Melaleuca microphylla

Overig groene planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Melaleuca microphylla, ook wel bekend als de smalbladige theebomen, is een groenblijvende struik die tot 4 meter hoog kan worden. De plant heeft smalle, zilverachtige bladeren en produceert kleine, witte bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en andere bestuivers. Deze plant is afkomstig uit Australië en gedijt goed in zonnige, goed doorlatende bodems. Melaleuca microphylla wordt vaak gebruikt in tuinen vanwege de mooie bladeren en bloemen, evenals de aangename geur die vrijkomt bij het kneuzen van de bladeren. Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en is redelijk droogtetolerant.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Regelmatig water geven en af en toe bemesten is voldoende om de plant gezond te houden. Het is belangrijk om de plant op een lichte plek te zetten en regelmatig de bladeren te besproeien.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig en kan het beste op een plek staan waar het voldoende natuurlijk licht krijgt. Plaats de plant het liefst dicht bij een raam, maar vermijd direct zonlicht om verbranding te voorkomen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te draaien zodat alle delen gelijkmatig belicht worden.

  De plant heeft gemiddeld eens per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt tussen de gietbeurten. Pas op met te veel water geven, dit kan leiden tot wortelrot.

  Deze plant houdt van een lichte standplaats, maar verdraagt geen felle zon. Het beste is om de plant te plaatsen op een plek met indirect zonlicht. Te veel direct zonlicht kan de bladeren beschadigen.

  Ja, Melaleuca microphylla houdt van warmte. Het is belangrijk voor de groei en bloei van deze plant om hem op een warme en zonnige plek te zetten. Zorg er wel voor dat hij niet te veel direct zonlicht krijgt om verbranding te voorkomen.

  De bloei van deze plant vindt plaats van oktober tot en met december en kan tot wel vier weken duren.

  Ja, de Melaleuca microphylla staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen en helpt bij het verwijderen van schadelijke stoffen uit de lucht. Het is een uitstekende plant voor het zuiveren van de lucht in huis of op kantoor.

  De plant gedijt goed bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant uit de buurt van tocht en extreme temperaturen te houden. Zorg voor een constante temperatuur voor optimale groei en gezondheid van de plant.

 • Voor het snoeien van deze plant kun je het best gebruikmaken van een scherpe snoeischaar. Verwijder dode of beschadigde takken en knip eventueel te lang geworden takken terug. Snoei de plant bij voorkeur in het voorjaar, vlak voordat het groeiseizoen begint.

  Geef de plant regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. Laat de grond tussen gietbeurten in licht opdrogen. In de wintermaanden kan de plant minder water nodig hebben.

  De plant heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, maar ook niet helemaal uitdroogt tussen de gietbeurten. Voeg indien nodig extra voeding toe tijdens het groeiseizoen.

  Deze plant gedijt het beste in vochthoudende zure grond. Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is en vermijd wateroverlast. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen de bodemkwaliteit te verbeteren.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt, het liefst indirect zonlicht. Houd de grond licht vochtig door regelmatig water te geven, maar voorkom dat de wortels in het water staan. Geef de plant af en toe voeding voor kamerplanten tijdens het groeiseizoen.

  Om de plant schoon te maken, gebruik een vochtige doek om stof van de bladeren te verwijderen. Gebruik geen schoonmaakmiddelen, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de bladeren. Zorg ervoor dat de plant regelmatig wordt schoongemaakt om de groei te bevorderen.

  De Melaleuca microphylla heeft behoefte aan een lichte standplaats, maar vermijd direct zonlicht. Zet de plant in een ruimte met voldoende natuurlijk licht voor een goede groei en bloei. Het is belangrijk om de plant regelmatig te draaien, zodat alle bladeren gelijkmatig kunnen profiteren van het licht.

  De ideale temperatuur voor deze plant is tussen de 18 en 25 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet blootgesteld wordt aan extreme koude temperaturen. Plaats de plant op een plek met een stabiele en warme temperatuur.

  Kamerplanten zoals Melaleuca microphylla gedijen goed bij een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%. Zorg voor voldoende luchtvochtigheid door regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken. Te lage luchtvochtigheid kan leiden tot droge bladeren en ziektes.

  De plant gedijt het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot voedingsstoffen die niet beschikbaar zijn voor de plant, terwijl een te lage pH-waarde kan leiden tot giftige stoffen die de groei kunnen belemmeren. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren.

  Kamerplanten hebben over het algemeen matige bemesting nodig. Het is aan te raden om tijdens het groeiseizoen één keer per maand vloeibare kamerplantenmest te geven. Let op dat je niet te veel meststoffen geeft, omdat dit schade aan de plant kan veroorzaken.

 • Omschrijving

  Melaleuca microphylla, ook wel bekend als de smalbladige theebomen, is een groenblijvende struik die tot 4 meter hoog kan worden. De plant heeft smalle, zilverachtige bladeren en produceert kleine, witte bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en andere bestuivers. Deze plant is afkomstig uit Australië en gedijt goed in zonnige, goed doorlatende bodems. Melaleuca microphylla wordt vaak gebruikt in tuinen vanwege de mooie bladeren en bloemen, evenals de aangename geur die vrijkomt bij het kneuzen van de bladeren. Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en is redelijk droogtetolerant.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.