Crocus (bol)

Ov droge bollen/knollen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Crocus is een bolgewas dat bekend staat om zijn vrolijke bloemen die in het vroege voorjaar bloeien. De bloemen van de Crocus komen in diverse kleuren zoals paars, wit, geel en blauw. Deze plant groeit het beste in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. De bol van de Crocus wordt in het najaar geplant en bloeit vervolgens in het vroege voorjaar. Na de bloei trekt de plant zich terug in de grond en rust tot het volgende groeiseizoen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Crocus (bol) is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de zomer. Het is een bolgewas dat in het voorjaar bloeit en in de zomer rust. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de kleurrijke bloemen.

  De Crocus (bol) is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is aan te raden om de bollen in de grond te laten zitten tijdens de winter, zodat ze beschermd zijn tegen de kou. Met wat extra isolatie, zoals mulch of bladeren, kunnen ze mogelijk ook lagere temperaturen overleven.

  Ja, de Crocus (bol) is zeer makkelijk in onderhoud. Ze hebben weinig water nodig en gedijen goed in zowel de volle zon als in de halfschaduw. Plant de bollen in de herfst en geniet in het voorjaar van hun kleurrijke bloemen.

  Crocussen hebben voldoende ruimte nodig om zich te kunnen verspreiden. Plant de bollen op ongeveer 5 centimeter diepte en op een afstand van 5 tot 7 centimeter van elkaar. Zorg voor een goed doorlatende grond op een zonnige locatie.

  De Crocus (bol) groeit het best in de volle zon of in lichte schaduw. In de volledige schaduw zal de plant minder bloemen produceren en groeit hij zwakker. Het is daarom aan te raden om de Crocus (bol) te planten op een plek met voldoende licht.

  Een crocusbol heeft ongeveer eens per week water nodig, vooral tijdens de groeiperiode. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te nat. In droge periodes kan vaker water geven nodig zijn.

  Ja, de Crocus (bol) kan vlinders en bijen lokken met zijn nectarrijke bloemen. Dit maakt het een waardevolle toevoeging aan de tuin voor bestuivers. Het bloeiende seizoen van de Crocus trekt vaak veel insecten aan.

  Ja, je bent goed voor de biodiversiteit omdat je bijen en hommels aantrekt met je bloemen en nectar. Daarnaast zorgen vogels voor verspreiding van je zaden. Je draagt dus bij aan het ecosysteem in de tuin.

  De Crocus bloeit in de maanden maart en april en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken. In sommige gevallen kan de bloeiperiode iets korter of langer zijn, afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Ja, Crocussen houden van een zonnige plek in de tuin en kunnen goed tegen de volle zon. Zorg wel voor voldoende vochtige grond en bescherming tegen harde wind. Het is belangrijk om de bol op tijd te planten zodat de plant kan bloeien in het voorjaar.

  Nee, crocusbollen zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn voor mensen en dieren. Het is belangrijk om deze bolgewassen niet te consumeren. Het beste is om ze enkel als decoratieve tuinplant te gebruiken.

  De Crocus is niet geluidsdempend. Deze plant heeft geen specifieke eigenschappen die geluid absorberen of dempen.

 • Crocus (bollen) hoeven niet te worden gesnoeid. Laat de bladeren en stengels na de bloei verwelken en afsterven, zodat de energie terug kan vloeien naar de bol voor de volgende bloeiperiode. Verwijder eventueel dode bladeren om schimmelvorming te voorkomen.

  Geef de bol van de plant regelmatig water, vooral tijdens de groeiperiode in het voorjaar. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om rotting te voorkomen. Geef in de zomer en herfst minder water wanneer de plant in rust is.

  Voor het planten van deze bol is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken. Zorg ervoor dat de potgrond geen stenen of andere harde voorwerpen bevat om een gezonde groei van de plant te bevorderen. Het is aan te raden om de bol op een diepte te planten die gelijk is aan twee keer de hoogte van de bol.

  Crocussen gedijen goed in goed doorlatende en voedzame bodem van gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig is, om rotting van de bollen te voorkomen. Verrijk de bodem indien nodig met compost of organische meststoffen.

  De Crocus (bol) gedijt het best op een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Deze planten hebben behoefte aan voldoende licht om goed te kunnen groeien en bloeien. In de volle zon zullen de bloemen van de Crocus (bol) het mooist tot hun recht komen.

  Tijdens de wintermaanden is het belangrijk om de grond rondom de bol te bedekken met bladeren of stro om vorstschade te voorkomen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd blijft om wortelrot te voorkomen. Verwijder de bescherming in het voorjaar wanneer de kans op vorst voorbij is.

  De Crocus bloembollen hebben weinig onderhoud nodig. Plant ze in goed doorlatende grond op een zonnige plek in de tuin. Zorg ervoor dat ze voldoende water krijgen tijdens het groeiseizoen.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om in het voorjaar organische meststoffen te gebruiken. Gebruik een speciale meststof voor bloeiende planten om de groei en bloei te bevorderen. Geef de meststof gelijkmatig rondom de plant en vermijd contact met de bladeren.

  Het is aan te raden om een laag mulch aan te brengen rond de Crocus (bol), dit beschermt de bol tegen vorst en houdt de grond vochtig. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren of compost als mulch voor de beste resultaten. Vernieuw de mulch jaarlijks in het voorjaar om de groei van de plant te bevorderen.

  De Crocus (bol) houdt van een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6 en 7.5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel. Een goede balans in de zuurgraad zorgt voor een gezonde groei en bloei van de Crocus.

  Gebruik een speciale insectenwerende spray om ongedierte zoals luizen en trips te bestrijden. Plaats vogelverschrikkers of netten rond de plant om te voorkomen dat vogels de bollen opgraven. Controleer regelmatig op tekenen van ziekte of insecten en neem indien nodig preventieve maatregelen.

 • Omschrijving

  De Crocus is een bolgewas dat bekend staat om zijn vrolijke bloemen die in het vroege voorjaar bloeien. De bloemen van de Crocus komen in diverse kleuren zoals paars, wit, geel en blauw. Deze plant groeit het beste in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. De bol van de Crocus wordt in het najaar geplant en bloeit vervolgens in het vroege voorjaar. Na de bloei trekt de plant zich terug in de grond en rust tot het volgende groeiseizoen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.