Calluna vulgaris in pot 2 kleuren

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Calluna vulgaris, ook bekend als de struikheide, is een kleine, compacte plant die vaak in potten wordt gekweekt. Deze plant is verkrijgbaar in twee kleuren: paars en roze. De blaadjes zijn klein en smal en hebben een licht behaarde textuur. In de zomer bloeit de Calluna vulgaris met kleine bloemetjes die de plant een vrolijke uitstraling geven. Het is een gemakkelijk te verzorgen plant die goed gedijt in zowel zonlicht als halfschaduw.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De Calluna vulgaris is een winterharde plant die goed gedijt in de tuin. In de winter verliest de plant zijn bladeren, maar krijgt wel weer nieuwe bladeren in het voorjaar. Het is dus geen groenblijvende plant.

  Deze plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is belangrijk om tijdens strenge vorst extra bescherming te bieden, zoals een fleecehoes. Zorg ervoor dat de plant niet te lang ondergedompeld blijft in water om vorstschade te voorkomen.

  Ja, Calluna vulgaris is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke plant die goed gedijt in zowel zonlicht als halfschaduw. Regelmatig water geven en snoeien helpt bij het behouden van de gezondheid en bloei van de plant.

  Voor deze plant heeft u een pot nodig met een diameter van minimaal 20 centimeter en een diepte van minimaal 15 centimeter. Zorg ervoor dat de pot voldoende drainagegaten heeft om wateroverlast te voorkomen. Plaats de plant op een zonnige plek in de tuin of op het balkon.

  Calluna vulgaris groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en minder bloemen produceren. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te zetten voor optimale groei.

  De plant heeft ongeveer 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de grootte van de pot en de omgevingstemperatuur. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft door de grond bij de wortels te voelen.

  Ja, de Calluna vulgaris is vlinder- en bijenlokkend. Het is een aantrekkelijke plant voor deze bestuivers vanwege de nectar die de bloemen produceren. Het zal zeker helpen bij het aantrekken van vlinders en bijen naar jouw tuin.

  Ja, Calluna vulgaris draagt bij aan de biodiversiteit door bijen en vlinders aan te trekken met zijn nectarrijke bloemen. Het is een inheemse plant die goed gedijt in verschillende soorten tuinen en kan helpen bij het verrijken van de lokale fauna. Zorg er wel voor dat de plant op de juiste manier wordt onderhouden en geplant om de biodiversiteit te bevorderen.

  Calluna vulgaris bloeit normaal gesproken van augustus tot en met november en de bloei kan ongeveer 6 tot 8 weken duren.

  Ja, de Calluna vulgaris kan goed tegen de volle zon. Het is een veerkrachtige plant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Zorg wel voor voldoende water op warme dagen.

  Nee, Calluna vulgaris is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant en geen voedselplant. Het is belangrijk om geen planten te eten waarvan je niet zeker weet of ze veilig zijn.

  Ja, Calluna vulgaris heeft de eigenschap om geluid te absorberen en wordt daarom vaak gebruikt als geluidsdempende plant in tuinen en stedelijke omgevingen. Planten met dichte bebladering en harde oppervlakken, zoals de Calluna vulgaris, helpen geluid te dempen door reflectie en absorptie van geluidsgolven. Het plaatsen van meerdere Calluna vulgaris planten in pot 2 kleuren in de tuin kan daarom een positief effect hebben op het verminderen van omgevingsgeluid.

 • Calluna vulgaris kan na de bloei worden teruggesnoeid om de plant compact te houden. Snoei de uitgebloeide bloemstengels tot aan de basis van de plant. Dit helpt de plant om volgend jaar weer goed te bloeien.

  Geef de plant regelmatig water, zorg ervoor dat de grond vochtig blijft. Let op dat de plant niet te nat staat, dit kan leiden tot wortelrot. Plaats de pot op een plek met voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht.

  De Calluna vulgaris in pot 2 kleuren heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond. Zorg voor een mengsel van turf en zand om de wortels gezond te houden. Bemest de plant regelmatig met speciale voeding voor zuurminnende planten.

  Het is belangrijk om te zorgen voor een goed doorlatende bodem voor de Calluna vulgaris. Deze plant heeft een voorkeur voor zure grond, dus het is aan te raden om tuinturf toe te voegen aan de potgrond. Vermijd het gebruik van kalkhoudende meststoffen om de juiste bodemkwaliteit te behouden.

  De Calluna vulgaris gedijt het beste op een locatie met veel zonlicht. Deze plant is ideaal voor borders in de tuin en gedijt goed op een goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, vooral in drogere periodes.

  Zorg voor extra bescherming in de winter door de pot in te pakken met bijvoorbeeld noppenfolie of een beschermhoes. Plaats de pot op een beschutte plek en vermijd te veel vocht rond de wortels. Water de plant spaarzaam tijdens koude periodes om vorstschade te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de plant op een zonnige plek staat en geef regelmatig water, maar vermijd dat de wortels in een laag water blijven staan. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de plant gezond te houden. Geef in het voorjaar wat mest voor een goede groei.

  Voor Tuinplanten is het aan te bevelen om tijdens het groeiseizoen regelmatig meststoffen toe te voegen om de groei en bloei te stimuleren. Gebruik een speciale meststof voor heide- en zuurminnende planten om te zorgen voor de juiste balans in voedingstoffen. Mest de planten in het voorjaar en in de zomermaanden om een gezonde en kleurrijke groei te bevorderen.

  Mulchen helpt bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruid. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet tegen de stam van de plant komt. Gebruik bij voorkeur organisch materiaal zoals boomschors of compost.

  Calluna vulgaris groeit het beste in een zure bodem met een pH tussen 4,0 en 5,5. Het is daarom belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aan te passen met speciale meststoffen voor zure grond. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot problemen met de groei en bloei van de plant.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij tuinplanten kan je gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals roofmijt of lieveheersbeestjes. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de planten te controleren op ongedierte en indien nodig handmatig te verwijderen. Voorkomen is beter dan genezen, zorg daarom voor een goede verzorging van de planten en een gezonde groeiomgeving.

 • Omschrijving

  De Calluna vulgaris, ook bekend als de struikheide, is een kleine, compacte plant die vaak in potten wordt gekweekt. Deze plant is verkrijgbaar in twee kleuren: paars en roze. De blaadjes zijn klein en smal en hebben een licht behaarde textuur. In de zomer bloeit de Calluna vulgaris met kleine bloemetjes die de plant een vrolijke uitstraling geven. Het is een gemakkelijk te verzorgen plant die goed gedijt in zowel zonlicht als halfschaduw.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.