Brassica oleracea (sierkool gekruld)

Overig een-/tweejarigen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Den krøllede prydkål, også kendt som Brassica oleracea, er en iøjnefaldende og dekorativ plante, der tilhører kålfamilien. Bladene på den krøllede prydkål er krøllede og har ofte smukke nuancer af lilla, pink, grøn og hvid. Denne kål bruges primært som prydblomst i blomsterbede og bede på grund af dens dekorative værdi. Den krøllede prydkål trives godt i solen og kræver en veldrænet jord. Denne plante tiltrækker ofte sommerfugle og bier og tilføjer farverige elementer til haven.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, prydkålen er ikke stedsegrøn. Det er en-årig plante, hvilket betyder, at den dør efter én vækstsæson. Den er primært beregnet til dekorativ brug i haven.

  Brassica oleracea (krøllet kål) er hårdfør op til cirka -5 grader Celsius. Denne plante kan derfor tåle let frost, men har brug for beskyttelse mod hård frost.

  Ja, garder havekål krøllet er generelt let at vedligeholde og kræver lidt særlig pleje. Det er en stærk plante, der trives godt i de fleste næringsrige og veldrænede jordtyper. Regelmæssig vanding og lidt gødning i vækstsæsonen er tilstrækkeligt for at holde denne plante sund.

  De Brassica oleracea (kruset kål) har brug for ca. 30-40 centimeter plads for at vokse godt. Det er vigtigt ikke at plante dem for tæt sammen, så de får tilstrækkeligt med lys og luft. Sørg også for, at planterne har tilstrækkelig plads til at brede sig ud.

  Sukkertop krøllet trives bedst i fuld sol, men kan også trives godt i halvskygge. I skyggen vil væksten dog være langsommere, og planten kan blive mindre farverig. Derfor anbefales det at plante planten på et solrigt sted for det bedste resultat.

  De krøllede savoykål har brug for regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Det anbefales generelt at vande planten to til tre gange om ugen. Sørg for, at jorden altid er fugtig, men ikke for våd.

  Ja, kålplanten har blomster, der tiltrækker sommerfugle og bier med deres nektar. Det er en smuk tilføjelse til haven og tiltrækker nyttige insekter.

  Slyngkål tiltrækker forskellige insekter, herunder sommerfugle og bier, hvilket bidrager til biodiversiteten i haven. Planten tilbyder også mad og ly for små dyr. Mulching med blade fra slyngkål kan forbedre jorden og bidrage til et sundere økosystem.

  Sierkål blomstrer fra slutningen af sommeren til efteråret. Blomstringen kan vare cirka 2 til 3 uger.

  Kruskål kan godt tåle fuld sol. Det er vigtigt at give planten tilstrækkeligt med vand under varme sommerdage. Sørg også for en godt drænet jord.

  Ja, prydkål er spiselig, men generelt set spises det ikke meget og bruges oftere som en dekorativ plante i haven. Bladene på prydkål bruges nogle gange i salater eller som pynt. Det er dog vigtigt at bemærke, at prydkål ikke har samme smag som den almindelige kål, vi spiser.

  Krøllet savoykål har ingen lyddæmpende egenskaber og vil derfor ikke have en signifikant effekt på lydniveauerne i omgivelserne.

 • Curly kale can be regularly pruned to maintain the shape and size of the plant. Remove dead leaves and flowers to keep the plant healthy. Prune after the flowering period in the fall to prepare the plant for winter.

  Krøllet kål har brug for regelmæssigt vand, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden ikke tørrer ud, men undgå at planterne står i for våd jord. Det anbefales at vande om morgenen, så plantens blade kan tørre i løbet af dagen og skimmel dannelse undgås.

  Den krøllede savoykål trives bedst i godt drænet pottemuld med en neutral pH-værdi. Sørg for, at potten har tilstrækkeligt med drænhuller for at undgå vandpytter. Tilføj lejlighedsvis lidt gødning for at fremme vækst og blomstring af planten.

  Krøllet kål kræver en godt drænet jord med tilstrækkelige næringsstoffer. En neutral til let sur pH er ideel for sund vækst. Sørg for regelmæssig gødskning og tilstrækkeligt vand for at få planten til at trives godt.

  Sårkålen trives bedst på en solrig placering med frugtbar, veldrænet jord. Sørg for, at planten har tilstrækkelig plads til at vokse og ikke står for tæt på andre planter. Beskyt planten mod hård vind og frost.

  For at forhindre frostskader kan prydkål beskyttes ved at påføre et tykt lag muld eller kompost omkring planten. Derudover kan prydkål også dækkes med et fiberdug eller en speciel plantehætte under kolde perioder. Sørg for, at planten får tilstrækkeligt med vand, inden frosten sætter ind.

  Krøllet kål har brug for regelmæssig vanding, især i varme sommermåneder. Fjern regelmæssigt døde blade og blomster for at holde planten sund. Gød denne plante med organisk gødning for optimal vækst.

  Sølvkål trives godt på en næringsrig jord. Giv planten regelmæssigt organisk gødning eller kompost for en sund vækst. Undgå for meget kvælstof for at undgå blomstring og for at bevare bladenes farve.

  At mulche med organisk materiale som kompost eller træflis hjælper med at holde jorden fugtig og undertrykker ukrudtsvækst omkring planten. Dette kan også beskytte rødderne mod ekstreme temperaturer og hjælpe med at forebygge sygdomme. Tilføj regelmæssigt et nyt lag mulch for at opretholde fordelene.

  Den ideelle jord pH for haveplanter er neutral til let sur, med en pH-værdi mellem 6,5 og 7. En for sur eller for basis jord kan forårsage problemer for planterne, såsom næringsstofmangel eller toksicitet. Det er derfor vigtigt at kontrollere jordens pH regelmæssigt og om nødvendigt justere den med kalk eller svovl.

  For at bekæmpe skadedyr på denne plante er det bedst at regelmæssigt kontrollere for eventuelle skadedyr som bladlus eller larver. Du kan bruge naturlige fjender som mariehøns eller snyltehvepse eller vælge biologiske bekæmpelsesmidler. Undgå desuden overbefolkning og sørg for en god luftcirkulation for at minimere risikoen for skadedyr.

 • Beskrivelse

  Den krøllede prydkål, også kendt som Brassica oleracea, er en iøjnefaldende og dekorativ plante, der tilhører kålfamilien. Bladene på den krøllede prydkål er krøllede og har ofte smukke nuancer af lilla, pink, grøn og hvid. Denne kål bruges primært som prydblomst i blomsterbede og bede på grund af dens dekorative værdi. Den krøllede prydkål trives godt i solen og kræver en veldrænet jord. Denne plante tiltrækker ofte sommerfugle og bier og tilføjer farverige elementer til haven.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.