Lilium (bol)

Ov droge bollen/knollen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Lilium, ook bekend als lelie, is een prachtige bloeiende plant die groeit vanuit een bol. De plant staat bekend om zijn grote, opvallende bloemen in verschillende kleuren en vormen. De Lilium kan zowel in de tuin als in potten worden gekweekt en bloeit meestal in de zomer. De plant trekt vaak vlinders en bijen aan vanwege de zoete geur van de bloemen. De Lilium is een populaire keuze voor bloemstukken en tuinbeplanting vanwege zijn decoratieve uitstraling.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, je bent niet groenblijvend en verlies je bladeren in de herfst. Je bent een bolgewas dat in het voorjaar opnieuw groeit en bloeit. Je wordt vaak geplant voor je mooie bloemen.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Met de juiste bescherming kan hij mogelijk nog lagere temperaturen verdragen. Zorg ervoor dat de bol goed wordt afgedekt tijdens strenge vorstperiodes.

  Lelies zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud en hebben weinig verzorging nodig. Ze moeten echter regelmatig worden bewaterd en bemest voor optimale groei. Snij regelmatig de uitgebloeide bloemen weg om nieuwe bloei te bevorderen.

  De bolvormige plant heeft genoeg ruimte nodig om zich te kunnen verspreiden en groeien. Houd ongeveer 10-15 cm tussen elke bol voor optimale groei. Zorg ook voor voldoende diepte zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen.

  Lelies (bollen) groeien het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zullen ze minder bloeien en minder goed groeien. Het is dus aan te raden om ze op een zonnige plek te planten.

  Tuinplanten zoals deze hebben in het algemeen één keer per week water nodig, vooral tijdens warme periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Het is verstandig om regelmatig de grond te controleren voordat je water geeft.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectar die de bloemen produceren. Het is een aantrekkelijke keuze voor tuinen die biodiversiteit willen stimuleren en bestuivers willen aantrekken. De bloemen kunnen heldere kleuren hebben die vlinders en bijen aantrekken.

  Ja, de plant is goed voor de biodiversiteit omdat bijen en andere bestuivers worden aangetrokken door de bloemen. Daarnaast zorgt de plant voor een gevarieerd bodemleven. De plant kan een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit in de tuin.

  De bol bloeit in de maanden juni, juli en augustus. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en heeft minimaal 6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te groeien. Zorg ervoor dat de grond goed draineert om uitdroging te voorkomen. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes.

  De bol van de Lilium plant is niet eetbaar en kan leiden tot maagklachten en andere gezondheidsproblemen indien ingenomen. Het wordt daarom sterk afgeraden om de bol te consumeren. Het is beter om de bloemen van de Lilium plant te bewonderen in de tuin en niet te gebruiken als voedsel.

  Ja, de Lilium (bol) plant heeft enigszins geluidsdempende eigenschappen door de bladeren en bloemen die geluid kunnen absorberen. Echter, het effect zal beperkt zijn vergeleken met specifieke geluidsdempende materialen. Over het algemeen wordt de Lilium plant voornamelijk gekozen vanwege zijn decoratieve aspecten.

 • Knip na de bloei de uitgebloeide bloemstelen terug tot aan de basis van de plant. Verwijder ook eventueel verwelkte bladeren. Laat de bladeren verder aan de plant zitten zodat de bol voldoende voeding kan opslaan voor het volgende bloeiseizoen.

  De bolle plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens de groeiperiode en bloei. Zorg ervoor dat de grond vochtig, maar niet drassig is. Geef water aan de basis van de plant om schimmel en rot te voorkomen.

  Voor de beste groei van deze bolgewasplant is het aan te raden om gebruik te maken van potgrond met goede drainage en voedingsstoffen. Kies een potgrond die speciaal is samengesteld voor bloeiende planten en zorg voor regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Houd de potgrond vochtig maar niet te nat, om wortelrot te voorkomen.

  Voor een gezonde groei en bloei hebben lelies een goed doorlatende en vruchtbare bodem nodig. Zorg voor een pH-waarde tussen de 6,0 en 6,5 en vermijd wateroverlast om rotting te voorkomen. Voed de grond regelmatig met organische meststoffen voor optimale resultaten.

  De Lilium (bol) gedijt het beste op een zonnige locatie in goed doorlatende grond. Vermijd natte en drassige bodems om rotten van de bollen te voorkomen. Plaats de bollen in groepen of rijen voor een optimaal visueel effect in de tuin.

  Om de bol te beschermen tegen vorst, is het aan te raden om een laag mulch of bladeren aan te brengen rond de plant. Eventueel kan er ook een beschermende constructie van stro of vliesdoek worden geplaatst. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om te voorkomen dat de bol gaat rotten tijdens de winterperiode.

  De bol moet op een goed doorlatende grond geplant worden op een zonnige plek. Water regelmatig tijdens droge periodes en geef af en toe mest voor een optimale groei. Na de bloei de uitgebloeide bloemen verwijderen en de plant laten rusten tot het volgende bloeiseizoen.

  Voor een goede groei en bloei is het aan te raden om de bol te bemesten met een speciale bloembollenmeststof in het voorjaar. Overbemesting kan leiden tot zwakke stengels en minder bloemen, dus volg de instructies op de verpakking. Na de bloei kan de plant met rust gelaten worden tot het volgende groeiseizoen.

  Mulch wordt aanbevolen voor tuinplanten zoals Lilium (bol) om de bodem vochtig te houden, onkruidgroei te onderdrukken en de wortels te beschermen tegen extreme temperaturen. Het kan bestaan uit organisch materiaal zoals compost, stro of boomschors. Mulch moet worden aangebracht met een dikte van 5-10 cm voor optimale resultaten.

  De Lilium (bol) gedijt het beste in een neutrale tot lichtzure bodem met een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0. Een te zure bodem kan de groei van de plant belemmeren, terwijl een te basische bodem zorgt voor voedingsstoffen die minder goed opneembaar zijn. Test de zuurgraad van de bodem regelmatig om de optimale omstandigheden voor de Lilium (bol) te behouden.

  Om ongedierte op afstand te houden bij deze plant, kunt u regelmatig controleren op bladluizen, trips en slakken. Een natuurlijke bestrijdingsmethode is het gebruik van lieveheersbeestjes of roofmijten. Daarnaast kunt u ook preventief werken door de planten gezond te houden en voldoende ruimte te geven om luchtcirculatie te bevorderen.

 • Omschrijving

  De Lilium, ook bekend als lelie, is een prachtige bloeiende plant die groeit vanuit een bol. De plant staat bekend om zijn grote, opvallende bloemen in verschillende kleuren en vormen. De Lilium kan zowel in de tuin als in potten worden gekweekt en bloeit meestal in de zomer. De plant trekt vaak vlinders en bijen aan vanwege de zoete geur van de bloemen. De Lilium is een populaire keuze voor bloemstukken en tuinbeplanting vanwege zijn decoratieve uitstraling.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.