Alocasia cucullata

Alocasia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Alocasia cucullata, ook wel bekend als de kapvormige Alocasia, is een tropische plant met opvallende bladeren in de vorm van een pijlpunt. De bladeren zijn groen van kleur en hebben een glanzende textuur. Deze plant kan binnenshuis worden gehouden als kamerplant, maar gedijt het beste in een warme en vochtige omgeving. Alocasia cucullata heeft regelmatig water nodig en houdt van een lichte standplaats, maar vermijd direct zonlicht. Deze plant kan ook buiten worden gekweekt in tropische klimaten, waar het een indrukwekkende toevoeging is aan de tuin of het landschap.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant vereist regelmatig water geven en een hoge luchtvochtigheid. Het is belangrijk om de plant uit direct zonlicht te houden en regelmatig stof van de bladeren te verwijderen. Het is ook aan te raden om de plant af en toe te verpotten.

  Alocasia cucullata heeft veel indirect licht nodig om goed te gedijen en te groeien. Plaats de plant op een plek waar het voldoende daglicht krijgt, maar vermijd direct zonlicht. Een raam op het noorden of oosten is ideaal voor deze plant.

  De beste manier om te bepalen wanneer je water moet geven is door de bovenste paar centimeter van de grond te controleren op droogte. Geef water als de grond droog aanvoelt. Meestal is dit één keer per week, maar het kan variëren afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.

  De plant houdt niet van direct zonlicht en verdraagt het beste helder, indirect licht. Het is belangrijk om de plant uit de felle zon te houden om verbranding van het blad te voorkomen. Plaats de plant op een plek met helder, maar gefilterd licht.

  Ja, Alocasia cucullata houdt van warmte en verkiest een constante temperatuur tussen de 18 en 22 graden Celsius. Plaats de plant op een warme plek met indirect zonlicht voor optimale groei en gezondheid. Het vermijden van tocht en temperatuurschommelingen zal helpen bij het goed verzorgen van deze plant.

  De plant bloeit meestal van april tot juni en de bloei kan enkele weken duren.

  Ja, de plant staat bekend om zijn luchtzuiverende kwaliteiten en kan helpen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit in jouw huis. Het is een goede keuze voor het zuiveren van de lucht in een binnenruimte.

  Ja, deze plant gedijt het beste bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden. Temperaturen buiten deze range kunnen invloed hebben op de gezondheid van de plant. Zorg dus voor een constante temperatuur binnen deze marge.

 • Het is niet nodig om de bladeren van deze plant te snoeien, tenzij ze geel of beschadigd zijn. Snoei deze bladeren tot aan de stam door deze voorzichtig af te knippen met een scherpe en schone schaar. Het is belangrijk om na het snoeien de plant voldoende water en voedingsstoffen te geven om het herstelproces te bevorderen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, maar zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt. Laat de bovenste laag van de grond tussen gietbeurten opdrogen voordat je opnieuw water geeft. Gebruik lauw water op kamertemperatuur om schokken voor de wortels te voorkomen.

  Voor de Alocasia cucullata is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Gebruik een mengsel van potgrond en perliet of vermiculiet om de drainage te verbeteren. Ververs de potgrond jaarlijks of om de paar jaar, afhankelijk van de groeisnelheid van de plant.

  Alocasia cucullata gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met veel organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet drassig. Vermijd te zware of te zure grond.

  Deze plant heeft veel licht nodig maar geen direct zonlicht. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is maar niet te nat. Geef de plant regelmatig voeding tijdens het groeiseizoen.

  Het is belangrijk om stof van de bladeren van deze plant te verwijderen om de gezondheid ervan te behouden. Dit kan eenvoudig worden gedaan door de bladeren voorzichtig af te nemen met een vochtige doek. Vermijd het gebruik van chemische reinigingsmiddelen, omdat deze de plant kunnen beschadigen.

  Alocasia cucullata heeft helder, indirect licht nodig en kan niet goed tegen direct zonlicht. Het is belangrijk om de plant regelmatig te draaien om gelijkmatige groei te bevorderen. Plaats de plant bij een raam op het oosten of westen voor de beste groeiomstandigheden.

  Alocasia cucullata gedijt het beste bij een gemiddelde kamertemperatuur tussen de 18-24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan plotselinge temperatuurschommelingen of tocht. Het is belangrijk om de plant weg te houden van koude temperaturen onder de 15 graden Celsius.

  De luchtvochtigheid in de ruimte moet hoog zijn, tussen de 60% en 80%. Dit kan worden bereikt door regelmatig te sproeien of door een luchtbevochtiger te gebruiken. Een te droge lucht kan leiden tot bruine bladranden en bladval.

  Deze plant gedijt het beste in een licht zure tot neutrale bodem met een pH tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld meststoffen. Het is aan te raden om de plant in een pot met geschikte potgrond te plaatsen om de optimale groeiomstandigheden te garanderen.

  De Alocasia cucullata heeft regelmatig bemesting nodig tijdens het groeiseizoen om gezond te blijven. Gebruik een uitgebalanceerde meststof die speciaal is ontworpen voor kamerplanten en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Overbemesting kan leiden tot schade aan de wortels, dus wees voorzichtig met het gebruik van meststoffen.

 • Omschrijving

  Alocasia cucullata, ook wel bekend als de kapvormige Alocasia, is een tropische plant met opvallende bladeren in de vorm van een pijlpunt. De bladeren zijn groen van kleur en hebben een glanzende textuur. Deze plant kan binnenshuis worden gehouden als kamerplant, maar gedijt het beste in een warme en vochtige omgeving. Alocasia cucullata heeft regelmatig water nodig en houdt van een lichte standplaats, maar vermijd direct zonlicht. Deze plant kan ook buiten worden gekweekt in tropische klimaten, waar het een indrukwekkende toevoeging is aan de tuin of het landschap.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.