Bodembedekkers

Overig heesters

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Bodembedekkers zijn planten die laag bij de grond groeien en zich goed verspreiden, waardoor ze de bodem bedekken. Ze worden vaak gebruikt in tuinen om onkruidgroei te onderdrukken en de grond vochtig te houden. Bodembedekkers kunnen variëren van bloeiende planten tot wintergroene struiken en varens. Ze zijn ideaal voor het bedekken van kale plekken en het creëren van een groen tapijt in de tuin. Bodembedekkers vereisen over het algemeen weinig onderhoud en zijn een mooie en functionele toevoeging aan elke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, veel bodembedekkers zijn groenblijvend en zorgen het hele jaar door voor een mooie aanblik in de tuin. Deze planten behouden hun bladeren gedurende alle seizoenen en helpen bij het bedekken van de bodem tegen onkruid.

  Bodembedekkers zijn over het algemeen winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Sommige soorten kunnen nog lagere temperaturen verdragen, zoals -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de specifieke soort bodembedekker te controleren voor de exacte winterhardheid.

  Ja, bodembedekkers zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud. Ze helpen onkruid te onderdrukken en hebben meestal weinig verzorging nodig. Het beste is om ze één keer per jaar te snoeien om de vorm te behouden.

  Tuinplanten die als bodembedekkers worden gebruikt, hebben over het algemeen genoeg ruimte nodig om zich te verspreiden en de bodem te bedekken. Het is belangrijk om voldoende plantafstand aan te houden zodat ze optimaal kunnen groeien en de bodem bedekken. Het exacte benodigde ruimte hangt af van de specifieke soort bodembedekker en de groeicondities.

  Ja, bodembedekkers groeien over het algemeen goed in de schaduw. Ze hebben vaak weinig licht nodig en kunnen goed gedijen onder bomen en struiken. Zorg wel voor voldoende vochtige grond en goede drainage voor optimale groei.

  Tuinplanten zoals bodembedekkers hebben over het algemeen één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Let goed op de behoefte van de plant en pas het water geven hierop aan.

  Ja, bodembedekkende planten zijn vaak vlinder- en bijenlokkend vanwege hun bloemen die nectar bevatten. Zij bieden een belangrijke voedselbron voor deze insecten in de tuin. Het aanplanten van bodembedekkers kan helpen om de biodiversiteit in de tuin te vergroten.

  Ja, bodembedekkers zorgen voor een gezonde en biodiverse tuin doordat ze de grond bedekken en beschermen, waardoor er meer insecten en kleine dieren kunnen gedijen. Daarnaast kunnen bodembedekkers zorgen voor een betere bodemstructuur en voorkomen ze onkruidgroei.

  Bodembedekkers bloeien over het algemeen in de maanden april tot augustus, afhankelijk van de soort. De bloeiperiode kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de specifieke variëteit. Het is een goede keuze voor het vullen van kale plekken in de tuin.

  Ja, bodembedekkers kunnen over het algemeen goed tegen de volle zon. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem voldoende vochtig blijft tijdens warme dagen. Daarnaast kunnen sommige soorten beter gedijen in gedeeltelijke schaduw.

  Sommige bodembedekkers kunnen eetbaar zijn, maar niet allemaal. Het is belangrijk om te controleren of de plant eetbaar is voordat je hem consumeert. Sommige bodembedekkers zijn giftig voor mensen en dieren.

  Ja, bodembedekkers hebben de eigenschap geluid te dempen doordat ze geluidsgolven absorberen en reflecteren. Dit kan helpen om het geluid in de tuin of op het terras te verminderen. Het bladerdek van bodembedekkers zorgt voor een buffer tussen de grond en de geluidsbronnen.

 • Om de plant gezond te houden is het belangrijk om regelmatig te snoeien. Dit kan het beste gedaan worden in het voorjaar of najaar. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken om de groei te bevorderen.

  Tuinplanten zoals bodembedekkers hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft, maar voorkom dat de planten met hun wortels in het water staan. Geef bij voorkeur water aan de voet van de planten en vermijd het besproeien van de bladeren om schimmel te voorkomen.

  Potgrond is essentieel voor de groei en ontwikkeling van deze planten. Het zorgt voor voedingsstoffen en een goede lucht- en waterhuishouding in de wortelzone. Kies een potgrond die geschikt is voor de specifieke behoeften van de Tuinplanten.

  Deze planten gedijen goed in verschillende bodemtypen, zoals klei, zand en leem. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat blijft staan. Voedzame grond met voldoende organisch materiaal zorgt voor optimale groei en bloei.

  Bodembedekkers groeien het beste op een plek met halfschaduw tot schaduw. Ze gedijen goed in vochtige, goed doorlatende grond. Kies een plek uit waar ze voldoende ruimte hebben om zich te verspreiden.

  In de winter is het belangrijk om de planten te beschermen tegen vorst. Dit kun je doen door mulch of bladeren rond de basis van de plant aan te brengen. Zo blijft de plant beschermd tegen kou en vorstschade.

  De plant vereist minimaal onderhoud, zoals regelmatig snoeien om de groei te bevorderen. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft door regelmatig water te geven. Het is ook belangrijk om onkruid te verwijderen om de plant gezond te houden.

  Tuinplanten zoals bodembedekkers hebben over het algemeen niet veel extra bemesting nodig. Indien gewenst kan in het voorjaar een beetje organische meststof worden toegevoegd. Let op dat de juiste meststof gebruikt wordt en volg de instructies op de verpakking voor de beste resultaten.

  Mulch is een laag organisch materiaal die op de bodem van de plant wordt gelegd om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de bodemtemperatuur te reguleren. Het kan bestaan uit compost, bladeren, stro of houtsnippers. Het is een duurzame en natuurlijke manier om de bodem te beschermen en de plantengroei te bevorderen.

  Tuinplanten die als bodembedekker fungeren, gedijen goed in zure grond met een pH-waarde tussen de 4,5 en 6,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren voordat u bodembedekkers plant om hun optimale groeiomstandigheden te waarborgen. Zure grond helpt bij de opname van voedingsstoffen en kan de plant helpen beschermen tegen ziektes.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Daarnaast kunt u ook kiezen voor biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum. Zorg voor een gezonde bodem en de juiste groeiomstandigheden, dit verkleint de kans op ongedierte.

 • Omschrijving

  Bodembedekkers zijn planten die laag bij de grond groeien en zich goed verspreiden, waardoor ze de bodem bedekken. Ze worden vaak gebruikt in tuinen om onkruidgroei te onderdrukken en de grond vochtig te houden. Bodembedekkers kunnen variëren van bloeiende planten tot wintergroene struiken en varens. Ze zijn ideaal voor het bedekken van kale plekken en het creëren van een groen tapijt in de tuin. Bodembedekkers vereisen over het algemeen weinig onderhoud en zijn een mooie en functionele toevoeging aan elke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.