Abelia x grandiflora 'Gold Spot'

Abelia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Abelia x grandiflora 'Gold Spot' is een decoratieve heester met glanzende groene bladeren met opvallende goudgele vlekken. In de zomer bloeit de plant met kleine witte geurende bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Deze plant is wintergroen en kan goed gedijen in zowel de volle zon als halfschaduw. 'Gold Spot' is een compacte en langzaam groeiende struik die goed geschikt is voor gebruik in borders of als solitaire plant. Met regelmatig snoeien kan de plant zijn compacte vorm behouden en het hele jaar door vrolijke kleuren toevoegen aan de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Abelia x grandiflora 'Gold Spot' is niet groenblijvend. Deze tuinplant verliest zijn bladeren in de winter en loopt in het voorjaar weer uit met nieuw blad.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek of bladeren. Zorg ervoor dat de wortels goed beschermd zijn tegen vorst.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het vereist weinig snoei, bloeit van de lente tot de herfst en gedijt goed in de volle zon of halfschaduw. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Voor deze tuinplant is het aan te raden om ongeveer 1,5 tot 2 meter ruimte te voorzien. Hierdoor heeft de plant voldoende ruimte om zich volledig te ontwikkelen en te groeien. Het is belangrijk dat de plant niet te dicht op andere planten staat, zodat hij voldoende licht en lucht krijgt.

  De Abelia x grandiflora 'Gold Spot' groeit het beste in de volle zon tot lichte schaduw. Het is beter om de plant niet in de volledige schaduw te plaatsen, omdat dit de groei en bloei kan beïnvloeden. Kies een plek met minimaal een paar uur zonlicht per dag voor een goede ontwikkeling van de plant.

  Tuinplanten hebben over het algemeen 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en bodemtype. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten door licht vochtig te houden, maar niet doorweekt. Houd in de gaten of de plant tekenen van uitdroging vertoont, zoals verwelkende bladeren.

  Ja, deze plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectarrijke bloemen. Het kan zeker helpen om deze nuttige insecten naar uw tuin te lokken.

  Ja, de Abelia x grandiflora 'Gold Spot' is goed voor biodiversiteit, omdat hij aantrekkelijk is voor bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Daarnaast zorgt de plant voor variatie in de tuin en kan hij dienen als schuilplaats voor kleine dieren zoals vogels. Tot slot draagt hij bij aan de natuurlijke balans in de tuin.

  De Abelia x grandiflora 'Gold Spot' bloeit vanaf juni tot en met september. De bloei kan ongeveer vier maanden duren.

  De plant kan goed tegen de volle zon en verdraagt ook lichte schaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens periodes van hoge temperaturen en droogte. Over het algemeen gedijt de plant goed in verschillende soorten bodem en klimaten.

  Nee, de plant Abelia x grandiflora 'Gold Spot' is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om de bladeren, bloemen of bessen van deze plant te consumeren. Het is beter om deze plant puur als decoratieve tuinplant te gebruiken.

  Ja, de Abelia x grandiflora 'Gold Spot' heeft enigszins een geluidsdempende werking vanwege zijn dichte bladerdek. Dit kan helpen om geluiden te absorberen en wat meer rust te creëren in de tuin.

 • De Abelia x grandiflora 'Gold Spot' kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar, direct na de winter. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei de plant terug tot de gewenste vorm. Regelmatig snoeien zorgt voor een gezonde en compacte groei van de plant.

  De Abelia x grandiflora 'Gold Spot' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Geef bij voorkeur water in de ochtend om schimmelvorming te voorkomen.

  De Abelia x grandiflora 'Gold Spot' gedijt het beste in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende vochtig blijft, maar niet te nat wordt. Geef de plant regelmatig voeding om een gezonde groei te bevorderen.

  Abelia x grandiflora 'Gold Spot' gedijt het best in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem vochtig blijft, maar niet te nat. Het is aan te raden om organische compost toe te voegen om de bodemstructuur te verbeteren.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en vermijd te natte grond. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Om de plant te beschermen tijdens de winter, raden we aan om een mulchlaag aan te brengen rond de wortels. Daarnaast kan het nuttig zijn om de plant af te dekken met vliesdoek of jute bij strenge vorst. Verder is het belangrijk om de plant goed water te geven voordat de vorstperiode begint.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen snoeien in het voor- of najaar. Verwijder regelmatig dode of zieke takken om de plant gezond te houden. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  De plant heeft behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen om gezonde groei en bloei te bevorderen. Gebruik een uitgebalanceerde meststof die specifiek is ontworpen voor tuinplanten. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering en timing van de bemesting.

  Het is aan te raden om een laag mulch rond de basis van deze plant aan te brengen om vocht vast te houden en onkruidgroei te voorkomen. Mulch beschermt tevens de wortels tegen extreme temperaturen en bevordert de bodemvruchtbaarheid. Het beste is om organisch materiaal zoals compost of boomschors te gebruiken als mulch.

  De Abelia x grandiflora 'Gold Spot' gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld meststoffen of kalk. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 wordt over het algemeen als ideaal beschouwd voor deze plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant kunt u gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen, zoals roofmijten of lieveheersbeestjes. Ook kunt u de plant regelmatig controleren op ongedierte en deze met de hand verwijderen. Zorg daarnaast voor een goede luchtcirculatie en vermijd te veel vocht rondom de plant om de kans op ongedierte te verkleinen.

 • Omschrijving

  Abelia x grandiflora 'Gold Spot' is een decoratieve heester met glanzende groene bladeren met opvallende goudgele vlekken. In de zomer bloeit de plant met kleine witte geurende bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Deze plant is wintergroen en kan goed gedijen in zowel de volle zon als halfschaduw. 'Gold Spot' is een compacte en langzaam groeiende struik die goed geschikt is voor gebruik in borders of als solitaire plant. Met regelmatig snoeien kan de plant zijn compacte vorm behouden en het hele jaar door vrolijke kleuren toevoegen aan de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.