Acer palmatum 'Dissectum'

Acer

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Acer palmatum 'Dissectum' is een bijzondere Japanse esdoorn met fijn ingesneden bladeren die een luchtige en elegante uitstraling geven. Deze plant groeit langzaam en vormt een compacte, afgeronde vorm. In de herfst verkleuren de bladeren naar prachtige tinten rood, oranje en geel. Het is een populaire keuze voor kleine tuinen en Japanse tuinen vanwege zijn sierlijke uiterlijk. Deze esdoorn vereist een beschutte standplaats in de halfschaduw en goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Acer palmatum 'Dissectum' is niet groenblijvend. Deze plant verliest zijn blad in de herfst en is gedurende de winter kaal.

  'Acer palmatum 'Dissectum' is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst om schade te voorkomen. In strenge winters kan extra bescherming nodig zijn, zoals bijvoorbeeld mulch rond de wortels.'

  Ja, de plant Acer palmatum 'Dissectum' is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor de juiste standplaats met voldoende licht en bescherming tegen harde wind. Daarnaast is het aan te raden om de plant jaarlijks te snoeien om de vorm en gezondheid te behouden.

  De plant heeft minimaal een ruimte nodig van ongeveer 2 tot 3 meter breed en diep. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven zodat de plant goed kan groeien en zich kan ontwikkelen. Zorg ervoor dat er genoeg licht en lucht bij de plant kan komen.

  Deze plant groeit het beste in de halfschaduw tot schaduw. Te veel direct zonlicht kan bladverbranding veroorzaken. Zorg voor voldoende beschutting tegen fel zonlicht voor optimale groei.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Voel regelmatig aan de grond om te bepalen of de plant water nodig heeft.

  Ja, deze plant is onweerstaanbaar voor vlinders en bijen vanwege de aantrekkelijke bloemen en nectar die het produceert. Het is een uitstekende keuze voor tuinen die willen bijdragen aan het behoud van deze belangrijke bestuivers.

  Ja, de Acer palmatum 'Dissectum' is goed voor biodiversiteit. Het heeft een dichte bladstructuur waar kleine dieren zich in kunnen nestelen en biedt voedsel voor vogels en insecten. Daarnaast trekt het verschillende soorten insecten aan die helpen bij de bestuiving van andere planten.

  De plant bloeit in de maanden april tot mei en de bloei duurt ongeveer 2 weken.

  De plant kan beter geplaatst worden op een plek met gefilterd zonlicht of halfschaduw dan in de volle zon. Direct zonlicht kan bladverbranding veroorzaken. Het is daarom verstandig om de plant te beschermen tegen de felle middagzon.

  Nee, de bladeren en zaden van Acer palmatum 'Dissectum' zijn niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om delen van deze plant te consumeren, omdat het giftige stoffen kan bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is het beste om deze plant niet in voedselbereiding te gebruiken.

  Ja, deze plant is geluidsdempend dankzij de dichte bladeren en takken die geluidsgolven absorberen. Hierdoor kan deze plant een positief effect hebben op het verminderen van omgevingsgeluiden in de tuin.

 • Snoei deze plant in de winter of vroege lente, wanneer de plant in rust is. Verwijder dode of beschadigde takken en knip te lange takken terug naar de gewenste lengte. Snoei nooit meer dan een derde van de plant in één keer om deze gezond te houden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te nat. Controleer regelmatig de grond en geef indien nodig water.

  Voor de Acer palmatum 'Dissectum' is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Een mix van potgrond en wat organisch materiaal zoals compost is ideaal voor deze tuinplant.

  Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat wordt. Zorg voor een humusrijke grond met voldoende voedingsstoffen. Het liefst staat de plant op een plek met lichtzure grond.

  De Acer palmatum 'Dissectum' gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst door deze te bedekken met een dikke laag mulch of bladeren. Plaats de plant op een beschutte plek tegen harde wind om schade te voorkomen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De plant vereist regelmatige snoei om zijn karakteristieke vorm te behouden. Het is belangrijk om dood hout te verwijderen en te zorgen voor voldoende licht en luchtcirculatie. Ook dient de plant beschermd te worden tegen harde wind en felle zon.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om in het voorjaar organische meststoffen te gebruiken, bij voorkeur met een lage stikstofgehalte. Eenmaal per jaar bemesten is meestal voldoende voor een gezonde groei en bloei. Houd de bemesting matig om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht en voorkomt onkruidgroei rond de plant. Gebruik organische mulch zoals boomschors of compost voor beste resultaten. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dicht tegen de stam van de plant wordt aangebracht.

  De Acer palmatum 'Dissectum' groeit het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5. Zorg ervoor dat de bodem goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van compost kan de zuurgraad van de bodem helpen verlagen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kan gecontroleerd worden op bladluizen, spint en wolluizen. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kunnen helpen bij het bestrijden van deze plagen. Een milde zeepoplossing kan ook gebruikt worden om het ongedierte te verwijderen.

 • Omschrijving

  De Acer palmatum 'Dissectum' is een bijzondere Japanse esdoorn met fijn ingesneden bladeren die een luchtige en elegante uitstraling geven. Deze plant groeit langzaam en vormt een compacte, afgeronde vorm. In de herfst verkleuren de bladeren naar prachtige tinten rood, oranje en geel. Het is een populaire keuze voor kleine tuinen en Japanse tuinen vanwege zijn sierlijke uiterlijk. Deze esdoorn vereist een beschutte standplaats in de halfschaduw en goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.