Lycianthes rantonnetii

Lycianthes rantonnetii

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Lycianthes rantonnetii, ook wel de blauwe potplant genoemd, is een prachtige struik met glanzende groene bladeren en mooie blauwe bloemen. De plant kan tot 1,5 meter hoog groeien en heeft een bossige groeiwijze. Het is een populaire keuze voor in potten op het terras of in de tuin vanwege de kleurrijke bloemen en het glanzende blad. Lycianthes rantonnetii bloeit rijkelijk van het voorjaar tot het najaar en trekt vlinders en bijen aan. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in zonnige en warme omgevingen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een mooie aanvulling voor je tuin, vooral in de winter wanneer andere planten hun bladeren verliezen. Deze eigenschap zorgt voor kleur en structuur in je tuin, zelfs tijdens de koudere maanden.

  De plant is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strengere vorst. Lycianthes rantonnetii kan niet goed tegen langdurige vorst en heeft bescherming nodig.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig zorg. Het is een sterke en zeer goed winterharde tuinplant die weinig problemen heeft met ziektes of plagen. Verder is de plant goed bestand tegen droogte.

  De plant heeft ongeveer 1,5 tot 2 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg voor voldoende ruimte tussen andere planten en obstakels om de plant vrij te laten groeien. Plant de plant op een zonnige plek in de tuin voor optimale groei.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw en kan minder goed gedijen in de volledige schaduw. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor een goede afvoer van water om gezonde groei te bevorderen. In de schaduw kan de plant minder snel groeien en bloeien dan in een zonnige locatie.

  De plant heeft wekelijks water nodig. Houd de grond vochtig, maar niet te drassig. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven dan in de winter.

  De plant is vlinderlokkend en trekt ook bijen aan. Het is een mooie toevoeging aan de tuin voor deze bestuivende insecten.

  Ja, Lycianthes rantonnetii draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van bestuivers zoals bijen en vlinders. Deze plant zorgt voor voedsel en beschutting voor verschillende insecten en vogels, waardoor de diversiteit in de tuin toeneemt. Het aanplanten van Lycianthes rantonnetii kan dus positief bijdragen aan de biodiversiteit in een tuin.

  De plant bloeit van juni tot en met oktober en de bloeiperiode duurt meestal enkele weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens droge periodes. Het is ook aan te raden om de plant regelmatig te bemesten voor een optimale groei.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om delen van deze plant te consumeren, omdat ze giftige stoffen kunnen bevatten. Het is belangrijk om alleen planten te eten die specifiek als veilig voor consumptie worden aangeduid.

  Ja, de plant heeft dichte en groene bladeren die geluidsgolven kunnen absorberen en daardoor een geluidsdempend effect hebben. Het plaatsen van deze planten in de tuin kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen.

 • Om de plant gezond te houden, is het aan te raden om ieder voorjaar de dode en beschadigde takken te verwijderen. Snoei daarnaast regelmatig de plant om de groei te stimuleren en een mooie vorm te behouden. Zorg ervoor dat de snoeiwonden goed worden afgesloten om infecties te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels in het water staan. Geef geen water op de bladeren om schimmelziekten te voorkomen.

  De plant groeit het beste in goed doorlatende potgrond. Het is aan te raden om regelmatig de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Een mix van potgrond met wat grof zand kan helpen bij een goede afwatering.

  Deze plant gedijt het best in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Een licht zure tot neutrale pH-waarde wordt aanbevolen voor optimale groei.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige standplaats, maar kan ook wat schaduw verdragen. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte omstandigheden. Bescherm de plant tegen sterke wind.

  Tijdens de winterperiode is het aan te raden om deze plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld mulch of een deken van bladeren rond de basis van de plant aan te brengen. Daarnaast is het belangrijk om de plant op een beschutte plek te planten en te zorgen voor voldoende vochtigheid. Na de winterperiode kan de plant weer teruggeknipt worden om de groei te stimuleren.

  De plant dient regelmatig water te krijgen, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de plant regelmatig te bemesten voor optimale groei. Snoei de plant in het voorjaar om de vorm te behouden.

  Tuinplanten zoals deze hebben in het groeiseizoen regelmatig bemesting nodig. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Overbemesting kan schadelijk zijn, dus wees voorzichtig met het toedienen van extra voedingsstoffen.

  Mulch kan helpen om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het is ook nuttig voor het beschermen van de wortels tegen vorst in de winter. Kies een organische mulch zoals compost of compostschors voor het beste resultaat.

  De Lycianthes rantonnetii groeit het beste in een licht zure tot neutrale bodem. Een pH van ongeveer 6,0 tot 7,0 wordt aanbevolen voor de optimale groei en bloei van deze plant. Zorg ervoor dat de bodem goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten, zoals de Lycianthes rantonnetii, kunnen verschillende methoden gebruikt worden. Denk hierbij aan het regelmatig inspecteren van de planten op aanwezigheid van plagen, het verwijderen van aangetaste bladeren en eventueel het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Het is belangrijk om regelmatig de planten te controleren om een mogelijke plaag snel te kunnen aanpakken.

 • Omschrijving

  Lycianthes rantonnetii, ook wel de blauwe potplant genoemd, is een prachtige struik met glanzende groene bladeren en mooie blauwe bloemen. De plant kan tot 1,5 meter hoog groeien en heeft een bossige groeiwijze. Het is een populaire keuze voor in potten op het terras of in de tuin vanwege de kleurrijke bloemen en het glanzende blad. Lycianthes rantonnetii bloeit rijkelijk van het voorjaar tot het najaar en trekt vlinders en bijen aan. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in zonnige en warme omgevingen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.