Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Morgenrot'

Rhododendron overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron 'Morgenrot' is een compact groeiende struik met ovale, donkergroene bladeren die in de lente roze bloemen produceren. Deze bloemen hebben een klokvorm en verschijnen in dichte trossen, waardoor de struik een prachtige uitstraling krijgt. De 'Morgenrot' is winterhard en geschikt voor zowel zon als halfschaduw, maar prefereert een vochtige, goed doorlatende grond. Deze Rhododendron kan tot 1,5 meter hoog worden en is een mooie toevoeging aan elke tuin of border.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, rhododendrons zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud en hebben weinig verzorging nodig. Ze gedijen goed in vochtige, goed doorlatende grond en met regelmatig besproeien. Het is belangrijk om ze te beschermen tegen felle zon en vorst.

  Ja, de Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Morgenrot' heeft veel licht nodig om goed te groeien en bloeien. Plaats de plant daarom op een plek met veel indirect zonlicht. Vermijd direct zonlicht, vooral in de middaguren.

  De Rhododendron heeft regelmatig water nodig, maar let op dat de grond niet te nat wordt. Idealiter geef je de plant 1 tot 2 keer per week water, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden. Zorg ervoor dat de bovenste laag van de grond opdroogt tussen de gietbeurten door.

  Nee, de Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Morgenrot' houdt niet van felle zon en verkiest een plek met wat schaduw of gefilterd licht. Te veel direct zonlicht kan de bladeren beschadigen en de plant verbranden. Het beste is om de plant op een plek te zetten waar het natuurlijke licht helder maar niet te fel is.

  Rhododendrons houden over het algemeen niet van extreme warmte. Ze gedijen het beste bij gematigde temperaturen en vochtige omstandigheden. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen direct zonlicht en uitdroging.

  De Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Morgenrot' bloeit in de maanden april en mei en de bloei kan gemiddeld 2 tot 3 weken duren.

  Ja, de Rhododendron plant is luchtzuiverend door zijn bladeren die schadelijke stoffen opnemen en de lucht zuiveren. Het is een goede keuze voor het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis.

  Ja, de plant staat graag op een plek waar de temperatuur tussen de 15 en 25 graden ligt. Het is belangrijk om de plant op een plek te zetten waar hij deze temperatuur kan behouden. Te hoge of te lage temperaturen kunnen schadelijk zijn voor de plant.

 • Rhododendrons kunnen het beste direct na de bloei gesnoeid worden om de vorm van de plant te behouden en de nieuwe groei te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde takken en knip bloemclusters terug tot net boven een bladknop. Vermijd snoeien in de winter of herfst om de bloemknoppen voor het volgende jaar niet te beschadigen.

  De Rhododendron heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels in water blijven staan. Het is aan te raden om de plant 's ochtends water te geven, zodat de bladeren de tijd hebben om te drogen voordat de avond valt.

  Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Morgenrot' heeft behoefte aan zure potgrond. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de potgrond goed doorlatend is, zodat de wortels niet te nat blijven. Meng eventueel wat tuinturf door de potgrond voor een optimale groei van de plant.

  Rhododendrons gedijen het beste in zure, goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de bodem humusrijk en licht vochtig is. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is, om wortelrot te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet te nat. Geef regelmatig voeding voor zure grond en snoei de uitgebloeide bloemen weg om de plant gezond te houden. Plaats de plant op een lichte standplaats, maar uit direct zonlicht.

  Maak de bladeren van de plant regelmatig schoon met een vochtige doek om stof te verwijderen en de bladeren fris te houden. Vermijd het gebruik van bladglansmiddelen, omdat dit de poriën van de bladeren kan verstoppen en de plant kan beschadigen. Regelmatig besproeien met lauw water helpt ook om de plant schoon en gezond te houden.

  Rhododendron planten hebben veel licht nodig om goed te groeien en bloeien. Zet de plant op een plek met indirect zonlicht, bijvoorbeeld voor een raam op het oosten of westen. Zorg ervoor dat de plant niet in de volle zon staat, dit kan bladverbranding veroorzaken.

  De Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Morgenrot' gedijt het beste bij een gematigde kamertemperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant niet bloot te stellen aan extreme hitte of kou, aangezien dit de groei kan belemmeren. Zorg ervoor dat de plant op een plek staat waar de temperatuur stabiel blijft.

  Een goede luchtvochtigheid voor kamerplanten zoals de rhododendron is tussen de 50-60%. Zorg ervoor dat de plant niet te veel of te weinig vocht in de lucht krijgt om gezond te blijven. Een luchtbevochtiger kan helpen bij het handhaven van de juiste luchtvochtigheid.

  Rhododendrons groeien het beste in zure grond met een pH-waarde tussen 4,5 en 6,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met speciale meststoffen. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot problemen met de opname van voedingsstoffen door de plant.

  Rhododendrons hebben behoefte aan een zure grond en kunnen het best worden bemest met speciale rhododendronmest. Bemest de plant in het voorjaar voordat de groei begint en nogmaals in de zomer voor een gezonde groei en bloei. Overbemesting kan leiden tot bladverbranding en schade aan de wortels, dus bemest met mate.

 • Omschrijving

  De Rhododendron 'Morgenrot' is een compact groeiende struik met ovale, donkergroene bladeren die in de lente roze bloemen produceren. Deze bloemen hebben een klokvorm en verschijnen in dichte trossen, waardoor de struik een prachtige uitstraling krijgt. De 'Morgenrot' is winterhard en geschikt voor zowel zon als halfschaduw, maar prefereert een vochtige, goed doorlatende grond. Deze Rhododendron kan tot 1,5 meter hoog worden en is een mooie toevoeging aan elke tuin of border.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.