Narcissus (bol)

Ov droge bollen/knollen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Narcissus is een bolgewas dat bekend staat om zijn vrolijke en kleurrijke bloemen in verschillende tinten geel, wit en oranje. Deze plant bloeit in het vroege voorjaar en verspreidt een heerlijke geur. De bladeren zijn langwerpig en groen van kleur, en vormen een mooi contrast met de bloemen. Narcissen doen het goed in zowel de volle grond als in potten en bloembakken. Ze zijn winterhard en kunnen jaar na jaar op dezelfde plek bloeien.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Narcissus is een bolgewas dat niet groenblijvend is en in de winter een rustperiode heeft waarin het blad verdwijnt. Het blad verschijnt opnieuw in het voorjaar voordat de bloemen verschijnen. Het is geen plant die het hele jaar door groen blijft.

  De Narcissus (bol) is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is aan te raden om de bollen te beschermen bij langdurige vorst. In het voorjaar zullen de bollen weer uitlopen en bloeien.

  Narcissen zijn gemakkelijk in onderhoud en hebben weinig zorg nodig. Ze bloeien jaar na jaar zonder veel aandacht. Ze gedijen goed in de meeste tuinomgevingen.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om de bollen goed te kunnen verspreiden en groeien. Plant de bollen ongeveer 10 tot 15 centimeter uit elkaar in de grond. Zorg voor een voldoende diepe plantplaats zodat de wortels goed kunnen groeien.

  Narcissen groeien het beste in de volle zon of in halfschaduw. In de schaduw zullen ze minder bloemen produceren en kunnen de bollen verzwakken. Het is daarom aan te raden om narcissen te planten op een zonnige plek in de tuin.

  De Narcissus (bol) heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is, maar niet doorweekt. In drogere periodes is het mogelijk dat de plant vaker water nodig heeft.

  Ja, Narcissenbollen trekken bijen aan vanwege hun kleur en geur. Vlinders worden echter niet aangetrokken door deze plant. Het is vooral aantrekkelijk voor bestuivende insecten zoals bijen.

  Ja, de Narcissus (bol) is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt en bijen helpt bestuiven. Daarnaast zorgt de plant voor kleur in de tuin en trekt het vogels aan.

  Narcissen bloeien meestal in de maanden maart en april. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 4 weken, afhankelijk van de soort en het weer.

  Ja, de Narcissus (bol) kan prima tegen de volle zon en houdt van een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is, zodat de bol niet te nat staat in de volle zon. Denk eraan om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes.

  Nee, de bol van deze plant is niet eetbaar en kan zelfs giftige stoffen bevatten als het wordt ingenomen. Het wordt daarom sterk afgeraden om deze plant te consumeren. Het is beter om de Narcissus (bol) enkel als decoratieve bloem in de tuin te laten groeien.

  Ja, Narcissen (bollen) hebben geen geluidsdempende eigenschappen. Ze zijn voornamelijk decoratief en voegen kleur toe aan de tuin.NaN.

 • Het is belangrijk om de uitgebloeide bloemen van de Narcissus (bol) te verwijderen om de energie naar de bol te laten terugkeren voor volgend jaar. Laat het loof van de plant na de bloei rustig afsterven voordat het wordt weggeknipt. Als de bladeren geel en verwelkt zijn, kunnen ze voorzichtig worden weggeknipt, maar vermijd het doorsnijden van groen blad.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens de groeiperiode in het voorjaar. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Vermijd dat de bol in stilstaand water staat om rotting te voorkomen.

  Voor het planten van deze bol is het aan te raden om potgrond te gebruiken. Potgrond zorgt voor een goede drainage en bevat de juiste voedingsstoffen voor gezonde groei. Zorg ervoor dat de potgrond goed vochtig is bij het planten.

  De Narcissus (bol) gedijt het beste in goed doorlatende en vruchtbare grond. De bodem moet licht vochtig zijn en een neutrale pH-waarde hebben. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende voedingsstoffen in de bodem voor een gezonde groei van de Narcissus (bol).

  Narcissen groeien het best in de volle zon of halfschaduw op een goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de standplaats niet te nat is, aangezien dit kan leiden tot rot. Deze bolgewassen geven de voorkeur aan een beschutte plek in de tuin.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door een laag mulch of bladeren rondom de bol aan te brengen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Bij extreme kou kan het helpen om de plant af te dekken met een doek of fleecedekentje.

  Narcissen hebben weinig onderhoud nodig en kunnen goed tegen vorst. Zorg voor een zonnige plek en geef regelmatig water. Na de bloei de uitgebloeide bloemen verwijderen en de bladeren laten afsterven voor de winter.

  Voor een goede groei en bloei is het aan te raden om de Narcissus (bol) regelmatig te bemesten met een speciale meststof voor bloeiende planten. De beste periode om te bemesten is in het voorjaar, voordat de plant begint te groeien. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig over de grond wordt verdeeld en niet direct op de bollen wordt gestrooid om verbranding te voorkomen.

  Het is aan te raden om Narcissen te mulchen met organisch materiaal zoals bladeren of compost voor extra bescherming tegen vorst en om de grond vochtig te houden. Dit kan ook helpen bij het voorkomen van onkruidgroei en het behouden van voedingsstoffen in de bodem. Pas op dat de mulch niet te dicht bij de bol wordt aangebracht om rotting te voorkomen.

  De Narcissus (bol) gedijt het best in een neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 wordt als ideaal beschouwd voor deze plantensoort. Een zure bodem kan de groei en bloei van de Narcissus belemmeren.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze bolgewasplanten, kunnen preventieve maatregelen worden genomen zoals het regelmatig controleren op luizen en trips. Indien nodig kunnen biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum worden gebruikt. Het is ook belangrijk om de bollen in gezonde grond te planten en de planten regelmatig te bemesten om ze weerbaarder te maken tegen plagen.

 • Omschrijving

  De Narcissus is een bolgewas dat bekend staat om zijn vrolijke en kleurrijke bloemen in verschillende tinten geel, wit en oranje. Deze plant bloeit in het vroege voorjaar en verspreidt een heerlijke geur. De bladeren zijn langwerpig en groen van kleur, en vormen een mooi contrast met de bloemen. Narcissen doen het goed in zowel de volle grond als in potten en bloembakken. Ze zijn winterhard en kunnen jaar na jaar op dezelfde plek bloeien.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.