Fittonia

Fittonia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Fittonia, ook wel mozaïekplant genoemd, is een kamerplant met prachtige en kleurrijke bladeren die kunnen variëren van groen tot roze en wit. De plant heeft een kruipende groeiwijze en is perfect voor hangmanden of als bodembedekker. Fittonia heeft regelmatig water nodig en gedijt het beste op een lichte standplaats maar uit de directe zon. Het is een decoratieve plant die goed gedijt in vochtige en warme omstandigheden. Fittonia staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen en is een populaire keuze voor binnenshuis.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Hij heeft regelmatig water nodig en houdt van een lichte standplaats zonder direct zonlicht. Ook is het belangrijk om de luchtvochtigheid hoog te houden.

  Ja, de Fittonia heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien. Plaats de plant op een plek met helder, indirect zonlicht voor het beste resultaat. Vermijd direct zonlicht om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  Kamerplanten zoals deze hebben meestal één keer per week water nodig, maar dit kan afhankelijk zijn van factoren zoals de temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te veel water te geven. Het is aan te raden om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft door de grond met je vinger te voelen.

  De plant houdt niet van de felle zon, omdat dit de bladeren kan verbranden. Het is beter om de plant op een plek met indirect licht te plaatsen. Overmatige blootstelling aan de zon kan leiden tot verwelking en verkleuring van de bladeren.

  Ja, de Fittonia houdt van warmte en gedijt goed bij temperaturen tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant uit de buurt van tocht en koude plekken te houden voor optimale groei en gezondheid. Het beste is om de plant op een warme en lichte plek te plaatsen.

  De Fittonia bloeit meestal in de lente en zomermaanden. De bloei kan enkele weken duren.

  Ja, de Fittonia plant staat bekend als een luchtzuiverende plant. Het helpt bij het filteren van schadelijke stoffen uit de lucht en zorgt voor een schonere en gezondere leefomgeving. Het heeft de capaciteit om de luchtkwaliteit te verbeteren in binnenruimtes.

  Ja, deze plant staat graag op een plek met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Dit zal de groei en gezondheid van de plant bevorderen. Het is belangrijk om de plant op een constante temperatuur te houden om stress te voorkomen.

 • Kamerplanten zoals de Fittonia kunnen regelmatig gesnoeid worden om de vorm te behouden en de groei te bevorderen. Het is aan te raden om dode, beschadigde of ongewenste bladeren te verwijderen met een scherpe schaar of mes. Snoeien kan het beste in het voorjaar of de zomer worden gedaan.

  Fittonia heeft regelmatig water nodig, maar voorkom dat de grond te drassig wordt. Laat de bovenste laag van de grond drogen voordat je opnieuw water geeft. Het is aan te raden om de plant in de ochtend water te geven, zodat de bladeren de tijd hebben om te drogen voordat het donker wordt.

  Voor kamerplanten zoals Fittonia is het belangrijk om een speciale potgrond te gebruiken die goed doorlatend is. De potgrond moet ook voldoende voedingsstoffen bevatten voor een gezonde groei. Het is aan te raden om de potgrond regelmatig te vervangen of bij te vullen.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet humusrijk en goed doorlatend zijn. Het is belangrijk dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Zorg voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet drassig. Plaats de plant op een plek met indirect zonlicht. Gebruik regelmatig vloeibare kamerplantenmest tijdens het groeiseizoen.

  Om stof en vuil te verwijderen van de bladeren van deze plant, kan je een zachte doek gebruiken die licht vochtig is gemaakt met water. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, aangezien deze de bladeren kunnen beschadigen. Regelmatig schoonmaken helpt de plant gezond te houden en zorgt voor een mooie uitstraling in huis.

  Kamerplanten zoals Fittonia hebben veel licht nodig, maar vermijd direct zonlicht. Ze gedijen het beste bij helder, indirect zonlicht. Plaats de plant op een locatie waar het licht gefilterd wordt, zoals bij een raam met gordijnen.

  Fittonia gedijt het beste bij een constante temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius. Vermijd plotse temperatuurveranderingen en tocht, dit kan schade aan de bladeren veroorzaken. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht bij een verwarmingselement staat.

  Kamerplanten zoals Fittonia gedijen het beste in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Dit kan worden bereikt door regelmatig te sproeien, een luchtbevochtiger te gebruiken of de plant op een schaaltje met water te zetten. Een optimale luchtvochtigheid zorgt voor gezonde groei en voorkomt uitdroging van de bladeren.

  Kamerplanten zoals de Fittonia geven de voorkeur aan een licht zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met specifieke meststoffen of bodemverbeteraars. Een te hoge of te lage pH-waarde kan de groei en gezondheid van de plant negatief beïnvloeden.

  Kamerplanten hebben over het algemeen behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Gebruik een evenwichtige meststof speciaal voor kamerplanten en volg de aanbevolen dosering op de verpakking. Te veel mest kan schade aan de wortels veroorzaken, dus wees voorzichtig met bemesten.

 • Omschrijving

  Fittonia, ook wel mozaïekplant genoemd, is een kamerplant met prachtige en kleurrijke bladeren die kunnen variëren van groen tot roze en wit. De plant heeft een kruipende groeiwijze en is perfect voor hangmanden of als bodembedekker. Fittonia heeft regelmatig water nodig en gedijt het beste op een lichte standplaats maar uit de directe zon. Het is een decoratieve plant die goed gedijt in vochtige en warme omstandigheden. Fittonia staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen en is een populaire keuze voor binnenshuis.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.