Viola (Wittrockiana Grp)

Viola (Wittrockiana Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Viola (Wittrockiana Groep) is een populaire tuinplant die bekend staat om zijn kleurrijke en vrolijke bloemen. Deze plant behoort tot de vioolachtigen en bloeit vaak in de lente en zomer. De bloemen van de Viola zijn meestal in diverse tinten paars, roze, geel en wit. Het blad van de plant is groen en hartvormig. De Viola is een makkelijke plant om te verzorgen en kan zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en zal zijn bladeren verliezen tijdens de herfst en winter. Het is daarom een meerjarige plant die elk jaar opnieuw bloeit in het voorjaar en de zomer.

  Deze plant is winterhard tot temperaturen van ongeveer -10 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strenge vorst. Vaak overleeft de plant de winter beter met wat extra bescherming, zoals bijvoorbeeld een mulchlaag.

  Viola (Wittrockiana Grp) is over het algemeen makkelijk te onderhouden en gedijt goed in de tuin. Regelmatig water geven en voldoende zonlicht zijn belangrijk voor een gezonde groei. Het regelmatig verwijderen van uitgebloeide bloemen bevordert de bloei.

  De plant heeft gemiddeld ongeveer 20 centimeter ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg voor voldoende ruimte tussen planten om luchtcirculatie te bevorderen en ziektes te voorkomen. Overvolle beplanting kan de groei en bloei van de plant belemmeren.

  Deze plant groeit het beste op een plek met halfschaduw tot volle zon. Groeien in de schaduw kan de groei en bloei van de plant verminderen. Zorg voor voldoende zonlicht voor een gezonde groei.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar voorkom dat de wortels te nat worden. Geef in de winterperiode minder water dan in de zomermaanden.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar en de opvallende bloemen. Het is een geliefde plant in de tuin vanwege de levendige bloemen en het aantrekken van deze nuttige bestuivers. De Viola (Wittrockiana Grp) is dus zeker een goede keuze voor wie vlinders en bijen in de tuin wil verwelkomen.

  Ja, de Viola (Wittrockiana Grp) trekt insecten aan die helpen bij de bestuiving van andere planten. Daarnaast zorgt de plant voor kleur en diversiteit in de tuin, wat kan bijdragen aan het ecosysteem. Het is dus zeker een goede toevoeging voor de biodiversiteit.

  Deze plant bloeit meestal van maart tot en met juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 8 tot 10 weken. Na de bloei kunnen de bloemen worden verwijderd om de plant te stimuleren om opnieuw te bloeien.

  Viola houdt van een plek in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in halfschaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme en droge periodes. Zorg voor een goede afwatering om wortelrot te voorkomen.

  De Viola (Wittrockiana Grp) is eetbaar, maar wordt meestal niet geconsumeerd vanwege de sterke smaak en textuur. Het wordt echter soms gebruikt als decoratie op salades of desserts. Let op: niet alle soorten viooltjes zijn eetbaar, dus wees voorzichtig met het gebruik ervan.

  Ja, de Viola (Wittrockiana Grp) plant heeft geluidsdempende eigenschappen. Het kan een kalmerende invloed hebben in de tuin of op het balkon. Het blad en de bloemen absorberen geluid en helpen om een rustige omgeving te creëren.

 • Viola (Wittrockiana Grp) hoeft niet te worden gesnoeid, tenzij om dode of beschadigde bladeren of bloemen te verwijderen. Probeer dit te doen in het voorjaar of de zomer om de plant gezond en bloeiend te houden. Het is belangrijk om regelmatig de uitgebloeide bloemen te verwijderen om de bloei te stimuleren.

  De Viola houdt van regelmatig vochtige grond, maar vermijd dat de grond te drassig wordt. Geef de plant water bij de wortels, zonder de bladeren nat te maken. In de zomerperiode kan het nodig zijn om de plant vaker water te geven.

  De Viola (Wittrockiana Grp) gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Gebruik een universele potgrond vermengd met wat zand voor een optimale groei en bloei. Het regelmatig controleren van de vochtigheid van de potgrond is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van de plant.

  De Viola (Wittrockiana Grp) heeft een voorkeur voor goed doorlatende en vochtige grond. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Een lichtzure bodem met voldoende voedingsstoffen is ideaal voor een gezonde groei van deze plant.

  De Viola (Wittrockiana Grp) gedijt het beste op een standplaats met een goed doorlatende grond en waar voldoende licht aanwezig is. Deze plant houdt van zowel zon als schaduw, dus kan op verschillende plekken in de tuin geplaatst worden. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat.

  Het is aan te raden om Viola in de winter te beschermen tegen de kou door mulch of bladeren rond de basis van de plant te leggen. Ook kan een laag stro of fleece over de plant worden gelegd om vorstschade te voorkomen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Verwijder uitgebloeide bloemen regelmatig om de bloei te stimuleren. Bemest de plant om de paar weken tijdens het groeiseizoen voor optimale groei.

  Tuinplanten zoals deze plant hebben behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Gebruik een speciale meststof voor bloeiende planten voor een goede bloei en gezonde groei. Overbemesting moet vermeden worden om wortelverbranding te voorkomen.

  Mulchen is gunstig voor deze plant omdat het helpt bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruid. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors als mulch. Breng een laag mulch aan rond de plant, maar zorg ervoor dat de stelen niet bedekt worden om verstikking te voorkomen.

  De Viola (Wittrockiana Grp) gedijt het beste in een gematigd zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel om de optimale groeiomstandigheden te behouden. Juiste pH-waarden zorgen voor een gezonde ontwikkeling van de plant en verbeteren de opname van voedingsstoffen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u overwegen om regelmatig de bladeren en stelen te controleren op eventuele insecten. Daarnaast kunt u natuurlijke roofdieren zoals lieveheersbeestjes aantrekken om het ongedierte te bestrijden. Als laatste kunt u ook gebruik maken van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie.

 • Omschrijving

  De Viola (Wittrockiana Groep) is een populaire tuinplant die bekend staat om zijn kleurrijke en vrolijke bloemen. Deze plant behoort tot de vioolachtigen en bloeit vaak in de lente en zomer. De bloemen van de Viola zijn meestal in diverse tinten paars, roze, geel en wit. Het blad van de plant is groen en hartvormig. De Viola is een makkelijke plant om te verzorgen en kan zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.