Nematanthus

Nematanthus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Nematanthus, ook bekend als de "guppyplant", is een kamerplant met opvallende bloemen die lijken op kleine visjes. De plant heeft glanzende groene bladeren en bloeit vaak met helderoranje, rode of gele bloemen die lijken op kleine koraaltakjes. Nematanthus gedijt goed in helder, indirect licht en vereist regelmatig water geven om te voorkomen dat de grond uitdroogt. Het is een gemakkelijk te verzorgen plant die zich snel kan vermeerderen door middel van stekjes. Nematanthus staat bekend om zijn vrolijke uitstraling en kan een leuke toevoeging zijn aan elk interieur.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en doet het goed in de meeste woonkamers. Zorg voor voldoende licht, regelmatig water geven en af en toe voeding geven. Het is een sterke plant die weinig eisen stelt.

  Ja, de Nematanthus heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien. Het is aan te raden om de plant op een plek te zetten waar hij veel natuurlijk licht kan ontvangen, maar vermijd direct zonlicht om schade te voorkomen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te draaien zodat alle kanten gelijkmatig belicht worden.

  De plant heeft ongeveer 1 keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet doorweekt. In de winterperiode kan de waterbehoefte iets verminderen.

  De Nematanthus houdt niet van direct zonlicht, maar gedijt het beste bij helder indirect licht. Te veel blootstelling aan fel zonlicht kan schade aan de bladeren veroorzaken en de groei van de plant belemmeren. Plaats de plant daarom op een plek met helder, maar indirect licht.

  Ja, deze plant houdt van warmte en gedijt het best bij temperaturen tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet blootgesteld wordt aan koude tocht of temperaturen onder de 15 graden Celsius. Zet de plant op een warme en lichte plek in huis voor optimale groei.

  Nematanthus bloeit normaal gesproken van de lente tot de herfst. De bloeiperiode kan ongeveer 2 tot 3 maanden duren.

  Ja, de Nematanthus staat bekend als een luchtzuiverende plant. Het kan helpen de luchtkwaliteit in huis te verbeteren door schadelijke stoffen op te nemen en om te zetten in zuurstof. Het is daarom een goede keuze voor een gezondere leefomgeving.

  Ja, de plant gedijt het beste op een plek met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden. Dit zorgt voor optimale groeiomstandigheden en bevordert de gezondheid van de plant. Het is belangrijk om de plant op een constante temperatuur te houden om stress te voorkomen.

 • Om de plant gezond te houden, kun je regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijderen. Wanneer de plant te groot wordt of lelijk groeit, kun je takken terugsnoeien tot vlak boven een blaadje. Het is belangrijk om dit in het voorjaar te doen, zodat de plant kan herstellen en opnieuw kan groeien.

  Geef de plant regelmatig water, wacht tot de bovenste laag van de grond droog is voordat je opnieuw water geeft. Zorg ervoor dat de pot drainagegaten heeft om overtollig water af te voeren en voorkomt wortelrot. Geef de plant bij voorkeur water met lauw water om temperatuurschokken te voorkomen.

  Voor deze plant is het belangrijk om gebruik te maken van een goed doorlatende potgrond met veel organisch materiaal. Kies voor een potgrond speciaal voor kamerplanten voor een optimale groei en gezondheid. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, maar ook niet te droog.

  Voor de beste groei en gezondheid heeft deze plant een goed doorlatende grond nodig met voldoende voedingsstoffen. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Het regelmatig bemesten van de bodem zal ook bijdragen aan een goede groei van deze kamerplant.

  Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, maar laat de grond niet te drassig worden. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Af en toe bemesten in de lente en zomer is voldoende voor een gezonde groei.

  De plant kan af en toe voorzichtig worden afgenomen met een vochtige doek om stof te verwijderen. Voor hardnekkiger vuil kan een zachte borstel worden gebruikt. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën of het onderdompelen van de plant in water.

  De Nematanthus heeft veel licht nodig, maar vermijd direct zonlicht. Plaats de plant op een plek met helder, indirect licht voor de beste groei. Te weinig licht kan leiden tot minder bloei en gezonde bladeren.

  De optimale temperatuur voor deze plant is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan temperaturen onder de 15 graden Celsius. Plaats de plant op een plek waar de temperatuur constant is en vermijd tocht.

  De luchtvochtigheid moet gemiddeld zijn en de plant gedijt goed bij normale kamertemperatuur. Besproei de bladeren regelmatig met water om de luchtvochtigheid te verhogen. Ventilatie is ook belangrijk om schimmelvorming te voorkomen.

  De bodem voor de Nematanthus moet licht zuur zijn, met een pH-waarde tussen 5.5 en 6.5. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en dat overtollig water goed weg kan stromen. Zure grond helpt bij het voorkomen van problemen zoals wortelrot.

  Gebruik een algemene kamerplanten meststof tijdens het groeiseizoen om de groei en bloei te stimuleren. Het is aanbevolen om de plant elke 2-3 maanden te bemesten. Let op dat de plant niet overbemest wordt, dit kan schade veroorzaken.

 • Omschrijving

  Nematanthus, ook bekend als de "guppyplant", is een kamerplant met opvallende bloemen die lijken op kleine visjes. De plant heeft glanzende groene bladeren en bloeit vaak met helderoranje, rode of gele bloemen die lijken op kleine koraaltakjes. Nematanthus gedijt goed in helder, indirect licht en vereist regelmatig water geven om te voorkomen dat de grond uitdroogt. Het is een gemakkelijk te verzorgen plant die zich snel kan vermeerderen door middel van stekjes. Nematanthus staat bekend om zijn vrolijke uitstraling en kan een leuke toevoeging zijn aan elk interieur.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.