Tradescantia

Tradescantia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Tradescantia, ook wel bekend als de vaderplant, is een populaire kamerplant vanwege zijn opvallende kleuren en gemakkelijke verzorging. De plant heeft langwerpige bladeren die vaak paars, groen of een combinatie van beide van kleur zijn. Tradescantia gedijt goed in indirect zonlicht en heeft regelmatig water nodig, maar laat de grond niet te drassig worden. Deze plant kan zowel hangend als staand worden geteeld en is een mooie toevoeging aan elk interieur. Tradescantia is ook bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen, waardoor het een gezonde keuze is voor in huis.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke plant die prima gedijt bij regelmatig water geven en af en toe bemesten. Het is belangrijk om de plant op een lichte plek te zetten maar het vermijden van direct zonlicht.

  Deze plant heeft veel licht nodig om goed te groeien. Zet hem op een plek met veel indirect zonlicht. Houd er rekening mee dat te weinig licht kan leiden tot het verlies van kleur en bloei.

  De plant heeft ongeveer één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten door licht opdroogt.

  Deze plant houdt van lichte, maar indirecte zonlicht. Het is beter om direct zonlicht te vermijden om verbranding van de bladeren te voorkomen. Plaats de plant op een plek waar het zonlicht gefilterd wordt of waar het wat schaduw krijgt.

  Ja, de plant houdt van warmte en gedijt het beste bij een gemiddelde kamertemperatuur tussen de 18-24 graden Celsius. Het vermijden van tocht is ook belangrijk voor de gezondheid van de plant. Het is aan te raden om de plant uit de buurt van koude tochtige plekken te houden.

  De Tradescantia bloeit meestal in de zomermaanden, van juni tot augustus. De bloei kan enkele weken tot een paar maanden duren, afhankelijk van de omstandigheden en verzorging van de plant.

  Ja, de plant heeft luchtzuiverende eigenschappen en kan helpen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Het filtert schadelijke stoffen uit de lucht en produceert zuurstof. Het is een goede keuze voor in huis.

  Ja, de plant staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Deze temperatuur zorgt voor optimale groei en bloei van de plant. Het is belangrijk om de plant uit de buurt te houden van tocht en temperatuurschommelingen.

 • U kunt de Kamerplant regelmatig snoeien om de groei te bevorderen en het uiterlijk van de plant te verbeteren. Verwijder dode of beschadigde bladeren en knip lange stelen terug om de plant compact te houden. Gebruik scherpe en schone snoeischaar om schade aan de plant te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. Laat de grond tussen gietbeurten in licht opdrogen. Geef bij voorkeur lauw water op kamertemperatuur.

  Tradescantia gedijt goed in een luchtige potgrond die goed water doorlaat. Gebruik bij voorkeur een mix van potgrond met toegevoegde compost voor optimale groei. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat blijft, want dit kan wortelrot veroorzaken.

  De plant gedijt goed in een goed doorlatende bodem met voldoende vochtigheid. Vermijd dat de wortels van de plant langdurig in natte grond staan. Voeg regelmatig plantenvoeding toe voor optimale groei.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed bij regelmatig water geven. Zorg voor een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Verwijder regelmatig dode bladeren en geef af en toe plantenvoeding voor optimale groei en bloei.

  Om de plant schoon te maken, kun je de bladeren regelmatig afstoffen met een zachte doek of ze voorzichtig afspoelen onder lauw water. Verwijder dode bladeren en bloemen om de plant er fris en gezond uit te laten zien. Gebruik hiervoor geen chemische reinigingsmiddelen.

  De Tradescantia plant heeft veel licht nodig en verdraagt direct zonlicht. Plaats de plant het liefst voor een raam op het noorden, oosten of westen om voldoende licht te krijgen. In de zomer kan de plant ook buiten worden gezet op een beschutte plek in de halfschaduw.

  Tradescantia gedijt het beste bij een gematigde kamertemperatuur tussen de 18-24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan extreme temperaturen of tocht. Een constante temperatuur zal de groei en bloei van de plant bevorderen.

  Kamerplanten zoals Tradescantia gedijen goed bij een gematigde luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid niet te laag is, vooral in de winter wanneer de verwarming aan staat. Een luchtbevochtiger kan helpen om de ideale luchtvochtigheid te behouden voor een gezonde groei van de plant.

  De ideale zuurgraad voor de Tradescantia plant is licht zuur tot neutraal (pH 6-7.5). Het is belangrijk om de pH van de bodem regelmatig te controleren om te zorgen voor een gezonde groei van de plant. Het gebruik van kwalitatieve potgrond kan helpen om de juiste zuurgraad te behouden.

  Kamerplanten zoals de Tradescantia hebben regelmatige bemesting nodig tijdens het groeiseizoen om gezond te blijven. Gebruik een uitgebalanceerde meststof voor kamerplanten en volg de instructies op de verpakking. Overbemesting kan schade aan de plant veroorzaken, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid meststoffen die je gebruikt.

 • Omschrijving

  Tradescantia, ook wel bekend als de vaderplant, is een populaire kamerplant vanwege zijn opvallende kleuren en gemakkelijke verzorging. De plant heeft langwerpige bladeren die vaak paars, groen of een combinatie van beide van kleur zijn. Tradescantia gedijt goed in indirect zonlicht en heeft regelmatig water nodig, maar laat de grond niet te drassig worden. Deze plant kan zowel hangend als staand worden geteeld en is een mooie toevoeging aan elk interieur. Tradescantia is ook bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen, waardoor het een gezonde keuze is voor in huis.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.