Carex buchananii

Carex

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Carex buchananii, ook wel bekend als Zegge, is een siergras met opvallend roodachtig bruin blad. Deze plant groeit in pollen en vormt opvallende pluimen met bruine bloemen in de zomer. Carex buchananii gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. Deze plant is winterhard en blijft het hele jaar door aantrekkelijk door zijn kleurrijke bladeren. Zegge is ideaal voor in borders, rotstuinen of als solitair in een pot op het terras.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het vereist regelmatig water geven en af en toe bemesten. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om gezond te blijven. Plaats de plant op een plek met veel indirect licht voor optimale groei. Zorg ervoor dat de plant minimaal 6 uur zonlicht per dag ontvangt.

  Carex buchananii heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingscondities. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet drassig. Het is belangrijk om regelmatig de grond te controleren en aan te passen indien nodig.

  Carex buchananii houdt niet van felle zon en geeft de voorkeur aan een plek met indirect licht. Te veel zonlicht kan de bladeren laten verbranden en verkleuren. Het is dus het beste om de plant op een plek te zetten waar het licht gefilterd wordt.

  Carex buchananii houdt van warmte en heeft minimaal 18 graden Celsius nodig om goed te gedijen. Het is een plant die goed gedijt in een warme omgeving en geen sterke temperatuur schommelingen verdraagt. Het is belangrijk om de plant op een warme en zonnige plek te plaatsen voor optimale groei.

  Carex buchananii bloeit in de maanden mei en juni en de bloei duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

  Ja, als kamerplant kan de Carex buchananii helpen bij het zuiveren van de lucht in een binnenruimte. Planten kunnen schadelijke stoffen uit de lucht opnemen en omzetten in zuurstof. Het regelmatig luchten van de ruimte blijft echter ook belangrijk voor een gezonde luchtkwaliteit.

  Ja, Carex buchananii staat graag op een plek met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Dit is een ideale temperatuur voor deze kamerplant om goed te gedijen en gezond te blijven. Plaats de plant dus op een plek waar deze temperaturen worden gehandhaafd.

 • De plant moet regelmatig gesnoeid worden om bruine bladeren te verwijderen en de vorm te behouden. Dit kan het beste gedaan worden in het voorjaar of najaar. Gebruik scherpe snoeischaren om de bladeren tot aan de basis af te knippen.

  Carex buchananii heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet drassig. Geef water aan de plant wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.

  Carex buchananii gedijt het beste in vochtige potgrond met een goede drainage. Zorg ervoor dat de potgrond niet uitdroogt, maar ook niet te vochtig wordt. Gebruik bij voorkeur kamerplanten potgrond voor optimale groei en gezondheid van de plant.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de bodem humusrijk is en een neutrale tot zure pH heeft. Vermijd te natte of te droge grond voor een optimale groei.

  Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode bladeren en geef de plant eens in de paar weken voeding voor kamerplanten. Plaats de plant op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

  Om de plant schoon te houden, kun je de bladeren afstoffen met een zachte doek of een plumeau. Indien nodig kun je de bladeren voorzichtig afspoelen onder lauw water. Vermijd hierbij te natte bladeren, dit kan schimmel veroorzaken.

  Deze plant heeft graag een lichte standplaats, maar vermijd direct zonlicht. Plaats de plant in de buurt van een raam op het oosten of westen voor de beste groei. Zorg ervoor dat de plant voldoende indirect licht krijgt.

  Carex buchananii gedijt het beste bij temperaturen tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk dat de plant niet wordt blootgesteld aan extreme temperatuurschommelingen. Zorg ervoor dat de plant op een plek staat waar de temperatuur constant is.

  De luchtvochtigheid voor Carex buchananii moet matig zijn, met een ideale luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht bij een verwarmingselement staat, aangezien dit de luchtvochtigheid kan verminderen. Besproei regelmatig de bladeren met water om de luchtvochtigheid te verhogen.

  Deze plant gedijt het beste in grond met een licht zure tot neutrale pH. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen. Te zure of te basische bodem kan de groei van de plant belemmeren.

  Deze plant heeft matige bemesting nodig om gezond te blijven. Gebruik een algemene meststof voor kamerplanten tijdens het groeiseizoen. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid meststof die wordt gebruikt.

 • Omschrijving

  Carex buchananii, ook wel bekend als Zegge, is een siergras met opvallend roodachtig bruin blad. Deze plant groeit in pollen en vormt opvallende pluimen met bruine bloemen in de zomer. Carex buchananii gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. Deze plant is winterhard en blijft het hele jaar door aantrekkelijk door zijn kleurrijke bladeren. Zegge is ideaal voor in borders, rotstuinen of als solitair in een pot op het terras.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.