Carissa macrocarpa

Overig bes-/vruchtplanten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Carissa macrocarpa, ook wel bekend als de Natal pruim, is een groenblijvende struik die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt. Het heeft glanzende, leerachtige bladeren en produceert geurige witte bloemen die later veranderen in eetbare paarse vruchten. Deze plant gedijt goed in warme klimaten en kan worden gebruikt als haagplant of als solitaire struik. Het is ook zeer droogtetolerant en vereist weinig verzorging. De Carissa macrocarpa is een decoratieve plant die zowel in de tuin als op het terras kan worden gekweekt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en af en toe te snoeien om de vorm te behouden. De plant gedijt goed binnenshuis en heeft geen specifieke eisen aan de omgevingstemperatuur.

  Ja, Carissa macrocarpa heeft veel licht nodig om goed te gedijen. Plaats de plant op een zonnige plek in de buurt van een raam voor de beste resultaten. Het is aanbevolen om de plant minstens 4-6 uur direct zonlicht per dag te geven.

  De plant heeft ongeveer één à twee keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten lichtjes opdroogt. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  De plant houdt van een lichte standplaats, maar vermijd direct zonlicht. Plaats de plant op een plek waar het zonlicht gefilterd wordt of op een plek met indirect zonlicht. Te veel felle zon kan de bladeren beschadigen.

  Ja, de plant houdt van warmte en gedijt het beste op een locatie met een constante temperatuur tussen 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant weg te houden van tocht en plotselinge temperatuurschommelingen. Warmte en een gelijkmatig klimaat zullen de groei en gezondheid van de plant bevorderen.

  De Carissa macrocarpa bloeit meestal in de maanden april tot en met juni. De bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Ja, Kamerplanten staan bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen en helpen de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Het is aanbevolen om regelmatig de bladeren af te stoffen en de plant goed te verzorgen voor optimale resultaten.

  Ja, de plant staat graag op een plek met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Deze temperatuur zorgt voor een ideale groeiomgeving voor deze kamerplant. Het is belangrijk om de plant weg te houden van tocht en temperatuurschommelingen.

 • Carissa macrocarpa kan het beste in het voorjaar gesnoeid worden om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de plant uit om de luchtcirculatie te verbeteren. Zorg ervoor dat je scherpe en schone snoeischaar gebruikt om infecties te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens de groeiperiode in het voorjaar en de zomer. Laat de grond tussen gietbeurten in licht opdrogen om wortelrot te voorkomen. Geef spaarzamer water in de winter wanneer de plant in rust is.

  De potgrond voor deze plant moet goed doorlatend zijn en bij voorkeur licht zuur tot neutraal van pH. Vermijd te natte grond, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Het is aan te raden om regelmatig de grond te controleren en indien nodig water te geven.

  De plant groeit het beste in goed doorlatende en humusrijke grond. Zorg voor een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Vermijd te natte of te droge grond om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed bij normale kamertemperatuur en licht. Regelmatig water geven en af en toe bemesten is voldoende om de plant gezond te houden. Snoei dode of beschadigde bladeren en bloemen om de groei te bevorderen.

  Om de bladeren van deze plant schoon te maken, kun je een zachte doek of spons gebruiken om stof en vuil voorzichtig af te vegen. Als er hardnekkiger vuil aan de bladeren zit, kun je een mengsel van water en een mild reinigingsmiddel gebruiken om ze schoon te maken. Zorg ervoor dat de bladeren goed drogen na het reinigen om schimmelvorming te voorkomen.

  Carissa macrocarpa heeft veel licht nodig en gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke locatie. Zet de plant op een plek met minimaal 4 uur direct zonlicht per dag voor optimale groei en bloei. Het is belangrijk om de plant regelmatig te draaien, zodat alle kanten gelijkmatig belicht worden.

  De ideale temperatuur voor deze kamerplant ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen tocht en plotselinge temperatuurschommelingen. Zorg ervoor dat de plant op een warme en lichte plek staat.

  De luchtvochtigheid moet matig zijn voor deze plant. Een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% is ideaal. Zorg ervoor dat de omgeving niet te vochtig of te droog is voor optimale groei.

  De optimale zuurgraad van de bodem voor deze plant ligt tussen de 6,0 en 6,5. Een te zure of te alkalische bodem kan leiden tot voedingsgebrek en groeiproblemen. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en zo nodig aan te passen.

  Het is voldoende om Carissa macrocarpa één keer per jaar te bemesten met een algemene meststof voor kamerplanten. Gebruik de helft van de aanbevolen dosering om overbemesting te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt na bemesting.

 • Omschrijving

  Carissa macrocarpa, ook wel bekend als de Natal pruim, is een groenblijvende struik die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt. Het heeft glanzende, leerachtige bladeren en produceert geurige witte bloemen die later veranderen in eetbare paarse vruchten. Deze plant gedijt goed in warme klimaten en kan worden gebruikt als haagplant of als solitaire struik. Het is ook zeer droogtetolerant en vereist weinig verzorging. De Carissa macrocarpa is een decoratieve plant die zowel in de tuin als op het terras kan worden gekweekt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.