Hyacinthus (bol)

Ov droge bollen/knollen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Hyacinthus is een bolgewas dat prachtige bloemen produceert in verschillende kleuren, waaronder blauw, roze, wit en paars. De bloemen hebben een zoete en sterke geur die kenmerkend is voor hyacinten. Deze plant bloeit meestal in het voorjaar en kan zowel binnen als buiten worden gekweekt. Hyacinthen houden van zonlicht en goed doorlatende grond. Na de bloei kunnen de bollen worden bewaard en het volgende jaar opnieuw worden geplant voor een kleurrijke bloei.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Hyacinthus (bol) is niet groenblijvend. Deze plant verliest zijn bladeren en bloeit in het voorjaar met prachtige bloemen. Het is aan te raden om de bollen na de bloei uit de grond te halen en te bewaren tot het volgende plantseizoen.

  Hyacinthus bollen zijn winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om ze te beschermen bij strenge vorst. Deze planten hebben wat bescherming nodig tegen de kou.

  Ja, Hyacinthusbollen zijn over het algemeen makkelijk te onderhouden. Ze hebben regelmatig water nodig en moeten worden beschermd tegen vorst. Verder hebben ze relatief weinig verzorging nodig om te bloeien.

  Voor het planten van hyacintbollen is voldoende ruimte belangrijk, zorg voor een afstand van ongeveer 8-10cm tussen elke bol. De bollen hebben ruimte nodig om te groeien en zich te kunnen verspreiden. Kies voor een zonnige plek met goed doorlatende grond voor het beste resultaat.

  Hyacintenbollen gedijen het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zullen ze minder goed groeien en bloeien. Het is dus beter om ze op een zonnige plek te planten.

  De Hyacinthus (bol) heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens de groeiperiode in het voorjaar. Voorzie de plant ongeveer 1-2 keer per week van water, afhankelijk van de vochtigheid van de grond. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de Hyacinthus (bol) is vlinder- en bijenlokkend vanwege de aantrekkelijke geur en kleurrijke bloemen. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de prachtige uitstraling en het vermogen om bestuivende insecten aan te trekken. Het is een waardevolle toevoeging aan een bloemrijke tuin.

  Hyacinten (bollen) zijn goed voor de biodiversiteit omdat ze bijen en andere bestuivers aantrekken met hun bloemen. Ze kunnen helpen bij het vergroten van de diversiteit aan planten in tuinen en het aantrekken van verschillende insecten. Over het algemeen dragen hyacinten bij aan een gezonde en gevarieerde tuinomgeving.

  De plant bloeit meestal in de maanden maart en april. De bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  De Hyacinthus (bol) kan goed tegen de volle zon en heeft minstens 6 uur zonlicht per dag nodig om goed te groeien. Het is belangrijk om de bollen goed te planten in goed doorlatende grond en regelmatig water te geven tijdens droge periodes voor optimale groei en bloei. Het is verstandig om de plant te beschermen tegen felle middagzon in warme zomermaanden om verbranding te voorkomen.

  Nee, de bollen van deze plant zijn giftig en niet geschikt voor consumptie. Het is belangrijk om ze buiten het bereik van kinderen en huisdieren te houden.

  De Hyacinthus (bol) is niet geluidsdempend. Het is voornamelijk een decoratieve plant met bloemen in diverse kleuren. Het plantje draagt bij aan een gezellige sfeer in de tuin.

 • Hyacinten hoeven na de bloei niet gesnoeid te worden. Laat het blad en de stengels van de bloemen afsterven en verwelken. Knip ze pas af wanneer ze helemaal bruin en droog zijn.

  Geef de Hyacinthus (bol) regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt. Water de plant bij voorkeur 's ochtends vroeg of 's avonds laat om verdamping te verminderen. Voel altijd eerst aan de grond voordat je water geeft, om te voorkomen dat de plant te nat staat.

  Hyacintenbollen groeien het beste in goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik een pot met gaten aan de onderkant voor een goede drainage.

  De Hyacinthus (bol) gedijt het beste in goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig is, maar vermijd stilstaand water. Het is aanbevolen om de grond te verrijken met compost of organische meststoffen voor optimale groei en bloei.

  Deze plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Plaats de bol op een plek waar hij beschermd is tegen harde wind en vorst. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en bloeien.

  Tijdens de wintermaanden is het belangrijk om de bol van deze plant te beschermen tegen de kou. Dit kan door bijvoorbeeld een laagje mulch of bladeren over de grond aan te brengen. Ook kun je de bol eventueel in een pot planten en deze binnen op een koele plek zetten.

  Voor deze bolgewas is het belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Verwijder ook regelmatig uitgebloeide bloemen om de plant gezond te houden. Tot slot is het aan te raden om de bol elk jaar na de bloei uit de grond te halen en op een koele, donkere plek te bewaren tot het volgende groeiseizoen.

  Hyacinthus (bol) heeft in het voorjaar en najaar behoefte aan bemesting met organische mest. Gebruik hiervoor bij voorkeur speciale bloembollenmest. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en te weinig bloei.

  Het is aan te raden om in de winter een laag compost of bladeren rondom de plant te mulchen. Dit beschermt de bollen tegen vorst en houdt de grond vochtig. Verwijder de mulch in het voorjaar om nieuwe groei te bevorderen.

  Een Hyacinthus (bol) groeit het beste in een neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0 is ideaal voor deze plant. Zorg voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen.

  Als preventieve maatregel tegen ongedierte kan je de bollen voor het planten behandelen met een biologisch bestrijdingsmiddel. Mocht er toch ongedierte verschijnen, dan kan je deze handmatig verwijderen of met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel behandelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende gezond is en de juiste groeiomstandigheden heeft om het risico op ongedierte te verminderen.

 • Omschrijving

  De Hyacinthus is een bolgewas dat prachtige bloemen produceert in verschillende kleuren, waaronder blauw, roze, wit en paars. De bloemen hebben een zoete en sterke geur die kenmerkend is voor hyacinten. Deze plant bloeit meestal in het voorjaar en kan zowel binnen als buiten worden gekweekt. Hyacinthen houden van zonlicht en goed doorlatende grond. Na de bloei kunnen de bollen worden bewaard en het volgende jaar opnieuw worden geplant voor een kleurrijke bloei.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.