Erysimum cheiri

Erysimum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Erysimum cheiri, ook bekend als muurbloem, is een meerjarige plant die bloeit van het voorjaar tot in de zomer. De plant produceert kleine bloemen in diverse kleuren, zoals geel, oranje, paars en roze. De bloemen verspreiden een zoete en kruidige geur die vlinders en bijen aantrekt. De Erysimum cheiri gedijt goed in zonnige en goed doorlatende bodems en kan tot 60 cm hoog worden. Deze plant wordt vaak gebruikt in rotstuinen, borders en als bodembedekker.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het blad van de plant kan in de winter afvallen. Het is een bladverliezende plant.

  De plant is goed winterhard en kan temperaturen tot -10 graden Celsius verdragen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed gedraineerd is om vorstschade te voorkomen. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij langdurige periodes van strenge vorst.

  Ja, deze plant is over het algemeen vrij gemakkelijk in onderhoud en heeft niet veel speciale zorg nodig. Zolang hij voldoende zonlicht, water en voedingsstoffen krijgt, zal hij goed gedijen in de tuin. Het is een sterke en veerkrachtige plant die weinig problemen zal geven.

  De plant heeft ongeveer 30-40 cm ruimte nodig om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zijtakken te kunnen vormen en bloemen te laten groeien. Het is aan te raden om de plant regelmatig te snoeien om de groei onder controle te houden.

  Deze plant groeit het best in een zonnige locatie met minstens 6 uur direct zonlicht per dag. In de schaduw zal de groei beperkt worden en bloeit de plant minder uitbundig. Het is aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen voor een optimale groei en bloei.

  Deze plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig, maar dit kan variëren afhankelijk van de omgevingstemperatuur en vochtigheid. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant staat bekend als aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectar die ze produceren. Het kan helpen bij het aantrekken van deze nuttige bestuivers naar je tuin.

  Ja, Tuinplanten zoals Erysimum cheiri staan bekend om hun aantrekkingskracht op bijen, vlinders en andere bestuivers, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. De planten bieden voedsel en schuilplaatsen voor verschillende insectensoorten. Het creëren van een biodiverse tuin met verschillende plantensoorten is essentieel voor het behoud van een gezonde leefomgeving voor verschillende dieren.

  Deze plant bloeit van maart tot juni. De bloeiperiode van Erysimum cheiri duurt gemiddeld zo'n 2 tot 3 maanden.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden, vooral tijdens warme periodes. Het is een ideale plant voor in de tuin of op het balkon.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het is een sierplant en wordt niet gebruikt voor consumptie. Het is belangrijk om geen planten uit de tuin te eten waarvan je niet zeker weet of ze veilig zijn.

  Ja, de Tuinplanten hebben over het algemeen een beperkte geluidsdempende werking. Het bladerdek kan wat geluid absorberen, maar het effect is niet heel significant. Er zijn andere planten die beter geschikt zijn voor geluidsdemping.

 • Na de bloei kunnen de uitgebloeide bloemstelen worden teruggesnoeid tot aan de basis van de plant. Verwijder ook eventuele dode of beschadigde takken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Snoei de plant in het voorjaar lichtjes om de vorm en compactheid te behouden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt en laat de bovenlaag tussen gietbeurten in licht opdrogen. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor deze plant is het belangrijk om te poten in goed doorlatende potgrond om wortelrot te voorkomen. Kies voor een potgrond met voldoende voedingsstoffen en meng eventueel met wat scherp zand voor extra drainage. Verpot de plant om de paar jaar om de grond vers en voedzaam te houden.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig is, maar vermijd stilstaand water om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van organische stof kan de bodemkwaliteit verbeteren en de groei van de plant bevorderen.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien. Vermijd te natte grond, dit kan leiden tot problemen zoals wortelrot.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, kan het helpen om een laag mulch rond de basis van de plant aan te brengen. Daarnaast is het verstandig om de plant te beschermen met een winterhoes of -jas. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorstperiode begint.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het beste in goed doorlatende grond en volle zon. Het is belangrijk om regelmatig dode bloemen en stelen te verwijderen om de bloei te stimuleren. Daarnaast is het aan te raden om in het voorjaar wat meststoffen toe te voegen voor een goede groei.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om in het voorjaar en de zomer regelmatig meststoffen zoals organische mest of kunstmest te geven om de groei te bevorderen. Gebruik een meststof met een hoger fosforgehalte om de bloei te stimuleren. Zorg ervoor dat de planten voldoende voedingsstoffen krijgen, maar vermijd overbemesting om schade aan de wortels te voorkomen.

  Mulchen rondom de plant helpt de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch mulchmateriaal zoals boomschors of compost. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam wordt gelegd om rotting te voorkomen.

  De Erysimum cheiri houdt van een neutrale tot licht alkalische bodem met een pH tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van kalk kan helpen om de pH-waarde van de bodem te verhogen.

  Als tuinplant kan deze plant last hebben van ongedierte zoals bladluizen, trips en witte vlieg. Om deze plaaginsecten te bestrijden, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen worden ingezet of kan gebruik worden gemaakt van biologische bestrijdingsmiddelen. Regelmatige inspectie en het verwijderen van aangetaste delen kunnen ook helpen bij het voorkomen en bestrijden van ongedierte.

 • Omschrijving

  De Erysimum cheiri, ook bekend als muurbloem, is een meerjarige plant die bloeit van het voorjaar tot in de zomer. De plant produceert kleine bloemen in diverse kleuren, zoals geel, oranje, paars en roze. De bloemen verspreiden een zoete en kruidige geur die vlinders en bijen aantrekt. De Erysimum cheiri gedijt goed in zonnige en goed doorlatende bodems en kan tot 60 cm hoog worden. Deze plant wordt vaak gebruikt in rotstuinen, borders en als bodembedekker.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.