Gladiolus (knol)

Ov droge bollen/knollen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Gladiolus is een bolvormige plant met lange, smalle bladeren en hoge bloemstelen met bloemen in diverse kleuren als rood, roze, wit en geel. De plant staat bekend om zijn opvallende en kleurrijke bloemen die een vleugje elegantie toevoegen aan de tuin. Gladiolen zijn populaire snijbloemen en geven een zomers gevoel aan boeketten en bloemstukken. Ze gedijen goed in vruchtbare, goed gedraineerde grond en op een zonnige standplaats. Na de bloei moeten de knollen worden opgegraven en vorstvrij bewaard voor het volgende groeiseizoen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, gladiolen zijn niet groenblijvend en verliezen hun bladeren in de winter. Het zijn knolgewassen die jaarlijks opnieuw geplant moeten worden in het voorjaar. Deze planten bloeien in de zomer en zijn niet winterhard.

  De Gladiolus (knol) is niet winterhard en moet in het najaar opgegraven worden om vorstschade te voorkomen. De knollen kunnen bewaard worden op een koele, droge plek tot het volgende voorjaar. Het is aan te raden om de knollen te beschermen tijdens vorstperiodes.

  Ja, de Gladiolus (knol) is makkelijk in onderhoud. Zorg voor voldoende zonlicht, regelmatige bewatering en voedingsstoffen en de plant zal goed gedijen in de tuin. De knollen kunnen na de bloeiperiode worden opgegraven en bewaard voor het volgende seizoen.

  Voor het planten van de knollen is het aan te raden om ze op een afstand van 15-20 cm van elkaar te plaatsen. Zorg ervoor dat de planten voldoende ruimte hebben om te groeien en zich te ontwikkelen. Houd rekening met de hoogte van de plant bij het bepalen van de plantafstand.

  Nee, de Gladiolus knol groeit het best in de volle zon. Het heeft minimaal 6-8 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. In de schaduw zal de plant waarschijnlijk niet goed groeien en bloeien.

  De Gladiolus knol heeft gemiddeld 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid in de omgeving. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet drassig. Het is belangrijk om de knollen niet te laten uitdrogen om gezonde groei te bevorderen.

  Ja, de bloemen van deze plant trekken vlinders en bijen aan door hun heldere kleuren en zoete nectar. Het is dus een goede keuze voor een tuin die deze prachtige insecten wil aantrekken.

  De Gladiolus knol trekt bestuivers zoals bijen en vlinders aan, waardoor het kan bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast biedt de plant schuil- en nestelplekken voor kleine dieren. De bloemen van de plant kunnen ook dienen als voedselbron voor bepaalde insectensoorten.

  De Gladiolus bloeit meestal in de zomermaanden, van juni tot september. De bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren, afhankelijk van de verzorging en de omstandigheden.

  Ja, de Gladiolus (knol) kan goed tegen de volle zon en heeft minstens 6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om gezonde bloemen te produceren. Plaats de knollen daarom op een zonnige locatie in de tuin.

  De knollen van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn bij consumptie. Het wordt daarom sterk afgeraden om de knollen van deze plant te eten. Het is belangrijk om de knollen van deze plant gescheiden te houden van eetbare gewassen.

  Nee, Gladiolus knollen zijn niet geluidsdempend. Deze plant staat bekend om zijn kleurrijke bloemen en niet om zijn geluidsdempende eigenschappen.

 • Knip de uitgebloeide bloemstengels zo dicht mogelijk bij de basis af om nieuwe bloemen te stimuleren. Verwijder bruine of beschadigde bladeren door ze onderaan de plant af te knippen. Laat de bladeren aan de plant zitten totdat ze geel worden en vanzelf afvallen, zodat de knol energie kan opslaan voor het volgende groeiseizoen.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig is, maar niet doorweekt. Vermijd water op de bladeren om schimmel te voorkomen.

  Gebruik een goed doorlatende potgrond voor optimale groei en bloei. Meng de potgrond indien nodig met wat zand voor een betere drainage. Zorg voor regelmatig water geven en voeding tijdens het groeiseizoen.

  Gladiolen gedijen het beste in goed doorlatende, lichtzure grond. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en goed gedraineerd is. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig is, maar niet te nat.

  De Gladiolus houdt van een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind om knakken te voorkomen. Plaats de knollen op ongeveer 10 cm diepte in de grond.

  In de winter is het belangrijk om de knollen van deze plant te beschermen tegen vorst. Graaf de knollen uit de grond en bewaar ze op een koele, droge plek. In het voorjaar kunnen ze weer geplant worden.

  Plant de knollen in goed doorlatende grond op een zonnige plek. Geef regelmatig water tijdens droge periodes en voeg eens in de twee weken voeding toe. Verwijder dode bloemen om de bloei te stimuleren.

  Voor tuinplanten die vanuit een knol groeien is het belangrijk om tijdens het groeiseizoen regelmatig bij te mesten met een speciale bloeimeststof. Kies een meststof met een hoger fosforgehalte om de bloei te stimuleren. Meng de meststof goed door de grond rondom de knol.

  Mulch rondom de plant kan helpen om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren of schors. Breng een laag mulch aan van ongeveer 5-10 cm dik en houd de mulch 5-10 cm van de stengels verwijderd.

  De Gladiolus (knol) gedijt het beste in een neutrale tot lichtzure bodem met een pH-waarde tussen 6 en 7. Zuurminnende planten groeien het beste in zure grond met een pH-waarde lager dan 6. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en zo nodig aan te passen voor een optimale groei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze knollen, kan je regelmatig controleren op bladluizen, trips en rupsen. Gebruik zo nodig biologische bestrijdingsmiddelen of insecticiden om het probleem aan te pakken. Zorg daarnaast voor een goede luchtcirculatie rondom de plant om schimmelziektes te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Gladiolus is een bolvormige plant met lange, smalle bladeren en hoge bloemstelen met bloemen in diverse kleuren als rood, roze, wit en geel. De plant staat bekend om zijn opvallende en kleurrijke bloemen die een vleugje elegantie toevoegen aan de tuin. Gladiolen zijn populaire snijbloemen en geven een zomers gevoel aan boeketten en bloemstukken. Ze gedijen goed in vruchtbare, goed gedraineerde grond en op een zonnige standplaats. Na de bloei moeten de knollen worden opgegraven en vorstvrij bewaard voor het volgende groeiseizoen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.