Acer palmatum

Acer

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Acer palmatum, ook bekend als de Japanse esdoorn, is een sierlijke en elegante loofboom met een compacte groeiwijze. De bladeren zijn handvormig en meestal diep ingesneden, variërend in kleur van groen tot rood en paars, afhankelijk van de variëteit. In de herfst veranderen de bladeren vaak in prachtige tinten van geel, oranje en rood voordat ze afvallen. Deze plant gedijt het beste in lichtzure, goed doorlatende grond en een beschutte standplaats, bij voorkeur in de halfschaduw. Acer palmatum is een populaire keuze voor Japanse tuinen, rotstuinen en als solitaire blikvanger in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Acer palmatum is niet groenblijvend. Deze plant verliest zijn bladeren in de herfst en loopt in het voorjaar weer uit.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst extra te beschermen. Het is belangrijk om de plant in de winter goed te verzorgen zodat deze de kou goed kan doorstaan.

  Deze plant vereist weinig onderhoud en is over het algemeen gemakkelijk te verzorgen. Regelmatig water geven en wat snoeien kan de gezondheid van de plant bevorderen. Plaats de plant op een beschutte plek tegen felle zon en harde wind.

  Voor deze plant is het belangrijk om voldoende ruimte te bieden, aangezien hij behoorlijk groot kan worden. Houd rekening met minimaal 2 tot 3 meter breedte en hoogte om hem goed te kunnen laten groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt, zodat hij optimaal kan gedijen.

  Ja, Acer palmatum groeit goed in de schaduw en kan zelfs beter gedijen in de schaduw dan in volle zon. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant voldoende vocht en voedingsstoffen krijgt, ook in de schaduw. Het blad van de plant kan zelfs verbranden als het te veel direct zonlicht krijgt.

  Acer palmatum heeft gemiddeld 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van het weer en de bodemvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond niet te nat of te droog wordt om de gezondheid van de plant te behouden. Het is raadzaam om regelmatig de grond te controleren voordat je water geeft.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de kleine bloemen die ze produceert. Het is een goede keuze voor tuinen die bijen en vlinders willen aantrekken.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn mooie bladeren en bloemen. Het kan dienen als schuilplaats en voedselbron voor verschillende dieren in de tuin. Het toevoegen van deze plant aan de tuin kan helpen bij het bevorderen van een gezonde en diverse omgeving voor flora en fauna.

  De plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De plant kan beter tegen halfschaduw of schaduw dan tegen volle zon. In de volle zon kan de plant verbranden of uitdrogen. Het is daarom beter om de plant op een plek te zetten waar hij beschermd wordt tegen de felle zon.

  Nee, de bladeren en zaden van deze plant zijn giftig en niet eetbaar voor mensen. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren. Het is vooral bedoeld als decoratieve tuinplant.

  Ja, de plant heeft de eigenschap geluid te dempen door middel van zijn bladeren en takken. Dit kan helpen bij het verminderen van omgevingsgeluid in de tuin.

 • De plant kan het best gesnoeid worden in de herfst of winter, wanneer deze in rust is. Verwijder dode takken en dun de plant uit om lucht en licht door te laten dringen. Knip takken tot aan een knoop of zijscheut om de groei te stimuleren.

  Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet drassig. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens warm weer. Vermijd dat de grond uitdroogt tussen de gietbeurten.

  Voor Tuinplanten zoals deze is het belangrijk om zure, goed doorlatende potgrond te gebruiken. Vermijd potgrond met toegevoegde meststoffen, aangezien deze gevoelige planten kunnen beschadigen. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig gehouden wordt, maar niet drassig.

  De plant gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond met een neutrale pH-waarde. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en voldoende voedingsstoffen bevat voor een optimale groei. Vermijd zware kleigrond en zorg voor een goede drainage om problemen met wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het best op een standplaats in de halfschaduw tot volle zon. Zorg voor een beschutte plek met vochtige, goed doorlatende grond. Vermijd sterke wind en felle middagzon.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst en koude wind. Je kunt de plant mulchen met bladeren of stro en een beschermende hoes gebruiken. Zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Gebruik mulch rond de plant om vocht vast te houden en onkruid te verminderen.

  Acidofiele planten zoals de Acer palmatum hebben baat bij een bemesting met organische stof, zoals compost of turf. Gebruik een meststof met een laag stikstofgehalte om de groei van de plant te reguleren. Bemest de plant in het voorjaar en de zomer voor optimaal resultaat.

  Het is gunstig om de bodem rondom de plant te bedekken met een laag mulch. Mulch helpt de grond vochtig te houden, de temperatuur te reguleren en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, boomschors of compost als mulch.

  Acer palmatum heeft een voorkeur voor een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren en zo nodig aan te passen met bijvoorbeeld tuinturf of compost. Een goede zuurgraad van de bodem zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Voor de bestrijding van ongedierte op deze plant kunt u natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen inzetten. Ook kunt u preventief werken door de plant regelmatig te inspecteren en aangetast blad direct te verwijderen. Daarnaast kunt u een biologisch afbreekbaar bestrijdingsmiddel gebruiken op basis van bijvoorbeeld neemolie.

 • Omschrijving

  De Acer palmatum, ook bekend als de Japanse esdoorn, is een sierlijke en elegante loofboom met een compacte groeiwijze. De bladeren zijn handvormig en meestal diep ingesneden, variërend in kleur van groen tot rood en paars, afhankelijk van de variëteit. In de herfst veranderen de bladeren vaak in prachtige tinten van geel, oranje en rood voordat ze afvallen. Deze plant gedijt het beste in lichtzure, goed doorlatende grond en een beschutte standplaats, bij voorkeur in de halfschaduw. Acer palmatum is een populaire keuze voor Japanse tuinen, rotstuinen en als solitaire blikvanger in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.