Erica canaliculata

Erica (winterbloeiers)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Erica canaliculata, ook bekend als de kanaalheide, is een groenblijvende struik die behoort tot de heidefamilie. Deze plant kenmerkt zich door zijn smalle, buisvormige bladeren en kleine bloemen die variëren in tinten van roze tot paars. Het is een compacte plant die dichtbegroeid kan worden en een mooie toevoeging is aan borders of rotstuinen. Erica canaliculata gedijt goed in zure grond en heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats. Deze plant is ook geliefd bij bijen en vlinders vanwege de nectarrijke bloemen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, "Erica canaliculata" is groenblijvend. Dit houdt in dat de plant zijn bladeren gedurende het hele jaar behoudt, ook in de winter. Dit zorgt voor kleur en structuur in de tuin, zelfs als andere planten hun blad verliezen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij lagere temperaturen. Het is een tuinplant die goed gedijt in gematigde klimaten.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Het enige wat nodig is, is af en toe wat water en snoeien indien nodig.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en groeien. Zorg voor een ruime plantenbak of volle grond waar de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien. Houd ook rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de ruimte.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs beter gedijen op plaatsen met minder zonlicht. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven om de groei te optimaliseren. De plant kan ook goed gedijen in vochtige grond.

  De plant heeft gemiddeld 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de bodemvochtigheid en weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, anders kunnen de wortels gaan rotten. Het is beter om regelmatig kleine hoeveelheden water te geven dan in één keer veel water.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend en wordt daarom vaak gekozen voor tuinen om deze insecten aan te trekken.

  Tuinplanten in het algemeen zijn een waardevolle toevoeging voor de biodiversiteit in tuinen en buitengebieden, omdat ze voedsel en schuilplaatsen bieden voor insecten, vogels en andere dieren. Door het aanplanten van verschillende soorten planten kunnen biodiverse ecosystemen worden gecreëerd die bijdragen aan het behoud van de natuurlijke diversiteit. Het is daarom belangrijk om tuinplanten te selecteren die gunstig zijn voor de biodiversiteit.

  De plant bloeit meestal in de maanden juli en augustus en de bloei kan tot ongeveer vier weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei en bloei. Zorg wel voor voldoende water en bescherming tijdens hittegolven.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren. Het is beter om deze plant niet in voedselbereiding te gebruiken.

  Ja, de plant heeft de eigenschap geluid te dempen door de dichte structuur van de bladeren en takken. Dit zorgt voor een absorptie van geluidsgolven en kan helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in de tuin. Het is echter geen volledige geluidsdemping.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste in het voorjaar worden gedaan nadat de bloei is geweest. Verwijder dode takken en knip de plant terug tot een compacte vorm. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht kan blijven ontvangen na het snoeien.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd het blad nat te maken.

  Deze plant gedijt goed in zure potgrond met een goede drainage. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te nat. Een mix van turf en grof zand is ideaal voor deze tuinplant.

  De Tuinplant "Erica canaliculata" gedijt het beste in een goed doorlatende en zure bodem. De bodemkwaliteit moet vochtig en humusrijk zijn voor optimale groei. Zorg ervoor dat de bodem goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de grond licht zuur is en niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Om de winter door te komen moet de plant beschermd worden tegen vorst. Dit kan gedaan worden door de plant in te pakken met bijvoorbeeld vliesdoek of stro. Daarnaast is het belangrijk om de plant in een goed doorlatende grond te planten en te zorgen voor voldoende water in droge wintermaanden.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in goed doorlatende grond en volle zon. Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode bloemen af om nieuwe groei te stimuleren.

  Tuinplanten zoals Erica canaliculata hebben behoefte aan een specifieke bemesting met bijvoorbeeld een organische meststof voor zuurminnende planten. Het is belangrijk om de plant regelmatig te voeden tijdens het groeiseizoen, maar pas op met overbemesting om wortelverbranding te voorkomen. Gebruik daarom altijd de juiste hoeveelheid en soort meststof voor een gezonde groei en bloei.

  Mulchen is gunstig voor deze plantensoort, omdat het helpt om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is en niet direct tegen de stam wordt aangebracht om verstikking te voorkomen. Het is aan te raden om organische mulchmaterialen te gebruiken, zoals compost, boomschors of bladeren.

  Ericica canaliculata gedijt het beste in zure grond met een pH-waarde tussen 5,0 en 6,0. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot moeilijkheden bij de opname van voedingsstoffen en groei van de plant. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten, is het belangrijk om regelmatig de planten te inspecteren op tekenen van plagen. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen kunnen helpen bij de bestrijding van ongedierte. Daarnaast kunnen biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrine worden ingezet indien nodig.

 • Omschrijving

  Erica canaliculata, ook bekend als de kanaalheide, is een groenblijvende struik die behoort tot de heidefamilie. Deze plant kenmerkt zich door zijn smalle, buisvormige bladeren en kleine bloemen die variëren in tinten van roze tot paars. Het is een compacte plant die dichtbegroeid kan worden en een mooie toevoeging is aan borders of rotstuinen. Erica canaliculata gedijt goed in zure grond en heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats. Deze plant is ook geliefd bij bijen en vlinders vanwege de nectarrijke bloemen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.