Bellis perennis

Bellis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Bellis perennis, ook wel bekend als madeliefje, is een meerjarige plant die groeit in graslanden en weiden. De plant heeft witte bloemblaadjes rond een geel hartje en groeit in kleine bossen op lange stelen. Madeliefjes bloeien van het vroege voorjaar tot de late zomer en trekken bijen en vlinders aan. Het blad van de plant vormt een rozet aan de basis, en de bloemen worden vaak gebruikt als decoratie of in salades. Bellis perennis staat bekend om zijn symboliek van onschuld en zuiverheid.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een vaste plant die elk voorjaar opnieuw uitloopt en bloeit. Het wordt vaak gebruikt als bodembedekker in de tuin.

  Bellis perennis is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. De plant kan dus redelijk goed tegen koudere temperaturen. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strenge vorst.

  Ja, de Tuinplant "Bellis perennis" is makkelijk in onderhoud en vereist geen speciale zorg. Het is een sterke plant die goed gedijt in verschillende soorten grond en weersomstandigheden. Het regelmatig water geven en bemesten zal helpen om de plant gezond en bloeiend te houden.

  Bellis perennis heeft ongeveer 20 centimeter ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Het is aan te raden om de planten ongeveer 15 centimeter uit elkaar te planten voor optimale groei. Houd er rekening mee dat Bellis perennis zich gemakkelijk kan verspreiden en eventueel ruimte kan innemen van nabijgelegen planten.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw, maar kan ook redelijk goed gedijen in de schaduwrijke plekken. Zorg er wel voor dat de grond goed doorlatend is en regelmatig water krijgt. In de schaduw kan de plant minder bloemen produceren, maar blijft over het algemeen wel gezond en groen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Over het algemeen heeft de plant ongeveer 1 tot 2 keer per week water nodig.

  Ja, de bloemen van deze plant zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege hun nectar en kleur. Het is een goede keuze voor tuinen die insecten willen aantrekken en ondersteunen.

  Ja, Bellis perennis is goed voor biodiversiteit omdat het bijen en andere bestuivers aantrekt met zijn nectar en pollen. Daarnaast biedt het ook schuilplaatsen en voedsel voor verschillende insecten en kleine dieren. Het draagt zo bij aan een gevarieerd ecosysteem in de tuin.

  Deze plant bloeit normaal gesproken van maart tot juni en kan bloeien gedurende een periode van ongeveer 6-8 weken.

  Bellis perennis kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is een sterke en robuuste plant die goed kan omgaan met direct zonlicht. In de volle zon zal de plant goed groeien en bloeien.

  Ja, de bloemblaadjes van deze plant zijn eetbaar en kunnen worden toegevoegd aan salades als decoratie. Het wordt echter niet aanbevolen om grote hoeveelheden van deze plant te consumeren. Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat de plant niet is bespoten met chemicaliën voordat deze wordt gegeten.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap om geluid te dempen door het absorberen van geluidsgolven met zijn bladeren en bloemen. Het kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen en een rustige sfeer te creëren in de tuin.

 • Je kunt de plant na de bloei terugsnoeien om de vorm en bloei te bevorderen. Verwijder uitgebloeide bloemen regelmatig om nieuwe bloemknoppen te stimuleren. Knip lange en zwakke scheuten weg om de plant gezond te houden.

  De plant houdt van regelmatig water geven, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd tegelijkertijd dat de wortels te nat worden. Geef water aan de basis van de plant en vermijd het besproeien van de bloemen en bladeren om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor tuinplanten zoals Bellis perennis is het belangrijk om te kiezen voor potgrond die goed waterdoorlatend is en voldoende voedingsstoffen bevat voor gezonde groei. Kies een potgrond op basis van turf gemengd met organisch materiaal voor optimale groeiomstandigheden. Goed onderhoud begint bij de juiste potgrond!

  Voor optimale groei en bloei heeft deze plant een goed doorlatende en vruchtbare bodem nodig. Zorg voor een pH-waarde tussen 6 en 7 en vermijd extreme zure of kalkrijke grond. Voed de plant regelmatig met organische meststoffen voor een gezonde groei.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats in vochtige, goed doorlatende grond. Het is ook mogelijk om de plant op een lichtschaduwrijke plek te plaatsen. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Het is aan te raden om Bellis perennis te beschermen tijdens de winter door mulch of bladeren rond de plantenbasis aan te brengen. Dit helpt de plant te beschermen tegen vorstschade en zorgt voor een betere overlevingskans in koudere klimaten. In het voorjaar kunnen de beschermende lagen worden verwijderd om de plant weer optimaal te laten groeien.

  Bellis perennis heeft weinig onderhoud nodig en is een gemakkelijk te verzorgen plant. Het is belangrijk om regelmatig uitgebloeide bloemen te verwijderen om de plant gezond te houden. Daarnaast is het aan te raden om de plant in het voorjaar te bemesten met organische meststoffen.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen, zoals compost of koemestkorrels. Daarnaast kan er tijdens het groeiseizoen ook vloeibare meststof worden gegeven volgens de aanwijzingen op de verpakking. Let op dat de plant niet te veel stikstof binnenkrijgt, om problemen zoals bladvergeling te voorkomen.

  Mulch kan worden gebruikt rond de plant om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het kan ook helpen bij het beschermen van de wortels tegen extreme temperaturen. Mulch moet jaarlijks worden vernieuwd om de plant gezond te houden.

  De plant Bellis perennis gedijt het beste in neutrale tot licht zure bodemomstandigheden. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en dat er voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn. Het regelmatig controleren van de zuurgraad van de bodem kan helpen bij het behouden van een gezonde groei van deze plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kun je proberen om bladluizen weg te spoelen met water en zeepoplossing of door natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes aan te trekken. Daarnaast kun je ook gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie. Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus zorg voor een goede verzorging van de plant en houd de omgeving schoon en gezond.

 • Omschrijving

  Bellis perennis, ook wel bekend als madeliefje, is een meerjarige plant die groeit in graslanden en weiden. De plant heeft witte bloemblaadjes rond een geel hartje en groeit in kleine bossen op lange stelen. Madeliefjes bloeien van het vroege voorjaar tot de late zomer en trekken bijen en vlinders aan. Het blad van de plant vormt een rozet aan de basis, en de bloemen worden vaak gebruikt als decoratie of in salades. Bellis perennis staat bekend om zijn symboliek van onschuld en zuiverheid.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.