Muscari (bol)

Ov droge bollen/knollen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Muscari, ook bekend als druifhyacint, is een bolgewas dat bekend staat om zijn compacte bloemtrossen die lijken op een tros druiven. De plant heeft smalle, lintachtige bladeren die in de winter verdwijnen en in het voorjaar weer tevoorschijn komen. Muscari bloeit in het voorjaar met klokvormige bloemen in verschillende tinten blauw, paars of wit. Het is een gemakkelijk te kweken plant die goed gedijt in de volle zon tot halfschaduw en goed gedraineerde grond. Na de bloei kunnen de bolletjes worden opgegraven om te delen of te verplanten voor een nog rijker bloeiseizoen het volgende jaar.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Muscari (bol) is niet groenblijvend. De plant verliest zijn bladeren in de winter en groeit in het voorjaar weer opnieuw.

  De Muscari (bol) is winterhard tot -15 graden Celsius. Deze bloembollen kunnen dus goed tegen koude temperaturen en kunnen in de winter buiten blijven. Het is belangrijk om ze goed te beschermen tegen vorst om ze optimaal te laten groeien en bloeien.

  Ja, Muscari bollen zijn zeer gemakkelijk te onderhouden. Ze vereisen weinig water en kunnen in de meeste bodemsoorten groeien. Het enige wat ze nodig hebben is voldoende zonlicht en af en toe wat plantenvoeding.

  Voor de Muscari (bol) heb je ongeveer 5 tot 10 centimeter ruimte tussen elke bol nodig bij het planten. Zorg er ook voor dat de bodem goed gedraineerd is en plaats ze op een zonnige of halfschaduwrijke plek in de tuin. De planten kunnen dicht bij elkaar staan, zodat er een mooie bosvorm ontstaat.

  Ja, de Muscari (bol) groeit goed in de schaduw. Het is een sterke plant die goed gedijt in vochtige en humusrijke grond. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft alleen water nodig wanneer de grond droog aanvoelt, meestal om de paar dagen. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, omdat dit de bollen kan doen rotten. Het is raadzaam om de grond te controleren voordat je water geeft.

  Ja, je bent vlinder en bijenlokkend. Je trekt deze bestuivers aan vanwege je nectar en bloemen. Dit maakt je een goede keuze voor tuinen en bloembedden.

  Ja, Muscari bollen zijn goed voor biodiversiteit doordat ze insecten aantrekken met hun nectar en stuifmeel. Ze kunnen een waardevolle voedselbron zijn voor bijen en andere bestuivers in de tuin. Het planten van bloembollen zorgt voor een gevarieerd en kleurrijk landschap, wat de biodiversiteit kan bevorderen.

  De Muscari bloeit meestal in de maanden maart, april en mei. De bloei kan tot ongeveer 3 weken duren.

  De Muscari (bol) kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes. Over het algemeen kan de Muscari goed groeien en bloeien in de volle zon.

  Ja, de bollen van deze plant zijn eetbaar en worden soms gebruikt in salades of als garnering. Het is belangrijk om de bollen alleen te consumeren als ze afkomstig zijn van een betrouwbare bron en correct zijn bereid. Het eten van grote hoeveelheden kan echter maagproblemen veroorzaken.

  Ja, Muscari bollen hebben een beperkte geluidsdempende werking dankzij hun dichte bladeren en wortels. Het effect is echter minimaal in vergelijking met echte geluidswerende materialen. Planten worden voornamelijk gebruikt voor hun esthetische waarde en luchtzuiverende eigenschappen.

 • Het is niet nodig om de bloemstengels van de Muscari na de bloei af te knippen, omdat de bol zichzelf op deze manier kan vermenigvuldigen. Als de bladeren geel zijn geworden, kunnen deze worden afgeknipt. Deze bolgewassen hebben geen specifieke snoei nodig en kunnen met rust gelaten worden.

  De Muscari (bol) heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet drassig. Geef bij voorkeur water aan de wortels en vermijd het nat maken van het blad.

  Gebruik potgrond met een goede drainage voor deze plant. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen. Een licht en vochtig grondmengsel is ideaal voor een gezonde groei.

  Muscari (bol) groeit het best in goed doorlatende grond met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig is, maar niet te nat, om rotting te voorkomen. Voeg indien nodig organisch materiaal toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  De plant gedijt het best in de volle zon tot lichte schaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte grond. Muscari kunnen geplant worden in borders, rotstuinen of in potten.

  Voor winterbescherming van deze bolgewas is het aan te raden om een dikke laag mulch of compost aan te brengen rondom de plant. Dit zal de bol beschermen tegen vorst en extreme kou. Bovendien is het belangrijk om de plant goed water te geven voordat de vorstperiode begint.

  Plant de bollen in goed doorlatende grond op een zonnige plek. Zorg voor regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Na de bloei kan je de plant laten zitten en laten verwilderen.

  Voeg in het voorjaar organische meststoffen toe aan de grond rondom de plant om de groei te stimuleren. Zorg ervoor dat de meststoffen goed gemengd worden met de grond. Gebruik een meststof specifiek geschikt voor bloeiende planten.

  Mulchen met organisch materiaal zoals compost of bladeren helpt de bodem vocht vast te houden en voorkomt onkruidgroei. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de bol aanligt om rotting te voorkomen. Vernieuw de mulchlaag regelmatig om de plant gezond te houden.

  De Muscari-bol gedijt het beste in een bodem met een neutrale zuurgraad (pH 6,5-7,5). Deze plant geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond en kan gevoelig zijn voor te zure of te kalkrijke bodemomstandigheden. Het toevoegen van compost kan helpen om de pH-waarde in balans te houden.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten zoals Muscari (bol), kunt u gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen op basis van bijvoorbeeld pyrethrum of neemolie. Zorg daarnaast voor een goede hygiëne in de tuin en verwijder regelmatig dode bladeren en plantenresten om ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  Muscari, ook bekend als druifhyacint, is een bolgewas dat bekend staat om zijn compacte bloemtrossen die lijken op een tros druiven. De plant heeft smalle, lintachtige bladeren die in de winter verdwijnen en in het voorjaar weer tevoorschijn komen. Muscari bloeit in het voorjaar met klokvormige bloemen in verschillende tinten blauw, paars of wit. Het is een gemakkelijk te kweken plant die goed gedijt in de volle zon tot halfschaduw en goed gedraineerde grond. Na de bloei kunnen de bolletjes worden opgegraven om te delen of te verplanten voor een nog rijker bloeiseizoen het volgende jaar.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.