plant er verzorgd uit te laten zien. Eventuele dode bladeren kunnen voorzichtig worden verwijderd om de plant gezond te houden.

  De Hydrangea quercifolia heeft veel indirect zonlicht nodig om goed te gedijen. Zorg ervoor dat de plant minstens 6 uur per dag licht krijgt. Plaats de plant niet in direct zonlicht om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  De optimale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant weg te houden van tocht en extreme temperatuurschommelingen. Het is een kamerplant die goed gedijt bij een constante kamertemperatuur.

  De luchtvochtigheid voor kamerplanten moet tussen de 40% en 60% liggen voor een optimale groei. Het is aan te raden om regelmatig de bladeren te besproeien met water om de luchtvochtigheid te verhogen. Een luchtbevochtiger kan ook helpen bij het handhaven van de juiste luchtvochtigheid.

  De ideale zuurgraad voor de Hydrangea quercifolia is licht zuur tot neutraal (pH 6.0-7.0). Een te hoge zuurgraad kan de groei van de plant belemmeren, terwijl een te lage zuurgraad kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Gebruik regelmatig een meststof met een hoger fosforgehalte om de bloei te stimuleren. Vermijd te veel stikstof, omdat dit de groei van bladeren bevordert ten koste van bloemen. Bemest de plant tijdens het groeiseizoen, van het voorjaar tot de herfst.

 • Omschrijving

  De Hydrangea quercifolia, ook bekend als de eikenbladhortensia, is een bladverliezende struik die behoort tot de hortensiafamilie. De plant dankt zijn naam aan de gelijkenis van de bladeren met die van de eikenboom, met diep ingesneden lobben. De bloemen van de Hydrangea quercifolia zijn wit en verschijnen in kegelvormige trossen in de zomermaanden. Na de bloei veranderen de bloemen naar een roze tint, wat een mooi contrast geeft tegen het groene blad. Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.