Rhododendron (Simsii Grp) 'Ganda'

Rhododendron (Simsii Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron 'Ganda' is een compact groeiende soort met glanzende groene bladeren en prachtige, helderroze bloemen in de lente. Deze plant behoort tot de Simsii Groep en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw. De bloemen van de 'Ganda' trekken vlinders en bijen aan en zorgen voor een kleurrijke toevoeging aan de tuin. Deze Rhododendron is winterhard en kan goed tegen lage temperaturen, waardoor hij geschikt is voor de meeste tuinen in Nederland. Regelmatig snoeien na de bloei bevordert een gezonde groei en bloei in de volgende jaren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De Rhododendron (Simsii Grp) 'Ganda' is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Regelmatig water geven en een lichte standplaats zijn voldoende om de plant gezond te houden. Het is belangrijk om de plant niet bloot te stellen aan direct zonlicht.

  Ja, de Rhododendron (Simsii Grp) 'Ganda' heeft veel licht nodig om te gedijen. Plaats de plant bij voorkeur op een plek met veel natuurlijk licht, maar vermijd direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen. Een raam op het oosten of westen is ideaal voor deze kamerplant.

  De Rhododendron 'Ganda' heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. In de winter kan de plant wat minder water nodig hebben.

  Deze plant houdt niet van direct zonlicht en prefereert een lichte, maar niet al te felle plek. Het beste is om de plant op een plek te zetten waar het indirect zonlicht ontvangt. In direct zonlicht kunnen de bladeren verbranden.

  Ja, de Rhododendron (Simsii Grp) 'Ganda' houdt van warmte en gedijt het best bij temperaturen tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk dat de plant beschermd wordt tegen koude tocht en temperatuurschommelingen. Het is aan te raden om de plant op een warme en lichte standplaats te zetten.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden maart tot en met mei en de bloeiperiode kan enkele weken tot een paar maanden duren.

  Ja, Rhododendron planten hebben de potentie om de lucht te zuiveren door het filteren van schadelijke stoffen en het produceren van zuurstof. Echter, dit effect is niet zo sterk als bij sommige andere kamerplanten. Het is nog steeds aan te raden om deze plant in huis te hebben vanwege de positieve invloed op de luchtkwaliteit.

  Ja, de Rhododendron (Simsii Grp) 'Ganda' gedijt het beste bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant op een constante temperatuur te houden om optimale groei te bevorderen. Zorg er ook voor dat de kamer voldoende licht en luchtvochtigheid heeft.

 • Rhododendron (Simsii Grp) 'Ganda' kan het beste na de bloei gesnoeid worden om de vorm en grootte van de plant te behouden. Verwijder dode bloemen en takken om de groei te bevorderen. Gebruik scherpe en schone snoeischaar voor het snoeien van de plant.

  Houd de grond altijd licht vochtig, maar voorkom dat de wortels in water blijven staan. Geef de plant bij voorkeur regelmatig kleine hoeveelheden water in plaats van af en toe veel water. Zorg ervoor dat de plant tijdens de wintermaanden minder water krijgt.

  Deze plant heeft zure potgrond nodig om goed te gedijen. Gebruik een mengsel van tuinturf, schors en perliet voor een goede drainage. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft maar niet te nat wordt.

  De Rhododendron (Simsii Grp) 'Ganda' gedijt het best in een vochtige en zure bodem met een goede drainage. Zorg ervoor dat de grond rijk is aan organisch materiaal en vermijd kalkrijke bodems. Voeg indien nodig turf of compost toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  De Rhododendron vereist regelmatige bewatering om de grond vochtig te houden, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Plaats de plant op een lichte plek, uit de directe zon. Geef de plant om de paar weken voeding speciaal voor bloeiende planten.

  Om de plant schoon te maken, kun je het stof van de bladeren afvegen met een zachte doek of kwast. Het is ook goed om de plant af en toe onder de douche te zetten om het blad schoon te spoelen. Vergeet niet om regelmatig dode bladeren en bloemen te verwijderen.

  De Rhododendron 'Ganda' gedijt het best op een lichte standplaats, maar vermijd direct zonlicht. Zorg voor helder, indirect licht om de plant gezond te houden. Plaats de plant op een plek waar hij voldoende licht krijgt, maar niet te fel.

  De optimale temperatuur voor kamerplanten zoals deze is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan plotse temperatuurwisselingen of tocht. Probeer de plant weg te houden van koude tochtige ramen en deuren.

  Een hoge luchtvochtigheid is gunstig voor deze kamerplant. Probeer de luchtvochtigheid rond de 50-60% te houden. Besproei regelmatig de bladeren met water om de luchtvochtigheid te verhogen.

  De Rhododendron (Simsii Grp) 'Ganda' gedijt het beste in zure grond met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Een zure bodem zorgt ervoor dat de plant de voedingsstoffen beter kan opnemen en optimaal kan groeien. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Rhododendrons hebben behoefte aan zure grond, dus gebruik een bemesting speciaal voor zuurminnende planten. Bemest de plant in het voorjaar met een organische meststof en herhaal dit in de zomermaanden. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus gebruik de juiste hoeveelheid volgens de aanwijzingen op de verpakking.

 • Omschrijving

  De Rhododendron 'Ganda' is een compact groeiende soort met glanzende groene bladeren en prachtige, helderroze bloemen in de lente. Deze plant behoort tot de Simsii Groep en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw. De bloemen van de 'Ganda' trekken vlinders en bijen aan en zorgen voor een kleurrijke toevoeging aan de tuin. Deze Rhododendron is winterhard en kan goed tegen lage temperaturen, waardoor hij geschikt is voor de meeste tuinen in Nederland. Regelmatig snoeien na de bloei bevordert een gezonde groei en bloei in de volgende jaren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.