Acer negundo

Acer

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Acer negundo, ook bekend als de esdoornboom, is een snelgroeiende boom die tot 20 meter hoog kan worden. De bladeren zijn samengesteld en hebben een opvallend groene kleur die in de herfst verandert naar geel. De boom produceert gevleugelde zaden die in paren aan lange trossen hangen. Acer negundo gedijt goed in vochtige grond en volle zon, en wordt vaak gebruikt als sierboom in parken en tuinen. De bast van de boom is grijs en heeft een gespleten textuur.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Acer negundo is geen groenblijvende plant. Het verliest zijn bladeren in de herfst en blijft kaal tijdens de wintermaanden. Het is een bladverliezende plant.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst te beschermen om schade te voorkomen. In de winter is het aan te raden om de plant te beschermen tegen extreme kou.

  De plant is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is tolerant ten opzichte van verschillende bodemsoorten en groeit goed in de volle zon tot halfschaduw. Regelmatig water geven en snoeien bevordert de gezondheid en groei van de plant.

  Deze plant heeft voldoende ruimte nodig om zich te kunnen ontwikkelen en groeien. Houd rekening met de volwassen grootte van de plant bij het planten. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere planten staat om voldoende luchtcirculatie te bevorderen.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in schaduwrijke omgevingen. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, ook in de schaduw.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grond waarin hij groeit. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  De plant trekt zowel vlinders als bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor bestuivende insecten.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit omdat het voedsel en schuilplaatsen biedt aan insecten, vogels en kleine dieren. Daarnaast kan het bijdragen aan de diversiteit van plantensoorten in uw tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te kunnen groeien. Zorg voor een plek in de tuin waar de plant voldoende zonlicht kan ontvangen.

  De zaden van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen giftig zijn voor mensen en dieren. Het is daarom niet veilig om deze plant te consumeren. Het wordt aanbevolen om deze plant niet in de buurt van voedselgewassen te planten.

  Ja, de plant heeft grote bladeren en een dichte groeiwijze, waardoor het geluid kan dempen. Het kan dus helpen om geluidsoverlast te verminderen in de omgeving van de plant.

 • Deze plant kan het beste gesnoeid worden in de late winter of vroege lente. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de kroon uit voor een gezonde groei. Knip takken terug tot net boven een zijtak of knop voor een nette uitstraling.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Vermijd echter dat de grond te vochtig wordt, dit kan ook schadelijk zijn voor de plant.

  Voor de Tuinplanten is het belangrijk om potgrond te gebruiken die goed waterdoorlatend is en genoeg voedingsstoffen bevat. Kies voor een potgrond die geschikt is voor bloeiende planten en zorg ervoor dat de plant voldoende drainage heeft om wortelrot te voorkomen. Meng eventueel wat extra compost door de potgrond voor een extra boost aan voedingsstoffen.

  De bodem voor deze plant moet vochtig en goed doorlatend zijn. Het kan goed groeien in zowel zandige als kleiachtige grond. Zorg voor een neutrale tot licht zure pH-waarde in de bodem.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige of halfschaduwrijke locatie. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend en vochtig is. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Als tuinplant heeft deze boom in de winter mogelijk bescherming nodig tegen strenge vorst en wind. Het is aan te raden om de wortels te beschermen met een laag mulch en de takken eventueel in te pakken met een ademend materiaal. Zorg ervoor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorst intreedt.

  - De plant heeft regelmatige snoei nodig om een mooie vorm te behouden. - Verwijder regelmatig dode of beschadigde takken. - Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals deze profiteren van een jaarlijkse bemesting in het voorjaar met een algemene meststof. Gebruik bij voorkeur organische mest voor een langdurige voeding. Houd de aanbevolen doseringen op de verpakking aan om overbemesting te voorkomen.

  Mulchen helpt de bodem vochtig te houden, onkruid te onderdrukken en voedingsstoffen vast te houden. Gebruik organisch mulch zoals boomschors of bladeren en breng het aan rond de plant, maar houd het weg bij de stam om wortelrot te voorkomen. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks voor optimale resultaten.

  Tuinplanten zoals de Acer negundo gedijen het best in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel. Een goede zuurgraad zorgt voor een optimale groei en gezondheid van de plant.

  Voor tuinplanten zijn er verschillende methoden voor ongediertebestrijding, zoals het regelmatig controleren op insectenplagen en het handmatig verwijderen van eventueel aangetaste delen. Daarnaast kunnen natuurlijke vijanden van plaaginsecten zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen ingezet worden. Tot slot kunnen ook biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrine gebruikt worden om ongedierte te bestrijden.

 • Omschrijving

  Acer negundo, ook bekend als de esdoornboom, is een snelgroeiende boom die tot 20 meter hoog kan worden. De bladeren zijn samengesteld en hebben een opvallend groene kleur die in de herfst verandert naar geel. De boom produceert gevleugelde zaden die in paren aan lange trossen hangen. Acer negundo gedijt goed in vochtige grond en volle zon, en wordt vaak gebruikt als sierboom in parken en tuinen. De bast van de boom is grijs en heeft een gespleten textuur.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.