Agastache

Agastache

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Agastache, ook wel dropplant genoemd, is een bloeiende vaste plant die bekend staat om zijn aromatische bladeren en bloemen die vlinders en bijen aantrekken. De plant kan tot een meter hoog worden en heeft lange, slanke bloemaren die in verschillende tinten paars, roze of wit bloeien. Agastache gedijt het best in een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Het is een mooie toevoeging aan de tuin vanwege zijn prachtige bloemen en de heerlijke geur die vrijkomt wanneer je de bladeren aanraakt. Agastache is ook populair vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen en wordt vaak gebruikt in kruidentheeën en aromatherapie.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Agastache is niet groenblijvend. Het verliest zijn blad in de winter en komt in het voorjaar weer tot bloei. Het wordt daarom beschouwd als een vaste plant.

  Agastache is winterhard tot ongeveer -7 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strengere vorst. Het is een goede keuze voor de Nederlandse tuin.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en de uitgebloeide bloemen te verwijderen voor een langere bloei. Daarnaast kan de plant af en toe worden bemest voor een gezonde groei.

  Voor deze plant is het aan te raden om ongeveer 30 tot 40 centimeter ruimte tussen elke plant te laten. Zo krijgen de planten genoeg lucht en zonlicht en hebben ze voldoende ruimte om te groeien. Houd hier rekening mee bij het planten in de tuin.

  De plant groeit het beste in de volle zon. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en kan de plant zwakker worden. Het is daarom aan te raden om de plant in de volle zon te plaatsen voor optimale groei.

  De Tuinplanten hebben gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt tussen de gietbeurten, maar vermijd ook dat de wortels te nat worden. Het is belangrijk om regelmatig de grondvochtigheid te controleren voordat je water geeft.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn aantrekkingskracht op vlinders en bijen. Het bloeit met nectarrijke bloemen die deze insecten aantrekken. Het is daarom een goede keuze voor een vlinder- en bijenvriendelijke tuin.

  Ja, Agastache is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt zoals bijen, vlinders en hommels. Deze insecten spelen een belangrijke rol bij de bestuiving en het behoud van verschillende plantensoorten in de tuin. Daarnaast draagt deze plant bij aan een natuurlijk evenwicht in de tuin.

  Agastache bloeit van juni tot september en de bloeiperiode kan tot wel 4 maanden duren. Het is een langbloeiende plant die tot laat in het seizoen kleur geeft in de tuin.

  Ja, de Tuinplanten kunnen over het algemeen goed tegen de volle zon en hebben veel zonlicht nodig om goed te groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt tijdens warme periodes om uitdroging te voorkomen. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen felle middagzon.

  Ja, de bladeren en bloemen van deze plant zijn eetbaar en kunnen worden gebruikt in salades, dranken en desserts. Het heeft een kruidige smaak die lijkt op anijs en munt. Wees voorzichtig met het consumeren van grote hoeveelheden vanwege mogelijke allergische reacties.

  Ja, de plant Agastache heeft geluidsdempende eigenschappen. De bladeren en stengels absorberen geluidstrillingen en verminderen zo de omgevingsgeluiden. Dit maakt het een goede keuze voor in de tuin of op het balkon om wat rust en stilte te creëren.

 • Agastache planten kunnen het beste in het voorjaar licht worden teruggesnoeid om de groei te bevorderen. Verwijder dode of zieke takken en knip de plant terug tot vlak boven de grond. Dit zorgt ervoor dat de plant gezond blijft en mooi bossig groeit.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is, zodat de wortels niet te lang nat blijven. Vermijd echter dat de grond te drassig wordt.

  Potgrond met goede drainage en voedingsstoffen is ideaal voor de Tuinplanten categorie. Zorg voor voldoende luchtigheid en vochtigheid voor een gezonde groei. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te vernieuwen om een goede groei te behouden.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende, vruchtbare grond met een gemiddelde tot droge vochtigheid. Het is belangrijk dat de bodem een neutrale tot licht zure pH heeft. Het is raadzaam om regelmatig compost toe te voegen om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  Agastache heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats, maar kan ook gedijen in lichte schaduw. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte grond, dit kan leiden tot wortelrot. Bescherm de plant tegen harde wind om schade te voorkomen.

  In de winterperiode is het aan te raden de plant te beschermen tegen koude temperaturen en strenge vorst. Dit kan door mulch rond de plant te leggen of door de plant af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek. Het is belangrijk om de plant pas in het voorjaar terug te snoeien.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in de zon of halfschaduw. Snoei dode bloemen regelmatig om de bloei te bevorderen. Zorg voor goed doorlatende grond en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Agastache heeft weinig bemesting nodig en kan goed groeien in goed doorlatende grond. Het is aan te raden om in het voorjaar een organische meststof te geven om de plant gezond te houden. Overbemesting kan leiden tot te veel groei en minder bloei.

  Mulchen is gunstig voor tuinplanten, inclusief Agastache, omdat het helpt bij het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruidgroei en het beschermen van de wortels tegen temperatuurschommelingen. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors, stro of compost als mulch, en breng een laag van ongeveer 5-10 cm aan rond de planten. Vernieuw de mulch jaarlijks voor optimale resultaten.

  Agastache groeit het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6,0 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel aan te passen met kalk of zwavel, afhankelijk van de behoeften van de plant. Het is ook aan te raden om organische meststoffen toe te voegen om de bodemstructuur en voedingswaarde te verbeteren.

  Het is belangrijk om regelmatig te controleren op aanwezigheid van ongedierte zoals bladluizen, trips en spint. Natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of roofmijten kunnen helpen bij het bestrijden van ongedierte. Een goede luchtcirculatie en voldoende zonlicht kunnen ook helpen bij het voorkomen van plagen.

 • Omschrijving

  Agastache, ook wel dropplant genoemd, is een bloeiende vaste plant die bekend staat om zijn aromatische bladeren en bloemen die vlinders en bijen aantrekken. De plant kan tot een meter hoog worden en heeft lange, slanke bloemaren die in verschillende tinten paars, roze of wit bloeien. Agastache gedijt het best in een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Het is een mooie toevoeging aan de tuin vanwege zijn prachtige bloemen en de heerlijke geur die vrijkomt wanneer je de bladeren aanraakt. Agastache is ook populair vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen en wordt vaak gebruikt in kruidentheeën en aromatherapie.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.